Ο Κιμ επιλέχθηκε από τα 94 κράτη μέλη της Ιντερπόλ στο ετήσιο συνέδριο στο Ντουμπάι | Reuters
Επικαιρότητα

«Μπουλντόζας» και πεισματάρης ο νέος επικεφαλής της Ιντερπόλ

Ο νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-γιανγκ εξελέγη πρόεδρος της Ιντερπόλ, ένας άνθρωπος για τον οποίο λέγεται στην χώρα του πως «φέρνει εις πέρας οτιδήποτε βάλει ως στόχο του»
Protagon Team

Έναν… κατ’ ευφημισμόν «μπουλντόζα», πεισματάρη και λάτρη της αστυνομικής πειθαρχίας εξέλεξε η Ιντερπόλ για νέο της πρόεδρο της, σε ψηφοφορία που έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού στο Ντουμπάι.

Ο νοτιοκορεάτης Κιμ Γιονγκ-γιανγκ, εξελέγη πρόεδρος από τις 194 χώρες-μέλη της Ιντερπόλ, και θα υπηρετήσει μέχρι το 2020, ολοκληρώνοντας την τετραετή θητεία του προκάτοχού του, Μενγκ Χόνγκγουεϊ, ο οποίος εξαφανίστηκε όταν επισκέφτηκε την πατρίδα του, την Κίνα τον Σεπτέμβριο.

Ο Κιμ εντάχθηκε στο αστυνομικό σώμα της πατρίδας του το 1992 και σύντομα ανελίχθηκε μέχρι την θέση του επικεφαλής της αστυνομίας στην γενέτειρα του, Γκιεοντζί, προτού παραιτηθεί το 2015 για να αναλάβει θέση αντιπροέδρου στην Ιντερπόλ.

«Έχει τη φήμη του πεισματάρη και πολλοί τον παρομοιάζουν με μια “μπουλντόζα” που θα καταφέρει να πετύχει ο,τι κι αν βάλει κατά νου. Το πιθανότερο είναι να προωθήσει μεγαλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις αστυνομίες των χωρών-μελών και να επικεντρωθεί ιδιαιτέρως στο ζήτημα των κυβερνο-εγκλημάτων», σημειώνει ο Λε Τσανγκ-χουν, καθηγητής Αστυνομικής Διοίκησης στο νοτιοκορεατικό πανεπιστήμιο της Χανάμ.

Σύμφωνε με το BBC, η εκλογή του αντικατοπτρίζει την επικράτηση του κυβερνητικού προγράμματος K-cop (=κορεατική αστυνομία, ένα λογοπαίγνιο με την K-pop, κορεατική ποπ μουσική που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στις ΗΠΑ).

Το εν λόγω πρόγραμμα προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη την ντόπια αστυνομία που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για πολλά, όπως παραβιάσεις δικαιωμάτων των συλληφθέντων και αδιαφορία για εγκλήματα που γίνονται εις βάρος των γυναικών.

Νικητές ΗΠΑ-ΕΕ στο μπρα-ντε-φερ με τη Ρωσία

Ο Νοτιοκορεάτης επικράτησε του επίσης υποψηφίου για τη θέση παλαίμαχο των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Προκόπτσουκ στον οποίο αντιτίθονταν σθεναρά οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη.

Ο Λευκός Οίκος και οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν ασκήσει πίεση εναντίον των προσπαθειών του (στρατηγού στο ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών και νυν αντιπροέδρου της Ιντερπόλ) Προκόπτσουκ να ονομασθεί ο επόμενος πρόεδρος του διεθνούς αστυνομικού σώματος, λέγοντας ότι η εκλογή του θα οδηγήσει σε περαιτέρω ρωσικές καταχρήσεις του συστήματος «κόκκινων ειδοποιήσεων» της Ιντερπόλ για να κυνηγήσει πολιτικούς αντιπάλους.

Κι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόσφερε την επίσημη στήριξή του στον Κιμ.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην Ιντερπόλ και που σέβονται το κράτος δικαίου να επιλέξουν έναν ηγέτη με ακεραιότητα. Θεωρούμε ότι ο κ. Κιμ θα είναι ακριβώς αυτό», είπε ο Πομπέο στους δημοσιογράφους.