722
Ο Μποτσέλι ψάλλει μόνος στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου, την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών | Facebook / Andrea Bocelli

Μποτσέλι: «Βαρέθηκα μέσα στο σπίτι, θέλω να βγω και να τραγουδήσω ξανά»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 14:30
Ο Μποτσέλι ψάλλει μόνος στον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Μιλάνου, την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών
|Facebook / Andrea Bocelli

Μποτσέλι: «Βαρέθηκα μέσα στο σπίτι, θέλω να βγω και να τραγουδήσω ξανά»

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2020, 14:30

Η εικόνα του Αντρέα Μποτσέλι πριν ακριβώς έναν μήνα να ψάλλει μόνος μέσα στον επιβλητικό καθεδρικό ναό Ντουόμο, στο Μιλάνο, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Στις 12 Απριλίου, την ημέρα που οι Καθολικοί γιόρταζαν το Πάσχα, ο διάσημος ιταλός τενόρος δέχθηκε την πρόταση του δημάρχου του Μιλάνου και ερμήνευσε με συγκλονιστικό τρόπο κλασικούς ύμνους.

Η συναυλία – προσευχή μεταδόθηκε ζωντανά σε όλον τον κόσμο με πάνω από 30 εκατομμύρια να την παρακολουθούν live, ενώ το βίντεο που ανέβηκε στο youtube το έχουν, ήδη, παρακολουθήσει δεκάδες εκατομμύρια θεατές.

Οπως έγραψαν τα ΜΜΕ κατόπιν, η ερμηνεία του Μποτσέλι έδωσε ελπίδα στους Ιταλούς που εκείνες τις ημέρες διήγαν τις χειρότερες ημέρες της πανδημίας.

Πριν ξεκινήσει η συναυλία του, ένα βίντεο έδειξε βουβές εικόνες από μέρη της Ιταλίας που είχαν πληγεί από τον φονικό ιό, Μπέργκαμο, Μπρέσια, Πάβια, Μπολόνια.

Ο Μποτσέλι ερμήνευσε το «Panis Angelicus» του Σεζάρ Φρανκ και το «Ave Maria» του Γκουνό, σε διασκευή από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, μέχρι και το «Sancta Maria», διασκευασμένο στο Ιντερμέτζο από την «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέρο Μασκάνι, και το «Domine Deus» του Τζοακίνο Ροσίνι.

Όλα αυτά ενώ ήταν μέσα στον ναό, γιατί για το τέλος φύλαξε το καλύτερο: περπάτησε μέχρι έξω και με μοναδικό τρόπο ερμήνευσε το «Amazing Grace» του Τζον Νιούτον.

«Θα θυμάμαι τα συναισθήματα της πρωτόγνωρης και σημαντικής εμπειρίας αυτού του Αγίου Πάσχα, το οποίο η έκτακτη αυτή κατάσταση έκανε οδυνηρό αλλά ταυτόχρονα ακόμη πιο γόνιμο… ένα Πάσχα που θα μείνει ανάμεσα στις αγαπημένες μου αναμνήσεις όλων των εποχών. Με εντυπωσίασε και με συγκίνησε έντονα το συναίσθημα να εκφράζεις την προσευχή εκατομμυρίων φωνών. Η αγάπη είναι δώρο. Η ροή της είναι πρωταρχικός σκοπός της ίδιας της ζωής», δήλωσε αμέσως μετά την συναυλία ο τενόρος.

Ο Μποτσέλι ωστόσο, όπως δήλωσε, έχει βαρεθεί να είναι κλεισμένος στο σπίτι του.

Και μίλησε προ ημερών στην Wall Street Journal (με συνδρομή) σχετικά με το ενδεχόμενο να ξαναβγεί σύντομα από την παραλιακή του έπαυλη στο θέρετρο Φόρτε Ντέι Μάρμι της Τοσκάνης και να… ξαναπιάσει δουλειά.

«Τόσο εγώ, όσο και όλη η οικογένειά μου κολλήσαμε [κορονοϊό]. Είχαμε πυρετό, ρίγη και μετά κάναμε λίγο βήχα. Αλλά το θετικό ήταν ότι ήμασταν όλοι μαζί. Ήμασταν σε θέση να μιλήσουμε πολύ περισσότερο από ό,τι παλιότερα – και εγώ προσωπικά διάβασα πολλά βιβλία. Επίσης, αθλήθηκα αρκετά. Και γενικά προσπάθησα να το ζήσω όλο αυτό με θετική ματιά και πάντα μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα», είπε.

Με την κόρη του, προ ημερών, κάνοντας πατίνι στους δρόμους του Φόρτε Ντέι Μάρμι

Οπως πρόσθεσε, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα,βοήθησε αρκετά την μονάκριβη κόρη του να κάνει εξάσκηση στα μαθήματα πιάνου της, παρόλο που «η ίδια βρισκόταν περισσότερο υπό πίεση από το κανονικό, επειδή τα παιδιά συνηθίζουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να συναντούν τους φίλους τους, και αυτό τώρα δεν συνέβαινε».

Πλέον, με την καραντίνα να έχει τελειώσει στην Ιταλία, «μπορούμε», όπως λέει, «να συνεχίσουμε κάπως τις ζωές μας, όπως πριν, τουλάχιστον στην Τοσκάνη, όπου ζω. Μπορούμε να ξεμυτίσουμε από το σπίτι και να κάνουμε βόλτες στην εξοχή που μας αρέσει. Κατάφερα ήδη να κάνω ιππασία, που είναι ένα από τα πάθη μου. Αυτό όμως που δεν μου αρέσει είναι το γεγονός ότι δεν μπορώ να δουλέψω, δεν μπορώ να βγω και να τραγουδήσω. Δεν έχω συνηθίσει να μην μπορώ να εργάζομαι στη ζωή μου. Είναι κάτι που με ενοχλεί πραγματικά», παραδέχεται ο ίδιος.

Η κουβέντα δεν γινόταν να μην καταλήξει στο κατά πόσο όλη αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει αρνητικά τους καλλιτέχνες, την καλλιτεχνική δραστηριότητα και την μουσική βιομηχανία.

«Μπορώ να φανταστώ δύο τινά να συμβούν στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει, «το ένα είναι ότι θα  επιστρέψουμε στο φυσιολογικό πολύ γρήγορα, και τότε αυτό που έχουμε περάσει θα είναι απλώς μια κακή ανάμνηση για όλους μας».

Υπάρχει ωστόσο και το πιο ζοφερό σενάριο:

«Φοβάμαι όμως για μια ολική καταστροφή. Φοβάμαι όλη αυτήν την πειθαρχία για την οποία μιλούν όλοι οι ειδικοί προκειμένου να επιστρέψουμε ξανά στο φυσιολογικό, διότι εάν αυτοί οι νέοι κανόνες και οι κανονισμοί ισχύσουν, τότε όλα θα αλλάξουν προς το χειρότερο», συνοψίζει, καταλήγοντας με νόημα: «Φοβάμαι ότι η πραγματική πανδημία εδώ είναι η πανδημία του φόβου της μετάδοσης. Ολο αυτό βεβαίως έχει τελειώσει βασικά, τουλάχιστον εδώ στην Τοσκάνη. Όμως, πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν ερμητικά κλεισμένοι στο σπίτι τους. Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για την συνολική επίλυση του προβλήματος είναι να επιστρέψουμε το συντομότερο δυνατό στις προηγούμενες συνθήκες κανονικότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...