247
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Ιούνιο στην Οσάκα. Θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Ελλάδα; | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μπορούν να συναντηθούν Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 10:20
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ τον περασμένο Ιούνιο στην Οσάκα. Θα μπορούσαν να συναντηθούν στην Ελλάδα;
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μπορούν να συναντηθούν Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα;

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2019, 10:20

Είναι μια συνάντηση που ο πλανήτης περιμένει με αγωνία: εν μέσω ανελέητου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, όλοι περιμένουν ένα τετ α τετ του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ. Και ξαφνικά μπλέχτηκε σε όλο αυτό η Ελλάδα!

Το Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι καθώς Ουάσινγκτον και Πεκίνο προσπαθούν να αμβλύνουν τις διαφορές τους και συζητούν την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης», διαφωνούν για τον τόπο της υπογραφής. Η αμερικανική πλευρά πρότεινε η υπογραφή να γίνει στην Αϊόβα, μια πολιτεία με σημαντική αγροτική παραγωγή που θα μπορούσε να ωφεληθεί από εξαγωγές στην Κίνα, αλλά οι Κινέζοι αντιπρότειναν η συνάντηση να γίνει στην… Ελλάδα!

Το ενδιαφέρον είναι ότι η πρόταση αυτή έγινε εν όψει της άφιξης του προέδρου της Κίνας στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου και λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε στην Κίνα για τη διεθνή έκθεση της Σανγκάης. Σύμφωνα με «Τα Νέα» είναι ασφαλής η εκτίμηση ότι η πρόταση των Κινέζων έγινε σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.

Πάντως το Reuters επεσήμανε ότι η αντίδραση της Ουάσινγκτον στην πρόταση για μια συνάντηση Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα ήταν αρνητική και αντιπρότειναν έναν κοντινότερο στις ΗΠΑ προορισμό. Η δε ελληνική πλευρά απάντησε ότι δεν έχει σχετικό αίτημα για τη φιλοξενία της συνάντησης των δύο ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση και μόνο η άφιξη του κινέζου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα την Κυριακή, ημέρα που η πόλη φιλοξενεί τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο, σημαίνει ότι οι Αθηναίοι θα πρέπει να οπλιστούν με πάρα πολύ μεγάλη υπομονή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...