760
O Προκόπης Παυλόπουλος προσερχόμενος στην εκδήλωση της Παπαστράτος στο ΚΠΙΣΝ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Χαρπαντίδη | ΥοuΤube/Παπαστράτος

Μπορούμε να μετρήσουμε 1.000.000 λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021;

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 19 Φεβρουαρίου 2020, 13:41
O Προκόπης Παυλόπουλος προσερχόμενος στην εκδήλωση της Παπαστράτος στο ΚΠΙΣΝ, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Χαρπαντίδη
|ΥοuΤube/Παπαστράτος

Μπορούμε να μετρήσουμε 1.000.000 λιγότερους καπνιστές έως το τέλος του 2021;

Χρήστος Μιχαηλίδης Χρήστος Μιχαηλίδης 19 Φεβρουαρίου 2020, 13:41

Oταν ακούς κάποιον να σου λέει «στόχος μας είναι ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο», υπάρχει περίπτωση να φανταστείς ποτέ ότι αυτός είναι άνθρωπος της Παπαστράτος; Μάλλον όχι, λέω εγώ.

Εκτός εάν παρακολουθείς τις εξελίξεις και γνωρίζεις ότι εδώ και μερικά χρόνια, η εμβληματική ελληνική καπνοβιομηχανία, από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τόπο και με λαμπρή πορεία 90 χρόνων, δεν παράγει πλέον τσιγάρα όπως τα ξέρουμε, αλλά ένα άλλο προϊόν που ο κόσμος ξέρει και ως «ηλεκτρονικό τσιγάρο», θερμαίνει τον καπνό, δεν τον καίει και, ως εκ τούτου, όπως καταδεικνύουν όλες οι έρευνές της εταιρείας, με δικούς της επιστήμονες, δεν παράγει νικοτίνη. Αρα, λέει, δεν προκαλεί εθισμό και επομένως δεν κάνει τόσο κακό.

Το πιο πάνω σύνθημα που μας αποκαλύφθηκε την Τρίτη στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου (ΚΠΙΣΝ), είχε και σαφή ελληνοκεντρική διάσταση, αφού θέτει ως άμεσο στόχο «μέχρι το 2021 ένα εκατομμύριο άνθρωποι να κόψουν το τσιγάρο στην Ελλάδα». Και ως μακροπρόθεσμο, «έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο». Εννοούν χωρίς το παλιό τσιγάρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης παραδέχτηκε ότι εδώ και καιρό «αναγνωρίσαμε το πρόβλημα που έχει το προϊόν», δηλαδή το κλασσικό τσιγάρο, και παρήγαγαν το νέο σκεύασμα, το θερμαινόμενο, το οποίο τους επιτρέπει σήμερα να πουν: Αν δεν καπνίζεις, να μην αρχίσεις. Αν καπνίζεις, να το κόψεις. Αν δεν μπορείς να το κόψεις, να αλλάξεις συνήθεια.

«Το πλαίσιο το ορίζει η επιστήμη και η τεχνολογία. Σήμερα, οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους επιστημονική τεκμηρίωση και επαρκή ενημέρωση.»

Στην εκδήλωση παρέστησαν δύο πρόσωπα με ξεχωριστό ο καθένας «ειδικό βάρος» όσον αφορά το κάπνισμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δεινός καπνιστής κάποτε, και πλέον ένθερμος υποστηρικτής του κοψίματος του τσιγάρου (γεγονός που, όπως είπε, συνδέει άρρηκτα με μια «άσκηση ελευθερίας του καθένα μας να αντισταθεί σε συνήθειες επιβαρυντικές για τον εαυτό μας αλλά και για το κοινωνικό σύνολο»). Και,

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναγνωρίστηκε από όλους στην εκδήλωση ως ο άνθρωπος που πέτυχε να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια αφότου ψηφίστηκε.

«Με μια εμβληματική μεταρρύθμιση, σεβόμενοι τους καπνιστές και τους μη καπνιστές, πετύχαμε αυτήν την προσπάθεια να κοπεί του κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους», είπε ο υπουργός.

Οι επίσημοι στην εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ (από δεξιά): ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με τη σύζυγό του Τζένη Μπαλατσινού, ο δήμαρχος Τρικαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας

Εκείνος που το πέτυχε όμως πρώτος, και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου, που εφάρμοσε μια συνταγή απλή: μίλησε καθαρά και ανοικτά με τους συντοπίτες του, τους έπεισε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά, τους έπιασε στο φιλότιμο και συναποφάσισαν πολύ γρήγορα και χωρίς πολλά-πολλά να κηρύξουν την πόλη τους ελεύθερη καπνού. Το ίδιο έκανε και ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας, που δικαίως υπερηφανεύεται ότι «έχει» το πρώτο smoke-free νησί στον κόσμο.

«Εμείς οι Ελληνες είμαστε λίγο αντιδραστικοί», είπε στην εκδήλωση της Παπαστράτος. «Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξεις κάτι, δεν είναι να σου το επιβάλουν, αλλά να πειστείς εσύ ο ίδιος ότι πρέπει να το κάνεις». Ετσι, εκτός από άκαπνο νησί, η Αστυπάλαια δεν έχει πεταμένες γόπες στις παραλίες της, δεν έχει τασάκια σε κανένα της ξενοδοχείο, τα απορρίμματά της τα ανακυκλώνει, τα λύματα τα καθαρίζει.

Η επιτυχία της εκδήλωσης της Παπαστράτος, δεν ήταν τα εταιρικά της, ούτε καν το νέο, πρωτοποριακό όπως πολλοί πιστεύουν καπνικό προϊόν της, που ήδη κάνει μεγάλες πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ηταν που η συζήτηση επικεντρώθηκε σε βαθύτατα ανθρώπινα στοιχεία (νοοτροπίας, συμπεριφοράς, φιλότιμου, ελευθερίας, εξάρτησης και άλλα), τα οποία μέχρι τώρα απουσίαζαν από κάθε αναφορά στο κάπνισμα, στην απαγόρευσή του, στο κακό που αναμφίβολα κάνει στην υγεία μας.

Ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας τόλμησε να πει ότι και οι εξαρτήσεις είναι κομμάτι της ζωής μας. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να βρούμε τη στιγμή που θα καταλάβουμε πόσο κακό μας κάνουν. Οπως ο Αλέξης Ζορμπάς, είπε! Που πηγαίνοντας στη δουλειά του, κατάλαβε ότι ξέχασε στο σπίτι τον καπνό του και ξεκίνησε να πάει να τον πάρει. Ομως, «μα εγώ είμαι ελεύθερος άνθρωπος, θα εξαρτηθώ από αυτό;», σκέφτηκε, και ξαναγύρισε στη δουλειά.

Δεν ξέρω αν θα επιτευχθεί ο στόχος του «ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές στην Ελλάδα ως το 2021». Η χώρα μας, αυτήν τη στιγμή, είναι 3η στο κάπνισμα παγκοσμίως. «Είμαστε μακριά από τον ιδεατό κόσμο», λέει ο κ. Χαρπαντίδης, «αλλά μπορούμε να τον φτάσουμε». Πρόσθεσε ότι 300.000 άνθρωποι στην Ελλάδα έκοψαν το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια ή επέλεξαν εναλλακτικά προϊόντα.

Κάποιοι θα πουν «πάλι καλά, έστω και αυτό», και κάποιοι «δεν φτάνει». Ο δρόμος είναι μακρύς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι ακόμα καπνιστές σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...