489
O Μπόρις Τζόνσον, με ακόμα πιο ατίθασα μαλλιά, σε ομιλία του προ ημερών στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο | Reuters TV via REUTERS

Μπόρις Τζόνσον: Ανοίγουμε τη χώρα, επιτέλους θα πιω μια μπίρα και θα… κουρευτώ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 21:16
O Μπόρις Τζόνσον, με ακόμα πιο ατίθασα μαλλιά, σε ομιλία του προ ημερών στο κοινοβούλιο στο Λονδίνο
| Reuters TV via REUTERS

Μπόρις Τζόνσον: Ανοίγουμε τη χώρα, επιτέλους θα πιω μια μπίρα και θα… κουρευτώ

Protagon Team Protagon Team 27 Μαρτίου 2021, 21:16

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν βλέπει «απολύτως τίποτα» στα επιστημονικά στοιχεία που να μπορεί να δικαιολογεί την αναθεώρηση του σχεδίου του για τη χαλάρωση των μέτρων στην Αγγλία, όταν ορισμένοι επιστήμονες προειδοποιούν για νέες παραλλαγές του κορονοϊού και ζητούν παράταση των περιοριστικών διατάξεων, ώστε να μην υπάρξει τέταρτο κύμα.

Η Βρετανία είναι η χώρα με τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από την πανδημία της Covid-19, όμως είναι και αυτή που έχει προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη στο πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού με αποτέλεσμα να είναι σε καλύτερη θέση τώρα.

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το Σάββατο ανακοινώθηκαν 4.715 νέα κρούσματα και 58 θάνατοι —στην Ελλάδα με το ένα έκτο του πληθυσμού σε σχέση με τη Βρετανία είχαμε 3.133 περιστατικά μολύνσεων και 72 θανάτους. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, 29,7 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το 40%, έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι το 10%.

Ετσι, με βάση και όσα είπε το Σάββατο πρωθυπουργός της Βρετανίας, η χώρα θα βγει σιγά σιγά από το τρίτο της lockdown τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα.

H Ουαλία έγινε ήδη από το πρωί Σάββατο η πρώτη από τις τέσσερις βρετανικές περιοχές που ήρε ένα μέρος των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του έτους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης ενός νέου παραλλαγμένου στελέχους, πιο μεταδοτικού, που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Τη Δευτέρα, θα είναι η σειρά της Αγγλίας να χαλαρώσει κάποια μέτρα, επιτρέποντας συναντήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε ομάδες έως έξι ατόμων το πολύ. Οι βεράντες και οι υπαίθριοι χώροι των παμπ και των εστιατορίων, καθώς και όλα τα καταστήματα και όχι μόνο αυτά που έχουν είδη πρώτης ανάγκης, θα ανοίξουν ξανά για τους πελάτες στις 12 Απριλίου.

«Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν βλέπω απολύτως τίποτα στα στοιχεία που να μπορούν να με αποτρέψουν από το να ακολουθήσω τον δρόμο της ελευθερίας, της εξόδου από το lockdown για την οικονομία μας και την επιστροφή στη ζωή που αγαπάμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της εκστρατείας του Συντηρητικού Κόμματός του για τις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Νωρίτερα, πάντως, ένας από τους επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης τόνισε την ανάγκη η χώρα να παραμείνει σε επαγρύπνηση. «Βραχυπρόθεσμα, ανησυχούμε για τις νέες παραλλαγές», δήλωσε ο Μάικ Τίλντσλεϊ στο Times Radio, καθώς το τρίτο κύμα της Covid-19 πλήττει σκληρά την Ευρώπη και μπορεί να πλήξει τη Βρετανία σε τρεις εβδομάδες.

Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κίνδυνοι», ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ωστόσο ότι η επιτυχία της ευρείας εκστρατείας εμβολιασμού αποτελεί «ουσιαστική διαφορά» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και «θα μειώσει αρκετά» την αύξηση των λοιμώξεων και των νοσηλειών.

«Σε λίγες μέρες, θα μπορέσω επιτέλους να πάω στο κουρείο», αστειεύτηκε ο Τζόνσον, ο οποίος εδώ και εβδομάδες εμφανίζεται με ακόμα πιο ατίθασα μαλλιά απ’ όσο τον έχουν συνηθίσει οι Βρετανοί. «Αλλά πιο σημαντικό, θα μπορέσω να βγω έξω και, προσεκτικά αλλά με ασφάλεια, θα πιώ ένα ποτήρι μπίρα στην παμπ», είπε χαμογελώντας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...