768
Κτίριο που εβλήθη από παλαιστινιακή ρουκέτα, στην περιοχή Πετάχ Τίκβα, ανατολικά του Τελ Αβίβ, 75 χλμ. μακριά από τη Γάζα | REUTERS/Nir Elias

Μπορεί το οπλοστάσιο της Χαμάς να πλήξει σοβαρά το Ισραήλ;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 21:39
Κτίριο που εβλήθη από παλαιστινιακή ρουκέτα, στην περιοχή Πετάχ Τίκβα, ανατολικά του Τελ Αβίβ, 75 χλμ. μακριά από τη Γάζα
|REUTERS/Nir Elias

Μπορεί το οπλοστάσιο της Χαμάς να πλήξει σοβαρά το Ισραήλ;

Protagon Team Protagon Team 13 Μαΐου 2021, 21:39

Παρότι νεκροί και καταστροφές υπάρχουν και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης του ισραηλινού στρατού με παλαιστινιακές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, η μάχη ήταν και παραμένει ασύμμετρη.

Από τη μία μεριά, βρίσκεται η τεράστια και υπερσύγχρονη στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ, με πολεμική αεροπορία μεγάλης ισχύος, οπλισμένα drones και εκτεταμένο δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών, που πλήττει χωρίς δυσκολία όποιον στόχο θέλει στη Γάζα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιμένουν ότι οι στόχοι τους είναι καθαρά στρατιωτικοί, αλλά στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το BBC, είναι αδύνατο να μη σκοτωθούν άμαχοι, λόγω της πυκνότητας του παλαιστινιακού πληθυσμού και δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ βρίσκονται δίπλα ή συχνά κρυμμένες στα υπόγεια πολυκατοικιών.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ διαθέτουν ποικιλία όπλων που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ. Οι ισραηλινοί πρόσφατα κατέρριψαν ένα drone, πιθανώς οπλισμένο, που επιχειρούσε να περάσει στο Ισραήλ από τη Γάζα. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ακόμα ότι μια ελίτ ομάδα της Χαμάς επιχείρησε να περάσει στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα από υπόγειο τούνελ. Φαίνεται, όμως, πως οι Ισραηλινοί γνώριζαν εκ των προτέρων για την επιχείρηση και ανατίναξαν το τούνελ.

Το ισχυρότερο όπλο όμως των Παλαιστινίων είναι η πληθώρα πυραύλων εδάφους-εδάφους. Ενα μέρος τους φέρεται να έχει μπει στη Γάζα κρυφά μέσω τούνελ από τη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο.

Οι περισσότεροι ωστόσο έχουν κατασκευαστεί στη Γάζα, σε εγκαταστάσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που έχουν χτισθεί σε συνεργασία με το Ιράν. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι ο νούμερο ένα στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Παλαιστίνιος μαχητής της Χαμάς συμμετέχει σε μια διαμαρτυρία για την πιθανή έξωση πολλών Παλαιστινίων οικογενειών από σπίτια σε γη που αξιώθηκαν από Εβραίους εποίκους στη γειτονιά Sheikh Jarrah της Ιερουσαλήμ, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας |  REUTERS/Mohammed Salem

Πρόκειται για χιλιάδες πυραύλους διαφορετικού βεληνεκούς. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι η Χαμάς μπορεί να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ «για πολύ καιρό».

Σε γενικές γραμμές, οι πύραυλοι αυτοί είναι παλαιότερης τεχνολογίας, στους οποίους, όμως, οι Παλαιστίνιοι έχουν προσθέσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός και τη δυνατότητα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Η Χαμάς έχει τεράστιο απόθεμα συστημάτων μικρού βεληνεκούς, όπως οι Κασάμ (10 χλμ.) και οι Κουντς 101 (16 χλμ.), ενώ διαθέτει ακόμα το σύστημα Γκραν (55 χλμ.) και το Σετζίλ (55 χλμ.).

Εχει επίσης συστήματα που μπορούν να πλήξουν πιο μακρινούς στόχους, όπως τους Μ-75 (75 χλμ.), Φαρ (100 χλμ.), R-160 (120 χλμ.) και λίγους M-302s (200 χλμ.). Μπορεί δηλαδή να πλήξει τόσο το Τελ Αβίβ όσο και την Ιερουσαλήμ και όλα τα παράλια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ισραηλινού πληθυσμού και των σημαντικότερων υποδομών της χώρας.

1.500 ρουκέτες σε τρεις μέρες!

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περισσότερες από 1.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα το τελευταίο τριήμερο, από τις οποίες οι 200 έχουν πέσει μέσα στη Γάζα, ενδεικτικό των προβλημάτων στην κατασκευή των όπλων από τους Παλαιστίνιους.

Το 90% των ρουκετών εξουδετερώθηκαν από το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα των Ισραηλινών, Σιδηρούς Θόλος. Ομως, ένα τεχνικό πρόβλημα στην πόλη Ασκελόν φαίνεται ότι έβγαλε εκτός λειτουργίας την άμυνα των Ισραηλινών, κάτι που δείχνει ότι δεν είναι άτρωτο.

Αντιπυραυλική ρουκέτα του Σιδερένιου Θόλου αναχαιτίζει πάνω από την πόλη Σντερότ, πύραυλο εδάφους – εδάφους που εκτοξεύτηκε από την (γειτονική) Λωρίδα της Γάζας   / REUTERS/Amir Cohen

Για να αντιμετωπίσουν τις ρουκέτες των ισλαμιστικών οργανώσεων, οι Ισραηλινοί έχουν περιορισμένες επιλογές, εξηγεί ο αναλυτής του BBC: Μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αντιπυραυλική άμυνα, να βομβαρδίσουν εγκαταστάσεις κατασκευής και αποθήκευσης των όπλων και, θεωρητικά, να επιχειρήσουν με στρατό από το έδαφος. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό, όμως, το 2014, με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, το τίμημα ήταν βαρύ: 2.251 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 1.462 άμαχοι, σκοτώθηκαν, ενώ οι απώλειες των Ισραηλινών ήταν 67 στρατιώτες και έξι άμαχοι.

Αυτός ο φαύλος κύκλος των ρουκετών και των βομβαρδισμών και από τις δύο πλευρές δεν οδηγεί πουθενά. Στην καλύτερη περίπτωση, εξαγοράζει λίγο χρόνο ηρεμίας πριν ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες. Πολλοί θα πουν ότι οι ταραχές της περασμένης εβδομάδας στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησαν αυτό το επεισόδιο στο σίριαλ. Αυτό απλώς δείχνει ότι η διαμάχη Ισραήλ και Παλαιστινίων δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοείται.

Αλλά με ολοένα και περισσότερες αραβικές κυβερνήσεις να «τα βρίσκουν» με το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους να είναι πολιτικά διχασμένοι όσο ποτέ άλλοτε και με το Παλαιστινιακό να μη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Νετανιάχου, δύσκολο να γίνουν ουσιαστικά βήματα για επίλυση του προβλήματος. Για αυτό, σημειώνει το BBC, θα χρειαστούν ισχυρές και συνεχείς διεθνείς πρωτοβουλίες, καθώς και ειλικρινής πρόθεση για βήματα προόδου και από τις δύο μεριές, κάτι που προς το παρόν, δεν διαφαίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...