793
O Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην επιστροφή του στο «Σαν Σίρο». Δεν συνοδεύτηκε από νίκη της Μίλαν. | REUTERS/Daniele Mascolo

Μπορεί ο Ιμπραΐμοβιτς να «αναστήσει» τη Μίλαν;

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2020, 15:15
O Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στην επιστροφή του στο «Σαν Σίρο». Δεν συνοδεύτηκε από νίκη της Μίλαν.
| REUTERS/Daniele Mascolo

Μπορεί ο Ιμπραΐμοβιτς να «αναστήσει» τη Μίλαν;

Sportscaster Sportscaster 7 Ιανουαρίου 2020, 15:15

Είχε σκεφτεί και τον τρόπο με τον οποίο θα πανηγύριζε το πρώτο γκολ της δεύτερης θητείας του στο «Σαν Σίρο»: θα έτρεχε προς το πέταλο των οργανωμένων οπαδών της Μίλαν, δείχνοντας με το χέρι του τον Θεό στον ουρανό. Αλλά, η επιστροφή του στο ιταλικό πρωτάθλημα έπειτα από 2.794 μέρες περιπλάνησης στη Γαλλία (Παρί Σεν-Ζερμέν), την Αγγλία (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και τις ΗΠΑ (Λος Αντζελες Γκάλαξι) δεν ήταν όπως την ονειρευόταν.

Στο χθεσινό (Δευτέρα) ματς με τη Σαμπντόρια μπήκε ως αλλαγή στο 55′, με το νούμερο 21 στην πλάτη, στη θέση του Κριστόφ Πιάτεκ. Οι 60.000 θεατές σηκώθηκαν όρθιοι για να τον αποθεώσουν. Ο ίδιος ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς είχε… απαιτήσει (σύμφωνα με την Corriere della Sera) να βρίσκονται στο γήπεδο πάνω από 70.000 άνθρωποι («αλλιώς, δεν παίζω»). Πλάκα έκανε. Ακόμη και οι 60.000, πολλοί ήταν γι’ αυτή τη Μίλαν, που παραπαίει. Ούτε οι μισοί δεν θα ήταν εκεί, εάν δεν επρόκειτο να ξαναδούν τον σουηδό «κανονιέρη» να φορά τη ροσονέρι φανέλα, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την τελευταία φορά (Μάιος 2012). Στο τέλος, έφυγαν απογοητευμένοι από το 0-0. Προβληματισμένοι, για το κατά πόσον ο «Ιμπρα», που τον περασμένο Οκτώβριο έκλεισε τα 38, μπορεί να επαναφέρει την ομάδα τους στο δρόμο των επιτυχιών.

Παρά τα χρονάκια του, ο Ζλάταν έπαιξε με διάθεση 20χρονου. Ηταν σαν να τον βλέπεις σε εκείνο το ντέρμπι της 6ης Μαΐου του 2012, που είχε σκοράρει δύο γκολ εναντίον της Ιντερ (2-4), λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι. Ετρεξε αρκετά, έδωσε μάχες με τους αντίπαλους αμυντικούς, άνοιξε διαδρόμους στους συμπαίκτες του. Αλλά δεν έφταναν, όλα αυτά, για να καμφθεί η αντίσταση της Σαμπντόρια. Είναι η ίδια η Μίλαν που έχει «μικρύνει» πολύ, από την εποχή της πρώτης θητείας του σουηδού σούπερ-σταρ στο Μιλάνο.

Εκείνη η Μίλαν του 2010-2012, που το 2011 είχε κατακτήσει το 18ο Σκουντέτο της (πρωτάθλημα Ιταλίας) διέθετε -εκτός από τον Ζλάταν- παίκτες όπως ο Ιντσάγκι, ο Ζέεντορφ, ο Πίρλο, ο Νέστα, ο Γκατούζο, ο Ροναλντίνιο, ο Ρομπίνιο, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Πάτο, ο Αμπροσίνι… Μέλος της ήταν και ο «δικός μας», Σωκράτης Παπασταθόπουλος. Ενώ η σημερινή, έχει ως αναντικατάστατο τον… Χακάν Τσαλχάνογλου. Τον Τούρκο που παίζει πότε ως εξτρέμ και πότε ως κεντρικός μέσος, χωρίς να ενθουσιάζει. Από αυτόν, και από κάποιους όχι καλύτερούς του, περιμένει τώρα ο Ιμπραΐμοβιτς να πάρει μπάλα για να σκοράρει.

Η Μίλαν των επτά Κυπέλλων Πρωταθλητριών (η δεύτερη πιο πετυχημένη ομάδα στη διοργάνωση μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης) συμπληρώνει εφέτος έξι χρόνια μακριά από το Champions League. Βρίσκεται στη 12η θέση της βαθμολογίας στη Serie A, πιο κάτω κι από τη Βερόνα, την Μπολόνια, την Πάρμα και την Κάλιαρι, και απέχει 23 βαθμούς από την κορυφή (Ιντερ, Γιουβέντους). Εχει πετύχει μόλις 16 γκολ σε 18 ματς – όσα και η Μπρέσια, που πάει για υποβιβασμό. Θα χρειαστεί να κάνει πολλά περισσότερα, από το να φέρει πίσω έναν παλιό της «αστέρα», προκειμένου να επιστρέψει στο ιστορικό της μέγεθος.


Ο Ιμπραΐμοβιτς μπορεί, όμως, να ανεβάσει το ηθικό των οπαδών, αλλά και των συμπαικτών του. Να τους θυμίσει, με την πληθωρική του παρουσία και την αλαζονική του συμπεριφορά, πόσο μεγάλος σύλλογος είναι η Μίλαν. Σε αυτό θα βοηθήσει, περισσότερο και από τα γκολ που θα σκοράρει, η μεγάλη ιδέα που έχει για τον εαυτό του. Αλλωστε, γι’ αυτόν μιλούσε όλη την ώρα στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του, στις 3 Ιανουαρίου, κι όχι για τη νέα του ομάδα: «Στα 38 μου χρόνια δέχθηκα περισσότερες προτάσεις από όσες όταν ήμουν 28. Ημουν ειλικρινής και είπα στον εαυτό μου: ψάχνω για ένα τριετές συμβόλαιο, που θα μου αποφέρει περισσότερα χρήματα, ή επιλέγω τη μεγαλύτερη πρόκληση; Δεν δυσκολεύτηκα διόλου για να αποφασίσω. Είμαι καλά, έχω προπονηθεί και δεν ήρθα εδώ για να είμαι μασκότ δίπλα στον διάβολο».

Επιπλέον, ο Σουηδός θα παρακινήσει τους συμπαίκτες του να γίνουν καλύτεροι, στους αγώνες αλλά και στις προπονήσεις. Εστω με τον δικό του, μπρουτάλ τρόπο. «Στα 31 μου χρόνια στη Μίλαν δεν είδα κάποιον άλλον ποδοσφαιριστή να μαλώνει έναν συμπαίκτη του επειδή δεν δούλευε σκληρά», λέει για τον Ζλάταν ο πρώην CEO του συλλόγου, Αντριάνο Γκαλιάνι. «Πώς θα είμαι με τους νέους; Θα είμαι πολύ πιο κακός (από ό,τι στο παρελθόν)», απάντησε στη συνέντευξη Τύπου ο Ιμπραΐμοβιτς. Και, στο τέλος, υποσχέθηκε να κάνει το «Σαν Σίρο»… να χοροπηδά. «Η παρουσία του Ζλάταν θα κάνει τη Μίλαν να θυμηθεί τον χαρακτήρα της», παρατήρησε ο Φάμπιο Καπέλο.

Προς το παρόν, η άφιξη του Σουηδού στην Ιταλία φαίνεται να έδωσε μεγάλη ώθηση σε έναν μισητό του αντίπαλο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε «χατ-τρικ» στο 4-0 της Γιουβέντους επί της Κάλιαρι – το πρώτο του στο ιταλικό πρωτάθλημα (και 56ο στην καριέρα του). Ο Ιμπραΐμοβιτς είχε ρίξει μπόλικες «σπόντες» για τον Πορτογάλο, με αφορμή τη μεταγραφή του στη Μίλαν, κι όλοι ξέρουμε πόσο «φτιάχνεται» ο «CR7» όταν τον κακολογούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...