303
| EPA/SASCHA STEINBACH / POOL

Μπορεί ένας γκέι να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας; Ο Σόιμπλε έχει την απάντηση

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 18:12
|EPA/SASCHA STEINBACH / POOL

Μπορεί ένας γκέι να γίνει καγκελάριος της Γερμανίας; Ο Σόιμπλε έχει την απάντηση

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2021, 18:12

Πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και σχεδόν μισό αιώνα βουλευτής, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι μια εμβληματική  προσωπικότητα της γερμανικής πολιτικής με συσσωρευμένη εμπειρία και σοφία –και λίγες ημέρες προτού οι συμπατριώτες του πάνε στις κάλπες για τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου έχει κάποια πράγματα να πει για το πόσο έχουν αλλάξει οι συνθήκες.

Ο Σόιμπλε, που το Σάββατο κλείνει τα 79 του χρόνια, μίλησε στην Die Zeit για τις εκλογές, επικρίνοντας μάλιστα την εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας σε μια σύγχρονη κοινωνία των μέσων ενημέρωσης.

«Εχω πλέον μάθει πόσο μεγάλη είναι η επιρροή των μηχανισμών των ΜΜΕ και πόσο δύσκολο είναι να τους αντιμετωπίσει κανείς. Αυτό μπορεί κανείς να το παρατηρήσει και στην προεκλογική εκστρατεία: Μόλις η ερμηνεία κάποιου γεγονότος πάει προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτό είναι δύσκολο να διορθωθεί. Είναι σαν να είσαι κολλημένος στην άμμο με το αυτοκίνητο. Σε κάθε προσπάθειά σου να βγεις, βυθίζεσαι περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή βοηθά μόνο η κοινή προσπάθεια των πολλών», είπε ο βετεράνος του CDU.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του κατά την διάρκεια της 50χρονης πολιτικής του σταδιοδρομίας είπε:

«Προσωπικά έχω μάθει πολλά στην πορεία. Έμαθα λ.χ. ότι πολλές από τις ιδέες που είχαμε εμείς παλαιότερα δεν ισχύουν πλέον. Για παράδειγμα, οι ρόλοι ανδρών και γυναικών ή ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας. Η γενιά μου έχει γενικώς πολύ διαφορετικές αντιλήψεις πάνω σε αυτά τα θέματα, αλλά η επανεξέταση της αντίληψης δεν ήταν δύσκολη για μένα. Έχω γνωρίσει πολλούς ομοφυλόφιλους και έχω επίσης βιώσει πόσο δύσκολο ήταν συχνά για αυτούς να το κάνουν δημόσια γνωστό».

Στον πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), διεκδικητή της προεδρίας του κόμματος (κέρδισε ο Αρμιν Λάσετ) και φίλο του, Φρίντριχ Μερτς, έχει μάλιστα πει πώς να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο θέμα:

«Οταν κάποιος σε ξαναρωτήσει αν ένας ομοφυλόφιλος μπορεί να γίνει καγκελάριος, υπάρχει μόνο μία (απλή) απάντηση: δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...