461
Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό. Κι αυτοί στην «πρώτη γραμμή», στη σκληρή μάχη με την Covid-19, η οποία δεν αρχίζει στην είσοδο της ΜΕΘ | Intime

Μποναμάς έως και 700 ευρώ για τους εργαζομένους στην Υγεία, αλλά ποιοι τον δικαιούνται;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 2 Δεκεμβρίου 2020, 18:47
Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενή με κορονοϊό. Κι αυτοί στην «πρώτη γραμμή», στη σκληρή μάχη με την Covid-19, η οποία δεν αρχίζει στην είσοδο της ΜΕΘ
|Intime

Μποναμάς έως και 700 ευρώ για τους εργαζομένους στην Υγεία, αλλά ποιοι τον δικαιούνται;

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 2 Δεκεμβρίου 2020, 18:47

Επίδομα που αναμένεται να φτάσει και τα 700 ευρώ προσανατολίζεται να παρέχει η κυβέρνηση στους υγειονομικούς ενόψει των Χριστουγέννων. Τα πιθανά σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι θα το λάβουν.

Προτεραιότητα, πάντως, αναμένεται να δοθεί σε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος μιλώντας την Τρίτη στον ΣΚΑΪ 100,3 FM, τόνισε πως «τις όποιες εξαγγελίες θα τις κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» και τονίζοντας ότι «φαίνεται πως υπάρχει η σχετική δυνατότητα για αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά βήμα-βήμα τη διαδικασία, προκειμένου να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό παρόμοια με αυτή που δόθηκε το περασμένο Πάσχα. Ετσι, το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείεται να καταλήξει σε μία λύση εφάπαξ βοηθήματος.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται δύο διαφορετικά σενάρια για το ύψος του βοηθήματος.

Το ένα αφορά την καταβολή ενός συγκεκριμένου ποσού, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 700 ευρώ, κάτι που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, ενώ το άλλο είναι να δοθεί στους δικαιούχους συγκεκριμένο ποσοστό του μισθού τους. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες.

Αντιδράσεις

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «σχετικής δυνατότητας γι’ αυτούς που εργάζονται στις κλινικές Covid-19», προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, την Τετάρτη η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έστειλε επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία υπογραμμίζει ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, «όλα τα νοσοκομεία της χώρας, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, πρόνοια καθώς επίσης και το σύνολο των υπαλλήλων των εν λόγω φορέων εμπλέκονται άμεσα με τη διαχείριση και νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στα νοσοκομεία, με αφορμή τη γενναία δωρεά ύψους 6,9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο προσωπικό των νοσοκομείων αναφοράς.

Τις λίστες δικαιούχων είχαν καταρτίσει τότε οι διοικητές των νοσοκομείων, με προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, και όπως αποδείχθηκε είχαν εξαιρεθεί αρκετοί «μαχητές της πρώτης γραμμής», όπως τραυματιοφορείς, παραϊατρικό, νοσηλευτές, γιατροί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), το προσωπικό τμημάτων υπόπτων περιστατικών κορονοϊού κ.ά.

Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για επίδομα της κυβέρνησης και θα είναι γρίφος η κατανομή του να μην γίνει με κάθετο τρόπο και με βασικό κριτήριο την άμεση, έμμεση ή καθόλου ενασχόληση του εργαζομένου με την περιστατικά της πανδημίας, καθώς ακόμη και οι επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας έχουν γίνει μία για να εξυπηρετήσουν τον κοινό σκοπό, όπως είχε τονίσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι το έργο διαχωρισμού των εργαζομένων σε αυτή τη φάση της πανδημίας, καθώς δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές μετακινούνται καθημερινά από δομές υγείας σε ειδικές μονάδες για ασθενείς με Covid, που σημαίνει ότι ένα μέτρο προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων θα είναι εξ ορισμού άδικο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...