247
Ο Μπολσονάρο σε επίσημη κυβερνητική εκδήλωση, τον Δεκέμβριο | REUTERS/Ueslei Marcelino

Μπολσονάρο: Η Βραζιλία χρεοκόπησε και φταίνε τα… ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 10:42
Ο Μπολσονάρο σε επίσημη κυβερνητική εκδήλωση, τον Δεκέμβριο
|REUTERS/Ueslei Marcelino

Μπολσονάρο: Η Βραζιλία χρεοκόπησε και φταίνε τα… ΜΜΕ

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2021, 10:42

Η Βραζιλία θρηνεί ήδη 198.000 νεκρούς από την πανδημία και ο λαϊκιστής πρόεδρός της κατηγορεί τον… Τύπο για την τεράστια οικονομική κρίση, «επειδή προβάλλει αυτόν τον ιό».

«Η Βραζιλία χρεοκόπησε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα», δήλωσε ο Ζαΐχ Μπολσονάρο, αποδίδοντας την οικονομική κρίση «σε αυτόν τον ιό που προβάλλει ο Τύπος».

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος έκανε αυτή τη δήλωση,  καθώς σταμάτησαν οι ενισχύσεις που χορηγούσε το Δημόσιο σε δεκάδες εκατομμύρια πληγέντες από την πανδημία.

«Η Βραζιλία χρεοκόπησε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ηθελα να αλλάξω τον πίνακα των μειώσεων των φόρων, αλλά ήρθε αυτός ο ιός που τον τροφοδοτεί ο Τύπος», είπε ο Μπολσονάρο μιλώντας σε οπαδό του, στην Μπραζίλια.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος αναφερόταν στη μεταρρύθμιση των φορολογικών συντελεστών ώστε να αυξηθεί το επίπεδο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από φόρους, κάτι που ήταν προεκλογική υπόσχεση του.

Σύμφωνα με τον Μπολσονάρο, η οικονομική κατάρρευση της χώρας οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας. Η χώρα θρηνεί σχεδόν 198.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται χάρη στις έκτακτες χρηματικές ενισχύσεις που προσφέρονταν επί εννέα μήνες σε 68 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Ομως αυτόν τον μήνα οι ενισχύσεις έπαψαν να χορηγούνται, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση από τις αγορές, που ανησυχούν για το υψηλό επίπεδο του ελλείμματος και του χρέους.

Για τον Μαρσέλου Νέρι, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Ιδρύματος Ζετούλιου Βάργκας (FGV), η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη χώρα «στο χείλος της κοινωνικής αβύσσου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...