411
O Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου» και ιδιοκτήτης του ομώνυμου οικονομικού ιστότοπου | REUTERS/Simon Dawson

Μπλούμπεργκ εναντίον Τραμπ στην μάχη των ενδιάμεσων εκλογών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2018, 14:32
O Μάικλ Μπλούμπεργκ, πρώην δήμαρχος του «Μεγάλου Μήλου» και ιδιοκτήτης του ομώνυμου οικονομικού ιστότοπου
|REUTERS/Simon Dawson

Μπλούμπεργκ εναντίον Τραμπ στην μάχη των ενδιάμεσων εκλογών

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουνίου 2018, 14:32

Οι ενδιάμεσες (Midterm) εκλογές του Νοεμβρίου πλησιάζουν στις ΗΠΑ και οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν να ρίξουν στον πολιτικό στίβο ένα από τα -θεωρητικά- ισχυρότερα όπλα τους, τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, τέως δήμαρχο του «Μεγάλου Μήλου» και ιδιοκτήτη του ομώνυμου οικονομικού ιστότοπου Bloomberg.com.

Ο Μπλούμπεργκ –ο ενδέκατος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία 51 δισ. δολάρια, κατά το οικονομικό περιοδικό Forbes– επικρίνει συχνά τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ -άλλωστε είχε ταχθεί υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και εναντίον του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν την Γερουσία αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τα οποία δύο σώματα μαζί αποτελούν το Κογκρέσο.

Για το λόγο αυτό σκοπεύει να δαπανήσει 80 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία για να βοηθήσει τους υποψηφίους των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ώστε να ανακτήσουν τις 23 επιπλέον θέσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Η κίνηση αυτή του Μπλούμπεργκ, πέραν του ξεκάθαρου στόχου, έχει μια επιπλέον σημασία, όπως σημειώνουν κι οι New York Times: έπειτα από χρόνια ουδετερότητας κατά τα οποία μετακινούνταν ελεύθερα ανάμεσα στα δύο κόμματα, «ο Μπλούμπεργκ πλέον, και μετά την υποστήριξη που επέδειξε απέναντι στην Χίλαρι, επιλέγει ξεκάθαρα ένα πολιτικό στρατόπεδο γιατί ο ίδιος θεωρεί τους Ρεπουμπλικάνους ακατάλληλους για την εξουσία».

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, ο ίδιος ο Μπλούμπεργκ επεσήμανε ότι «ουδέποτε πίστευε πως ωφελεί τους πολίτες η μονοκρατορία ενός κόμματος» και πρόσθεσε ότι «ο τελευταίος ενάμιση χρόνος είναι η απόδειξη».

«Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τις συνταγματικές και νομοθετικές τους ευθύνες σοβαρά, όπως ο φίλος μου Τζον Μακέιν», συνέχισε στην ανακοίνωσή του ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, «αλλά πολλοί άλλοι αποδείχθηκαν εντελώς ακατάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο».

«Για να είμαι σαφής: έχω πολλές διαφωνίες με ορισμένους Δημοκρατικούς, ειδικά εκείνους που επιδιώκουν να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα για την παραπομπή του Τραμπ σε δίκη και την καθαίρεσή του από την προεδρία», τόνισε.

Ωστόσο, κατέληξε με νόημα πως «οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αποτύχει πλήρως να ελέγξουν την εξουσία του Τραμπ και να λάβουν διακομματικές αποφάσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο είχαν στη διάθεσή τους σχεδόν δύο χρόνια ώστε να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να κυβερνήσουν σωστά και απέτυχαν παταγωδώς».

Τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν παύουν να σχολιάζουν πως η πρωτοβουλία αυτή του τέως δημάρχου Νέας Υόρκης μπορεί γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Δημοκρατικών, καθώς πλέον αναιρεί το οικονομικό προβάδισμα το οποίο διαθέτουν μέχρι στιγμής οι Ρεπουμπλικάνοι στην προεκλογική καμπάνια. Ειδικά καθώς η οικονομική υποστήριξη του Μπλούμπεργκ στοχεύει να υποστηρίξει διαφημίσεις σε όλα τα μέσα υποψηφίων σε μετριοπαθείς, πολιτικά, περιοχές, όπου ο πρόεδρος Τραμπ δεν είναι αρεστός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...