235
O «αναγνωρισμένος» πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σαράζ | EPA/ANSA/CLAUDIO PERI

Bloomberg: Θα ανακοινώσει παραίτηση ο Φαγιέζ αλ-Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 20:59
O «αναγνωρισμένος» πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σαράζ
|EPA/ANSA/CLAUDIO PERI

Bloomberg: Θα ανακοινώσει παραίτηση ο Φαγιέζ αλ-Σαράζ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2020, 20:59

Σύμφωνα με το παρακτορείο Bloοmberg, ο πρωθυπουργός της Τρίπολης Φαγιέζ αλ-Σαράζ, αντίπαλος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του λίαν συντόμως.

Πρόθεση του Σαράζ είναι πάντως να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων που θα γίνουν στη Γενεύη, τον επόμενο μήνα, με σκοπό τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Λιβύη.

Τις παραπάνω πληροφορίες οι Αμερικανοί αντλούν από δύο αξιωματούχους του καθεστώτος της Τρίπολης.

Το παρασκήνιο αυτών των εξελίξεων αφορά την πολιτική αντιπαλότητα στο περιβάλλον της Τρίπολης μεταξύ των διαφόρων παραστρατιωτικών δυνάμεων που στηρίζουν τον Σαράζ.

Επίσης, καταλυτικό ρόλο φαίνεται ότι έχουν παίξει τις τελευταίες ημέρες αφ’ ενός οι λαϊκές διαμαρτυρίες περί διαφθοράς, αφ’ ετέρου ο διεθνής παράγων.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, ο Σαράζ θα απαλλαγεί από τις ευθύνες του, ενώ θα προετοιμαστεί και για τις συνομιλίες της Γενεύης υποστήριξαν οι εν λόγω λίβυοι αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Στις συνομιλίες οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε νέα δομή των οργάνων εξουσίας στη Λιβύη, με στόχο την ενοποίηση της χώρας και τη διενέργεια εκλογών.

Η κίνηση του Σαράζ αναμένεται να γίνει ευπρόσδεκτη από τους υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Εμιράτων, διευκολύνοντας τις συνομιλίες για την ενοποίηση της πετρελαιοφόρου χώρας.

Οι αξιωματούχοι της Τρίπολης δήλωσαν ότι ο Σαράζ και το επιτελείο του είχαν συζητήσει τα σχέδιά του με τοπικούς και διεθνείς συμμάχους. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι η ανακοίνωση της παραίτησής του θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Σαράζ αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια του «αναγνωρισμένου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...