754
O αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μπλίνκεν σε ρόλο διαμεσολαβητή για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου;

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 10:04
O αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου
|REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Μπλίνκεν σε ρόλο διαμεσολαβητή για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου;

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2023, 10:04

Eίναι εφικτός ένας ελληνοτουρκικός διάλογος μετά και το διάλειμμα στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο λόγω του σεισμού; Η επίσκεψη Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές και τα θερμά λόγια με τα οποία αναφέρονται οι Τούρκοι στους έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ θα μπορέσουν να αποτελέσουν εφαλτήριο ουσιαστικής επαναπροσέγγισης;

Ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε πρόσφατα για «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Ελλάδα και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει του ταξιδιού του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ελλάδα, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, ρωτήθηκε για το  ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία ο αμερικανός ΥΠΕΞ για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Αφού ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται στην Αθήνα το απόγευμα της 20ης Φεβρουαρίου. Θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την επόμενη ημέρα είναι προγραμματισμένη η συνεργασία του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν τον Τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, ο κ. Μπλίνκεν θα δει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα, ο αμερικανός υπουργός θα συζητήσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, την ενεργειακή ασφάλεια και τη κοινής δέσμευσης των χωρών να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές, ανέφερε η Κάρεν Ντόνφριντ για να προσθέσει:

«Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα συζητήσει ο υπουργός με τον ομόλογό του στην Ελλάδα, αλλά θα μπορούσα να φανταστώ ότι η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων θα ήταν ένα θέμα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα της ευρύτερης ατζέντας, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, θα είναι σίγουρα στο τραπέζι, όπως φυσικά και οι σεισμοί στη γειτονική Τουρκία και στη Συρία την περασμένη εβδομάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός με τους έλληνες συμμάχους μας».

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναγνώρισε τον περιφερειακό ρόλο που επιτελεί η Ελλάδα ως βασικό μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.  «Η Ελλάδα -τόνισε- είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ. Είναι επίσης βασικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είδαμε την Ελλάδα να παίζει σταθερά έναν ρόλο στην υποστήριξη της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα στα Βαλκάνια. Και στην περίπτωση αυτή, σίγουρα η Ελλάδα υπήρξε βασική υποστηρικτής της Βόρειας Μακεδονίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την επιδίωξη του ευρωατλαντικού τους μέλλοντος και την προσχώρηση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας στην Τουρκία αλλά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στις σεισμόπληκτες περιοχές, η Κάρεν Ντόνφριντ αναφέρθηκε στον ρόλο των δύο νατοϊκών συμμάχων, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

«Θα προσπαθήσει ο [αμερικανός] υπουργός Εξωτερικών να ξεκινήσει ένας διάλογος μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, ύστερα από την εντυπωσιακή κίνηση της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία μετά τον σεισμό και την επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δένδια στην Τουρκία;»  ήταν το ερώτημα που της έγινε, με την ίδια να απαντά:

 «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι και οι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και ξέρετε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης παρουσία στο Αιγαίο. Έτσι, μας ενδιαφέρει πάντα να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων μας είναι όσο πιο δυνατές μπορούν να είναι. Και νομίζω ότι και οι δύο χώρες έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

Υπό αυτό το πρίσμα, η αμερικανίδα υφυπουργός βρήκε συγκινητική την εικόνα του Νίκου Δένδια να βλέπει μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου την απίστευτη καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία.

«Νομίζω ότι θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε».

Λίγο νωρίτερα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την ταχύτατη ανθρωπιστική στήριξη της Ελλάδας προς τη γειτονική Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας και του έργου των σωστικών συνεργείων. Χαιρετίζουμε επίσης την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης προς την ηγεσία και τον λαό της Τουρκίας για την αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας που αποτυπώνει τον ανθρωπισμό και την κοινή ανάγκη για αλληλεγγύη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας και ενθαρρύνουμε τη συνεχή υποστήριξη από τους στενούς διεθνείς εταίρους και συμμάχους μας όπως η Ελλάδα, και άλλους που βρίσκονται σε θέση να βοηθήσουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...