377
Τα πνευματικά δικαιώματα του μικρού μήκους φιλμ «Steamboat Willie» έχουν προκαλέσει διαμάχη στις ΗΠΑ | Disney/CreativeProtagon

Μπελάδες για την Disney: «ελευθερώνεται» ο Μίκυ Μάους

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 12:11
Τα πνευματικά δικαιώματα του μικρού μήκους φιλμ «Steamboat Willie» έχουν προκαλέσει διαμάχη στις ΗΠΑ
|Disney/CreativeProtagon

Μπελάδες για την Disney: «ελευθερώνεται» ο Μίκυ Μάους

Protagon Team Protagon Team 30 Δεκεμβρίου 2022, 12:11

Τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο εμβληματικός ήρωας της εταιρείας Disney, Μίκυ Μάους, λήγουν στο τέλος του 2023. Το φιλμ κινουμένων σχεδίων ήταν μικρού μήκους, παραγωγή του 1928, και είχε τίτλο «Steamboat Willie». Η είδηση αφορά τη μάχη που καλείται τώρα να δώσει η Disney ώστε να μην επιτρέψει σε τρίτους την παραγωγή και εμπορία νέων κινηματογραφικών προϊόντων με πρωταγωνιστή εκείνον τον συγκεκριμένο Μίκυ, του 1928. Η απώλεια των πνευματικών δικαιωμάτων αφορά τις ΗΠΑ.

Φυσικά, η εταιρεία προστατεύει πάντα τα συμφέροντά της και δη με επιθετικό τρόπο, όπως σχολιάζουν τα διεθνή Μέσα, ωστόσο θα απαιτηθούν δικαστικοί αγώνες για να μην κυκλοφορήσουν προϊόντα εκτός ελέγχου Disney, στα οποία το σκίτσο του 1928 θα αναπαρίσταται πιστά. «Οι δημιουργικοί άνθρωποι ενθουσιάζονται με τη δυνατότητα μιας κατά κάποιον τρόπο ανοιχτής σεζόν για τον Μίκυ», λένε νομικοί παράγοντες με εμπειρία στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων. «Ωστόσο, αυτό είναι μια παρεξήγηση».

Κατά το παρελθόν απεδείχθη ότι η Disney έχει ασκήσει με επιτυχία πιέσεις στο πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ και έχει καταφέρει να ψηφιστούν νόμοι στα μέτρα της όσον αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, η εταιρεία διατηρεί τα εμπορικά σήματα των χαρακτήρων της, τα οποία εμπορεύεται στην αγορά με ανανεώσιμα, ακόμη και επ’ αόριστον συμβόλαια.

Διαφορετικό είναι το πεδίο εφαρμογής των πνευματικών δικαιωμάτων από εκείνο των εμπορικών σημάτων. Τα πρώτα προστατεύουν από μη εξουσιοδοτημένα αντίγραφα, τα δεύτερα προστατεύουν από τη δυνητική σύγχυση της επωνυμίας. Αρα, κάθε νέο προϊόν εκτός Disney που θα χρησιμοποιεί τον αρχικό Μίκυ πρέπει να αποδεικνύει (στον καταναλωτή) ότι δεν σχετίζεται με την Disney.

Στο όμορφο αυτό νομικίστικο κουβάρι μάλλον εξέχει η άκρη του νήματος, και από αυτήν θα πιαστεί η Disney: θα υποστηρίξει ότι η προστασία του εμπορικού σήματός της είναι ιδιαιτέρως ισχυρή στην περίπτωση του Μίκυ, αφού αυτός είναι ο κατεξοχήν συνδεδεμένος με την εταιρεία χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων. Η Disney ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να συσχετίζουν το φιλμ «Steamboat Willie» με την Disney και μετά τη λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

«Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στις πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκυ Μάους και άλλων έργων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και θα εργαστούμε για να προστατεύσουμε και άλλα έργα μας από τη σύγχυση που προκαλούν μη εξουσιοδοτημένες χρήσεις του Μίκυ και των άλλων εμβληματικών χαρακτήρων μας», προσέθεσε με νόημα η Disney.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...