659
Το βομβαρδισμένο κτίριο του πρακτορείου Αναντολού στη Γάζα |

Μπαράζ επιθέσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με τουλάχιστον 11 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2019, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2019 16:00
Το βομβαρδισμένο κτίριο του πρακτορείου Αναντολού στη Γάζα
|

Μπαράζ επιθέσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με τουλάχιστον 11 νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2019, 13:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/05/2019 16:00

Αεροσκάφη της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν, το Σάββατο, το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Αναντολού στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν το κτίριο, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Τούρκοι και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την επίθεση. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση ανέφερε ότι το πλήγμα στα γραφεία του Anadolu ήταν «μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν τους μάρτυρες, μια προετοιμασία για σφαγές στη Γάζα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση, ενώ τηλεφώνησε και στον γενικό διευθυντή του πρακτορείου, Σενόλ Καζαντζί.

«Η Τουρκία και το πρακτορείο Αναντολού θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις ωμότητες στη Γάζα και άλλες περιοχές της Παλαιστίνης, παρά τις επιθέσεις αυτές», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Καζαντζί τόνισε ότι το πρακτορείο «θα συνεχίσει να ενημερώνει για τον δίκαιο αγώνα της Παλαιστίνης και την επιθετικότητα του Ισραήλ. Αναμένουμε μια ειλικρινή ανταπόκριση από τους διεθνείς οργανισμούς που προτιμούν να τηρούν σιωπή όταν οι επιθέσεις προέρχονται από το Ισραήλ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις επιθέσεις στη Γάζα υποστηρίζοντας ότι «εκείνοι που ενθαρρύνουν το Ισραήλ είναι εξίσου υπεύθυνοι. Ακόμη και αν είμαστε οι μόνοι στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

«Καταδικάζουμε έντονα τις αδιάκριτες επιθέσεις στη Γάζα από το Ισραήλ, που προκάλεσαν τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αθώων ανθρώπων και στόχευσαν το κτίριο του πρακτορείου Αναντολού», υπογράμμισε η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Καλούμε επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να δράσει για την αποκλιμάκωση της αυξανόμενης έντασης στην περιοχή από τις δυσανάλογες ενέργειες από το Ισραήλ».

Ο διευθυντής επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μέσω του Twitter, κάλεσε «όλες τις κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία» να καταδικάσουν την ισραηλινή κυβέρνηση.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι «στόχος της οποίας είναι να συγκαλυφθούν τα νέα εγκλήματα» του Ισραήλ.

Ενας Παλαιστίνιος κάθεται στα χαλάσματα κτιρίου που βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς στη Γάζα
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί στη Γάζα και τρεις στο Ισραήλ

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών ήταν και μια έγκυος γυναίκα με την μικρή κόρη της.

Περισσότερες από 450 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών χωριών και κοινοτήτων, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βομβαρδίζουν από αέρος και εδάφους τον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν 220 στόχους στη Γάζα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα των Ισραηλινών κατέρριψε πολλές ρουκέτες, αλλά κάποιες χτύπησαν σπίτια στο Ισραήλ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Ασκελον.

Από την πλευρά του, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται με όλες τις πλευρές για να επικρατήσει ηρεμία στην Γάζα, καλώντας για την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Την ίδια ώρα όμως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον στρατό της χώρας να συνεχίσει «τα μαζικά πλήγματα» εναντίον στόχων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του γύρω από αυτόν.

«Εδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού», τόνισε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

Διοικητής της Χαμάς ανάμεσα στους νεκρούς

Το Ισραήλ σκότωσε έναν διοικητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, σε στοχευμένη επιδρομή, όπως τη χαρακτήρισε ο στρατός, και Παλαιστίνιοι δήλωσαν πως ήταν η πρώτη τέτοια ενέργεια από τον πόλεμο του 2014, στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός ανέφερε πως ο Χάμεντ Αχμεντ Αμπέντ Χούντρι ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά κεφαλαίων από το Ιράν σε ένοπλες παρατάξεις στη Γάζα. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα με στόχο το αυτοκίνητό του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...