367
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς τον Δεκέμβριο του 2019 στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕnews

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Μητσοτάκη – συναντήσεις με Βούτσιτς, Αλ Σίσι, Πελόζι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 10:02
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς τον Δεκέμβριο του 2019 στην Αθήνα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Μπαράζ διπλωματικών επαφών Μητσοτάκη – συναντήσεις με Βούτσιτς, Αλ Σίσι, Πελόζι

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 10:02

Μπαράζ διπλωματικών επαφών ξεκινά την τρέχουσα εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο σταθμό το Βελιγράδι, όπου θα έχει (την αναβληθείσα) συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Στόχος της πρώτης επίσκεψής του Πρωθυπουργού στη Σερβία είναι η ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις υποδομές, και την ενέργεια, καθώς η Ελλάδα όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, φιλοδοξεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εκπέμψει μήνυμα στήριξης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, που αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη σε όλη την περιοχή , κατεύθυνση στην οποία η Ελλάδα συνδράμει σταθερά. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Αθήνα στηρίζει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία του Βελιγραδίου.

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού, οι Βρυξέλλες, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – αφρικανικών χωρών.

Σε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με στενούς συνεργάτες του την Τρίτη ενόψει της Συνόδου, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών να έπαιρνε τον χαρακτήρα και μιας άτυπης συζήτησης για το Ουκρανικό, υπό το φως των πρόσφατων επισκέψεων Μακρόν και Σολτς στη Μόσχα.

Την Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, στην ατζέντα της οποίας θα βρεθεί για μία ακόμη φορά η αναβάθμιση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει εξάλλου την ευκαιρία να συνομιλήσει με  τους ηγέτες της Νοτίου Αφρικής, της Σενεγάλης, της Νιγηρίας και της Ρουάντα, ενώ το πρωί της Παρασκευής θα προεδρεύσει σε κοινό πάνελ με αφρικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τελευταίος σταθμός του διπλωματικού μίνι μαραθωνίου του κ. Μητσοτάκη θα είναι η Γερμανία την Παρασκευή, όπου θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια – γνωστής και ως «Νταβός της Αμυνας».

Ο Πρωθυπουργός θα συνομιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, και τη γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, για το ζήτημα της φθίνουσας πορείας της δημοκρατίας παγκοσμίως.

Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης συνάντηση με ομάδα περίπου 20 αμερικανών γερουσιαστών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε μια περίοδο έντασης της επιθετικής ρητορικής από την Αγκυρα και ενώ κρίνεται και το θέμα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών  F-16 Block 70 στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...