436
Δύο μακάκοι επιτίθενται σε τουρίστρια. Το κινητό μάλλον καταφέρνει να το σώσει, τα γυαλιά ηλίου όμως, μάλλον θα πρέπει να πληρώσει την αξία τους σε μπανάνες για να τα πάρει πίσω... | Shutterstock

Μπαλί: Μακάκοι κλέβουν κινητά, γυαλιά, πορτοφόλια και μετά ζητούν… λύτρα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 02:00
Δύο μακάκοι επιτίθενται σε τουρίστρια. Το κινητό μάλλον καταφέρνει να το σώσει, τα γυαλιά ηλίου όμως, μάλλον θα πρέπει να πληρώσει την αξία τους σε μπανάνες για να τα πάρει πίσω...
|Shutterstock

Μπαλί: Μακάκοι κλέβουν κινητά, γυαλιά, πορτοφόλια και μετά ζητούν… λύτρα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2021, 02:00

Στους μεγαλύτερους κλέφτες του Μπαλί, συγκαταλέγονται οι μακάκοι, οι μαϊμούδες που ορμούν στους τουρίστες, τους παίρνουν πολύτιμα αντικείμενα και τα επιστρέφουν μόνο όταν πάρουν λύτρα, δηλαδή… μπανάνες!

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μακάκοι, που έχουν στήσει καραούλι σε έναν ινδουιστικό ναό-αξιοθέατο για τους τουρίστες, δεν κλέβουν ό,τι και ό,τι, αλλά αντικείμενα για τα οποία ο κάτοχός τους θα προσφέρει αντάλλαγμα, δηλαδή ρολόγια, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές. Ο Ζαν-Μπατίστ Λεκά, καθηγητής Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λίθμπριτζ στον Καναδά και επικεφαλής της μελέτης διαπίστωσε ότι οι πίθηκοι δεν ενδιαφέρονται για άδειες θήκες συσκευών, όπως φωτογραφικών μηχανών για παράδειγμα, παρόλο που έχουν την ευκαιρία να τις αρπάξουν.

Αντίθετα, κινητά, πορτοφόλια, γυαλιά μυωπίας είναι στο στόχαστρό τους γιατί ξέρουν ότι οι ιδιοκτήτες τους θα ενδιαφερθούν άμεσα να τα πάρουν πίσω.

«Οι μακάκοι είναι ειδικοί στο να αρπάζουν πράγματα από τους αφηρημένους τουρίστες, που δεν έδωσαν σημασία στις οδηγίες του προσωπικού του ναού Uluwatu. Το προσωπικό τονίζει στους επισκέπτες ότι πρέπει να έχουν όλα τους τα πράγματα σε τσάντες με κλειστό το φερμουάρ και δεμένες καλά στην πλάτη ή γύρω από τον λαιμό τους», λέει ο Λεκά στον Guardian.

Οι ερευνητές πέρασαν 273 ημέρες κινηματογραφώντας τους μακάκους και την αλληλεπίδρασή τους με τους τουρίστες και προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι οι μαϊμούδες ζητούσαν περισσότερο φαγητό όταν είχαν κλέψει κάτι πιο πολύτιμο.

Μία Ταϊλανδή ταϊζει μακάκους σε ναό της αρχαίας πόλης Λομπούρι (EPA/RUNGROJ YONGRIT)

Πολλές φορές, χρειάζονταν διαπραγματεύσεις που διαρκούσαν αρκετά λεπτά ανάμεσα στον μακάκο, τον ιδιοκτήτη των αντικειμένων και ένα μέλος του προσωπικού του ναού! Σε μία περίπτωση, έπρεπε να περάσουν 17 λεπτά διαπραγματεύσεων και 25 λεπτά συνολικά, μέχρι να επιστραφούν τα κλοπιμαία στον κάτοχό τους. Για λιγότερο πολύτιμα αντικείμενα, οι πίθηκοι πείθονταν σε λιγότερα λεπτά να τα παραδώσουν λαμβάνοντας το αντάλλαγμα που ήθελαν.

Είναι η πρώτη έρευνα του είδους, που γίνεται στο φυσικό μέρος των πιθήκων και όχι στο εργαστήριο.

Οι μακάκοι μαθαίνουν αυτές τις συμπεριφορές μέχρι να γίνουν τεσσάρων χρόνων, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η διαδικασία είναι έκφραση της πολιτισμικής ευφυίας των ζώων, είπε ο Λεκά. «Στον συγκεκριμένο πληθυσμό, οι συμπεριφορές αυτές παρατηρούνται εδώ και 30 χρόνια τουλάχιστον και περνούν από γενιά σε γενιά».

Η πανδημία έχει χειροτερέψει τη συμπεριφορά πιθήκων σε όλο τον κόσμο καθώς η έλλειψη τουριστών τους έχει αφήσει με περιορισμένη τροφή. Εχουν γίνει πιο επιθετικοί και είναι γνωστά περιστατικά στα οποία έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους, εισβάλουν σε σπίτια σε χωριά στην Ινδία και αλλού ή έχουν καταστρέψει αγροτικές καλλιέργειες για να βρουν φαγητό.

Τον περασμένο Μάιο, στην Ινδία, αγέλη πιθήκων επιτέθηκε σε υπεύθυνο ιατρικού εργαστηρίου και έκλεψε δείγματα αίματος ασθενών με κορονοϊό, στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...