1035
Λίγα λευκά λουλούδια στη μνήμη του μικρού Βασίλη στην πύλη του σχολείου του | ΕΡΤ

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον θάνατο του 11χρονου Βασίλη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 12:53
Λίγα λευκά λουλούδια στη μνήμη του μικρού Βασίλη στην πύλη του σχολείου του
|ΕΡΤ

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τον θάνατο του 11χρονου Βασίλη στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών

Protagon Team Protagon Team 6 Δεκεμβρίου 2022, 12:53

Καθώς συνεχίζεται το «μπαλάκι» ευθυνών για την τραγωδία στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών με θύμα τον μικρό Βασίλη, οι γονείς του 11χρονου μαθητή (σημαιοφόρος στη τάξη του) ετοιμάζονται να τον αποχαιρετήσουν στο Α’ Νεκροταφείο Σερρών στην κηδεία που είναι προγραμματισμένη για τις 16.00.  Συντετριμμένος ο πατέρας του, το μόνο που ζητά είναι να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να λογοδοτήσουν για την ψυχή του παιδιού του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά έρευνα για τυχόν ευθύνες από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διαλευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες.

Παράλληλα «τρέχει» και η έρευνα που έχει παραγγείλει ο εισαγγελέας Σερρών.

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ωστόσο, σε διαδοχικές δηλώσεις του το πρωί σε ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών, επιρρίπτει τις ευθύνες στον διευθυντή του σχολείου, αλλά και στον εργολάβο που είχε αναλάβει τις εργασίες στο λεβητοστάσιο του σχολείου.

«Χθες –περιέγραψε σε δηλώσεις του στο Οpen– είχα την πιο δύσκολη επικοινωνία της ζωής μου, με τον πατέρα του παιδιού. Του έδωσα τον λόγο μου ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι και θα λογοδοτήσουν όπως πρέπει. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι, είτε ο εργολάβος με τις εγκληματικές αμέλειες είτε ο διευθυντής που επέτρεψε στον εργολάβο να μπει και να κάνει αυτή τη δουλειά, να μείνουν στο απυρόβλητο.

«Σε μια τραγικότητα, σε μια στιγμή που εύχομαι να μην τη ζήσει κανένας, ο άνθρωπος αυτός είπε “σε παρακαλώ, δήμαρχε, οι υπεύθυνοι να βρεθούν και να λογοδοτήσουν για την ψυχή του παιδιού μου”. Και αυτόν τον λόγο θα τον κρατήσω. Γιατί είναι κάτι το οποίο οφείλουμε όλοι. Ο Δήμος θα κινηθεί ενάντια και στον εργολάβο και στον διευθυντή», ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσάφης.

Οπως είπε o δήμαρχος, μιλώντας στο Μega, ο εργολάβος δεν είχε καμία άδεια για να κάνει εργασίες στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε και υπήρχαν μαθητές εντός του κτιρίου.

«Ο εργολάβος που έχει αναλάβει αυτό το έργο έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Η βασική συμβατική υποχρέωση που περιγράφεται στη σύμβασή του είναι ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργεί, παρά μόνο εάν έχει έγγραφη συγκατάθεση από τον διευθυντή του σχολείου ή από τον Δήμο. Τέτοια συγκατάθεση από τον Δήμο δεν υπήρξε ποτέ. Εδώ τίθεται ένα θέμα: ποιος του άνοιξε; Γιατί τα σχολεία είναι κλειδωμένα», τόνισε, δηλώνοντας εξοργισμένος «για εκείνους που του άνοιξαν να μπει στο σχολείο».

Από την άλλη, ο διευθυντής του σχολείου ισχυρίζεται ότι είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους αρμόδιους φορείς –τον Δήμο και τη Δευτεροβάθμια– ώστε να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου – ισχυρισμό που όμως διαψεύδει κατηγορηματικά ο δήμαρχος Σερρών.

«Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο. Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί. Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό», υποστήριξε ο κ. Χρυσάφης.

Επικαλέστηκε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του 12ου Δημοτικό Σχολείο όπου επίσης εκτελούνται ανάλογες εργασίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο δημοτικό σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο. Εκεί ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους».

Οπως είπε, το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις, πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

«Δεν υπάρχει καμία επιστολή από το σχολείο προς τον Δήμο ότι θα γίνονταν εργασίες», επανέλαβε ο δήμαρχος και στην εμφάνισή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «και αναρωτήθηκε «πώς ο διευθυντής επέτρεψε να μπει ένας εργολάβος μέσα χωρίς να έχει έγγραφη άδεια του δήμου».

Σε επικοινωνία της εκπομπής με τον διευθυντή του σχολείου, εκείνος επέμεινε πως έχει στα χέρια του όλα τα έγγραφα που έστειλε εκεί όπου έπρεπε, προκειμένου να ενημερώσει, συμπληρώνοντας ότι η Δικαιοσύνη θα βρει τι συνέβη.

Το έργο που είχε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο, με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον Δήμο Σερρών, αφορούσε την ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου με τη χρήση γεωθερμίας.

Κατά πληροφορίες, ο παλιός καυστήρας πετρελαίου ήταν αυτός που εξερράγη, μετά τις εργασίες για τη μετατροπή του συστήματος θέρμανσης. Από την ισχυρή έκρηξη εκσφενδονίστηκε η πόρτα του λεβητοστασίου, πέφτοντας πάνω στα παιδιά που εκείνη την ώρα έπαιζαν μπάλα.

Επιτόπου βρίσκονται από νωρίς το πρωί της Τρίτης –παρουσία του δικηγόρου της οικογένειας του παιδιού– πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να διερευνήσουν τα ακριβή αίτια της τραγωδίας.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία που 10χρονου μαθητή που επίσης τραυματίστηκε από την έκρηξη τη Δευτέρα και πήρε ευτυχώς εξιτήριο από το νοσοκομείο Σερρών.

Ολα έγιναν στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή του σχολείου, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο, επειδή έβρεχε.

«Παίζαμε μπάλα και ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πάνω μας πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε ένα συμμαθητή μου», χωρίς να γνωρίζει την γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη. Εκείνη την ώρα μάλιστα, στην αυλή του σχολείου ήταν και η μικρότερη αδερφή του 11χρονου που σκοτώθηκε, η οποία άρχισε να τον ψάχνει.

Θετικά εν τω μεταξύ εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του δεύτερου τραυματία μαθητή που διακομίστηκε από τη Δευτέρα στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,. Το παιδί υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι. Οπως ανέφερε ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, η γενική του κατάσταση ήταν καλή, όταν έφτασε στο Ιπποκράτειο.

«Μετά τον έλεγχο που έγινε, βρέθηκε ότι έχει ένα εμπίεσμα. Εμπίεσμα σημαίνει ότι το κόκαλο το κρανίου είχε μπει μέσα δύο εκατοστά. Εγινε μία εγχείρηση επιτυχέστατα, είναι εκτός κινδύνου και χαιρόμαστε πολύ που αυτό το παιδάκι θα πάει πάρα πολύ καλά», εξήγησε ο κ. Τσικόπουλος.

Στο σχολείο των Σερρών από το πρωί  της Τρίτης, μαθητές και γονείς από όλα τα σχολεία της πόλης περνούν και αφήνουν άσπρα λουλούδια έναντι αποχαιρετισμού στο 11χρονο Βασίλη.

Ανάμεσά τους, ο μικρός Μάνος που κρατούσε στα χέρια του μία σελίδα από τετράδιο που έγραφε:

«Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης». 

Ολα τα σχολεία του νομού, υπενθυμίζεται, παραμένουν κλειστά σε ένδειξη πένθους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...