480
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσία της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ | ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Μπακογιάννη: Να μας πει ο Τσίπρας αν είναι υπέρ ή κατά της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 12:28
Η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσία της στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ
|ΥοuTube/ΣΚΑΙ

Μπακογιάννη: Να μας πει ο Τσίπρας αν είναι υπέρ ή κατά της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO

Protagon Team Protagon Team 28 Ιουνίου 2022, 12:28

Ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας, ζήτησε την Τρίτη η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπ. Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή και την πρόσφατη τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θέμα.

Ως γνωστόν, ο βουλευτής Α’ Αθήνας και πρώην γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τη Δευτέρα πως «σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ θεωρούμε ότι είναι αχρείαστη και είναι ένας λόγος που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση», απηχώντας και τις απόψεις που είχε διατυπώσει προ ημερών από τις Βρυξέλλες και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα, πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης (στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να πει ξεκάθαρα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι αρνητικό στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, δηλαδή ταυτίζεται με τη ρωσική και την τουρκική θέση;», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, λίγο πριν από τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στην ισπανική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε ότι μπορεί να πρόκειται και για μια «προσωπική μπαρούφα» του κ. Τζανακόπουλου, καθώς «κάποιες φορές τού ξεφεύγουν κάποια πράγματα», ωστόσο επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός αλλά και οι πολιτικοί πρέπει να ξέρουν την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να προκληθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από την Τουρκία για τα νησιά, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται πλήρως θωρακισμένος, «αστακός» από άποψη οπλοστασίου, με τα σταθερά ελληνικά επιχειρήματα που είναι πάρα πολλά, από τα πρακτικά της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι και το Διεθνές Δίκαιο όπως ισχύει σήμερα.

Για τις πρόσφατες προκλήσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι «δεν υπήρχε μεγαλύτερη χάρη από αυτή που μας έκανε ο Τσαβούσογλου, κάνοντας μια δήλωση ότι “τα σύνορα της Τουρκίας δεν περιορίζονται”».

Χαρακτήρισε «γελοίο» τον παραλληλισμό που επιχείρησε ο Τσαβούσογλου με το Βουκουρέστι για να δικαιολογήσει το «μπλόκο» της Αγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία.

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, εμείς πήγαμε στο Βουκουρέστι με έξι χώρες οι οποίες έθεταν το ίδιο θέμα με εμάς. Δηλαδή δεν έβαλε η Ελλάδα βέτο. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είχε έξι χώρες», τόνισε η κυρία Μπακογιάννη, προσθέτοντας μάλιστα ότι την απόφαση του Βουκουρεστίου την ψήφισαν και οι Τούρκοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ότι το τουρκικό επιχείρημα είναι γελοίο, καθώς στην περίπτωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, «δεν υπάρχει καμία χώρα, καμία, η οποία να αρνείται τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, πλην της Τουρκίας. Αρα, εκεί η Τουρκία θα υποχρεωθεί να βάλει βέτο».

Η κυρία Μπακογιάννη εκτίμησε επίσης ότι δεν θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε «θερμό επεισόδιο» ο Ερντογάν με την Ελλάδα για πάρα πολλούς λόγους και ένας από αυτούς είναι ότι δεν έχει να κάνει με μια διαλυμένη χώρα, αλλά με μια χώρα με τεράστια αμυντική θωράκιση.

«Ο Ερντογάν δεν έχει στείλει ποτέ τον τουρκικό στρατό ο οποίος πολεμάει, αλλά πολεμάει στη Συρία στη Λιβύη, σε χώρες μη οργανωμένες», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...