363
Καμίλα και Κάρολος συνεπιβάτες στη βασιλική άμαξα του Μπάκιγχαμ | Leon Neal/Pool via REUTERS

Μπάκιγχαμ: Εξι και… χαλαρές οι κυρίες συνοδείας της Καμίλα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 11:00
Καμίλα και Κάρολος συνεπιβάτες στη βασιλική άμαξα του Μπάκιγχαμ
|Leon Neal/Pool via REUTERS

Μπάκιγχαμ: Εξι και… χαλαρές οι κυρίες συνοδείας της Καμίλα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2022, 11:00

Οι κυρίες συνοδείας της συζύγου του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή και στην προσωπικότητα της βασιλικής συζύγου, Καμίλα. Ο θεσμός δεν θα καταργηθεί, αλλά θα τροποποιηθεί. Αυτή είναι η πρώτη αλλαγή που κάνει η Καμίλα στο Μπάκιγχαμ ασκώντας τα δικαιώματα που εκπορεύονται από τον νέο ρόλο της στο πλευρό του εστεμμένου Καρόλου.

Μέχρι τώρα, και με αφετηρία τα μεσαιωνικά χρόνια, ο συγκεκριμένος όμιλος κυριών έπαιζε ρόλο βασιλικής συντροφίας, ελάμβανε μέρος στις βασιλικές περιοδείες κ.λπ., υπό την προϋπόθεση της αριστοκρατικής καταγωγής. Ηταν δουλειά χωρίς μισθό, αλλά με καταβολή αποζημιώσεων βάσει εξόδων.

Μέχρι το τέλος της βασιλείας της Ελισάβετ Β’, οι κυρίες συνοδείας έμοιαζαν ανέγγιχτες, αποτελούσαν βασικά στοιχεία του Παλατιού. Τα πράγματα άλλαξαν με την ενθρόνιση του Καρόλου και την ανάδειξη της Καμίλα σε βασιλική σύζυγο. Τα αγγλικά ταμπλόιντ έγραψαν ότι η Καμίλα δεν καταργεί εντελώς τον ρόλο των κυριών συνοδείας, αλλά τον εκσυγχρονίζει. Ετσι, η παράδοση έσπασε μεν, αλλά μόνο εν μέρει.

Το νέο γκρούπ κυριών θα είναι εξαμελές. Οσον αφορά τον «συμβολικό μισθό» που θα λαμβάνει εκάστη, δεν θα αλλάξει κάτι: και στη νέα περίοδο του Μπάκιγχαμ θα είναι άμισθες και θα εισπράττουν μόνο αποζημιώσεις, κατά τα ειωθότα. Ας τις μνημονεύσουμες: Σάρα Τρούτον, Τζέιν φον Βέστενχολτζ, Φιόνα Μάερι Μέριτ μαρκησία του Λάντσντοουν, λαίδη Κάθριν Μπρουκ, βαρόνη Κάρλιν Τσίσχολμ και λαίδη Σάρα Κέσγουικ.

Η πρεμιέρα του γκρουπ έγινε στις 29 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα βρετανικά ανάκτορα φιλοξένησαν κοσμική εκδήλωση αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, τη λεγόμενη «δεξίωση κατά της βίας εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών».

Βάσει όσων είπε κάποια παλατιανή πηγή στους λονδρέζικους Sunday Times, «η βασιλική σύζυγος δεν χρειαζόταν τις παλιομοδίτικες κυρίες συνοδείας, έτσι τώρα αυτές θα αναλάβουν νέους ρόλους, προσφέροντας στην Καμίλα υποστήριξη και παρέα». Δύσκολη δουλειά, αφού «στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, είναι ωραίο να έχεις δίπλα σου έναν παλιό φίλο». Η παρουσία τους στο Μπάκιγχαμ θα είναι α λα καρτ, δηλαδή θα υπηρετούν όταν τους ζητηθεί. Συνεπώς, οι κυρίες συνοδείας θα έχουν πλέον λιγότερα καθήκοντα, άρα και λιγότερο άγχος.

Η Καμίλα, πάντως, δεν λησμόνησε τις πρώην κυρίες συνοδείας της Ελισάβετ, δηλαδή τη λαίδη Σούζαν Χάσεϊ, τη Μαίρη Μόρισον και την Αναμπελ Γουάιτχεντ, οι οποίες αναλαμβάνουν χρέη βοηθών του Καρόλου κατά τη διάρκεια επισήμων τελετών στο Μπάκιγχαμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...