314
«Μην ακούτε τι λέει ο Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν. «Οσα λέει ο ίδιος, ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια» | REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν σε Πούτιν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 22:27
«Μην ακούτε τι λέει ο Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν. «Οσα λέει ο ίδιος, ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια»
|REUTERS/Jonathan Ernst

Μπάιντεν σε Πούτιν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» εδάφους του ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 22:27

Eνα άμεσο μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε το βράδυ της Παρασκευής (ωρα Ελλάδος) ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» του εδάφους του ΝΑΤΟ. «Κύριε Πούτιν, μη παρεξηγήσετε τι λέω. Κάθε εκατοστό», τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, «δεν πρόκειται να εκφοβιστούν από τον Πούτιν και τα απερίσκεπτα λόγια και τις απειλές του».

Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου των ΗΠΑ ερμηνεύονται ως αντίδραση στις αναφορές του Πούτιν, νωρίτερα την ίδια ημέρα, περί «αγγλοσαξονικών» δυνάμεων πίσω από τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream, έγραψε η Washington Post.

Το μήνυμά του ακολούθησε, δε, της υποβολής του αιτήματος του Κιέβου για «ταχεία ένταξη» της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν επέκρινε εκ νέου τις προσπάθειες της Ρωσίας να προσαρτήσει τμήματα της Ουκρανίας μέσω των δημοψηφισμάτων – «απάτη». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν αυτά τα δημοψηφίσματα, τα οποία έχουν διεξαχθεί από ρώσους αξιωματούχους και διορισμένες από το Κρεμλίνο διοικήσεις. «Ειλικρινά, ούτε ο (σ.σ. υπόλοιπος) κόσμος πρόκειται να το αναγνωρίσει», εκτίμησε.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα ανακοινώσουν νέες κυρώσεις σε βάρος οποιουδήποτε παρέχει πολιτική ή οικονομική υποστήριξη στις εδαφικές διεκδικήσεις της Ρωσίας.

Επεσήμανε, τέλος, ότι η επίθεση στους αγωγούς ήταν μια «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς» από τη Ρωσία και ότι τώρα οι Ρώσοι παραπληροφορούν. Μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα στείλει υποβρύχια στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, για να διαπιστωθεί «τι ακριβώς συνέβη».

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να ρίξουμε φως στο θέμα. Ηδη άρχισα να βοηθώ τους συμμάχους μας να ενισχύσουν την προστασία των κρίσιμων υποδομών τους», συμπλήρωσε.

«Μην ακούτε τι λέει ο Πούτιν», είπε ο Μπάιντεν. «Οσα λέει ο ίδιος, ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...