427
Περίλυπος ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Πότε επιτέλους θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 08:25
Περίλυπος ο αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν: Πότε επιτέλους θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων;

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2022, 08:25

Ενας παντοδύναμος πρόεδρος σε απόγωνση, απελπισία. Το Τζο Μπάντειν, πρόεδρος των ΗΠΑ, μάζεψε όλο του το κουράγιο, μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο του Τέξας, και απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό, ρίχνοντας τα βέλη του στους Ρεπουμπλικανούς, που αρνούνται επίμονα εδώ και πολλά χρόνια, να λάβουν μέτρα κατά της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, οΤζο Μπάιντεν αξίωσε να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση πυροβόλων όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το λόμπι της οπλοκατοχής.

«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;», είπε χαρακτηριστικά.

«Πότε, για τ’ όνομα του Θεού, θα ορθώσουμε το ανάστημά μας στο λόμπι των όπλων; Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε.

Τόνισε πως θεωρεί «απλά λάθος» οποιοσδήποτε 18χρονος να είναι σε θέση να αγοράζει τουφέκια εφόδου. «Αυτού του είδους οι μαζικές δολοφονίες σπανίως συμβαίνουν αλλού στον κόσμο -γιατί; Έχουν κι αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας, έχουν κι άλλες χώρες στον κόσμο διαλυμένες οικογένειες, ανθρώπους χαμένους. Αλλά αυτού του είδους οι μαζικές δολοφονίες δεν γίνονται πουθενά με τη συχνότητα που γίνονται στην Αμερική», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας τον όρο για τις επιθέσεις με χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

«Γιατί είμαστε διατεθειμένοι να βιώνουμε αυτό το μακελειό;», επέμεινε, θυμίζοντας την ατελείωτη λιτανεία τέτοιων περιστατικών, τις περίπου 900 περιπτώσεις χρήσης πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολεία, αφότου διαπράχθηκε η σφαγή του Σάντι Χουκ, στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ με 26 νεκρούς.

Παιδιά που ήταν στο δημοτικό σχολείο, μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο από την αστυνομία για να τα παραλάβουν οι γονείς τους – REUTERS/Marco Bello

Είπε ακόμα πως ούτε ο ίδιος ούτε οι άλλοι Αμερικανοί θα ξεχάσουν όσους παρεμποδίζουν ή καθυστερούν την προώθηση νομοθεσίας για την οπλοκατοχή βασισμένης στην «κοινή λογική». Δεν θα αποτραπούν όλα τα εγκλήματα με τη χρήση όπλων αν περάσουν πιο αυστηροί νόμοι, όμως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός να δράσουμε», τόνισε -για μία ακόμα φορά- ο Μπάιντεν. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», να «μεταμορφώσουμε αυτή την οδύνη σε δράση».

Το αυτοκίνητο με το οποίο προσπάθησε κατευθυνόταν στο σχολείο ο 18χρονος μακελάρης – REUTERS/Marco Bello

Το μακελειό διαπράχθηκε 10 ημέρες έπειτα από εκείνο στο Μπάφαλο, την πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου νεαρός ρατσιστής επιτέθηκε σε σούπερ μάρκετ και δολοφόνησε εννέα μαύρους και έναν λευκό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News