372
Ο Τζο Μπάιντεν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, το οποίο επισκέφθηκε μετά τις ανακοινώσεις για το Αφγανιστάν | REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αποχωρούν από το Αφγανιστάν από 1η Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 23:43
Ο Τζο Μπάιντεν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον, το οποίο επισκέφθηκε μετά τις ανακοινώσεις για το Αφγανιστάν
|REUTERS/Tom Brenner

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ αρχίζουν να αποχωρούν από το Αφγανιστάν από 1η Μαΐου

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 23:43

Με τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον «πέτυχε τον στόχο της» στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τη χώρα από την 1η Μαΐου μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, προτρέποντας τους ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην απειλούν τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι «ήλθε η ώρα» να μπει τέλος στον πιο μακροχρόνιο πόλεμο της Αμερικής, με την αποχώρηση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, στην επέτειο δηλαδή της συμπλήρωσης 20 ετών από τις πολύνεκρες επιθέσεις της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

«Είμαι ο τέταρτος αμερικανός πρόεδρος που αναλαμβάνει να διαχειριστεί την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν», μετά τον Τζορτζ Μπους, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ντόναλντ Τραμπ και «δεν θα μεταθέσω αυτήν την ευθύνη σε έναν πέμπτο», τόνισε. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον κύκλο της παράτασης ή της ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας μας στο Αφγανιστάν, με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για μια αποχώρηση», συνέχισε. «Πήγαμε στο Αφγανιστάν λόγω μιας φρικιαστικής επίθεσης που συνέβη πριν από 20 χρόνια. Αυτό δεν εξηγεί γιατί θα πρέπει να παραμένουμε εκεί εν έτει 2021», πρόσθεσε.

Παρά τις εντεινόμενες ανησυχίες για μια νίκη των ταλιμπάν και την επιστροφή ενός φονταμενταλιστικού καθεστώτος όπως εκείνο που είχαν επιβάλει στο διάστημα 1996-2001 στην Καμπούλ οι ακραίοι ισλαμιστές, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε από την Τρίτη ότι αποφάσισε να αποσύρει «χωρίς προϋποθέσεις» τις αμερικανικές δυνάμεις, σε συντονισμό με τις άλλες χώρες του διεθνούς συνασπισμού. Ο Μπάιντεν φαίνεται ότι διαφώνησε με τις συστάσεις του Πενταγώνου, το οποίο ήταν αντίθετο με την ανακοίνωση μιας συγκεκριμένης καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν πριν από περίπου 20 χρόνια, αμέσως μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Ανέτρεψαν γρήγορα τους Ταλιμπάν, τους οποίους κατηγορούσαν ότι είχαν δώσει καταφύγιο στην Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν, όμως στη συνέχεια η επιχείρηση βάλτωσε.

Στο διάστημα 2010-11, περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες στάθμευαν στο Αφγανιστάν. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε τον αριθμό αυτό στους 8.400 και ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε αυτήν την πολιτική: σήμερα δεν απομένουν παρά μόνο 2.500 αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα αυτή. Συνολικά, στην επιχείρηση Resolute Support του ΝΑΤΟ συμμετέχουν 9.600 στρατιώτες από 36 χώρες, οι οποίοι επίσης θα αποχωρήσουν τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...