598
Η Ρωσία είναι η πρώτη που ήρθε στο μυαλό του Τζο Μπάιντεν όταν άκουσε για την κυβερνοεπίθεση | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν κατά Ρωσίας για τη νέα επίθεση χάκερ σε 17 χώρες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 11:01
Η Ρωσία είναι η πρώτη που ήρθε στο μυαλό του Τζο Μπάιντεν όταν άκουσε για την κυβερνοεπίθεση
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν κατά Ρωσίας για τη νέα επίθεση χάκερ σε 17 χώρες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2021, 11:01

Χιλιάδες πελάτες σε 17 χώρες τουλάχιστον,  επηρέασε η νέα κυβερνοεπίθεση από αγνώστους, εναντίον εταιρείας λογισμικού, που εδρεύει στο Μαϊάμι. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις χάκερ που έχουν καταγραφεί ποτέ.

«Δεν είμαστε βέβαιοι ποιος είναι πίσω από την επίθεση. «Η αρχική σκέψη ήταν ότι δεν ήταν η ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν είμαστε βέβαιοι», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να ερευνήσουν και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν εξακριβώσουν ότι η ευθύνη ανήκει στην Ρωσία.

Την Παρασκευή, χάκερ επιτέθηκαν κατά της αμερικανικής εταιρείας Kaseya για να ζητήσουν λύτρα από περισσότερες από 1.000 εταιρείες μέσω του λογισμικού της, με πρώτη άμεση συνέπεια το κλείσιμο 800 καταστημάτων της Coop Suède, μίας από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Σουηδίας.

Στην ίδια χώρα, επλήγησαν επίσης η κρατική εταιρεία σιδηρόδρομων και μία μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων.

Οκτακόσια σουπερμάρκετ της εταιρείας Coop αναγκάστηκαν να κλείσουν στη Σουηδία λόγω της κυβερνοεπίθεσης / Coop

Προς το παρόν, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι διαστάσεις της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε μέσω «λυτρισμικού». Αυτό το πρόγραμμα εκμεταλλεύεται τα κενά ασφαλείας μίας επιχείρησης ή ενός ιδιώτη για να παραλύσει τα ηλεκτρονικά του συστήματα και στην συνέχεια να ζητήσει λύτρα για να τα απελευθερώσει.

Η εταιρεία Kaseya, η οποία χαρακτήρισε την κυβερνοεπίθεση «σε εξέλιξη», διαβεβαιώνει ότι περιορίστηκε σε πολύ μικρό αριθμό πελατών της.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την εταιρεία ασφαλείας Huntress Labs, περισσότερες από 1.000 εταιρείες επλήγησαν από το λυτρισμικό.

Με έδρα το Μαϊάμι, η Kaseya προσφέρει εργαλεία πληροφορικής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και το VSA, το οποίο έγινε στόχος της επίθεσης, που διαχειρίζεται το δίκτυο των servers, των υπολογιστών και των εκτυπωτών τους μέσω μίας πηγής. Εχει περισσότερους των 40.000 πελάτες.

Το FBI ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι διαστάσεις της κυβερνοεπίθεσης που εξελίσσεται από την Παρασκευή κατά της αμερικανικής εταιρείας Kaseya πιθανόν να εμποδίσουν την αντιμετώπισή της σε κάθε ένα από τα θύματά της σε ατομικό επίπεδο.

«Αν θεωρείτε ότι τα συστήματά σας εθίγησαν, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε όλα τα συνιστώμενα μέτρα και να ακολουθήσετε τις συστάσεις της Kaseya για να σταματήσετε αμέσως την λειτουργία των servers σας (που συνδέονται με το λογισμικό που δέχθηκε την επίθεση) και να το γνωστοποιήσετε στο FBI», αναφέρεται σε μήνυμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ.

«Αν και οι διαστάσεις του περιστατικού είναι πιθανόν να μας εμποδίσουν να ανταποκριθούμε σε κάθε θύμα ατομικά, όλες οι πληροφορίες που θα λάβουμε θα είναι χρήσιμες για να αντιμετωπίσουμε την απειλή αυτή».

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET Research έχει εντοπίσει θύματα της επίθεσης σε 17 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χάκερ ζητούν λύτρα από 25 χιλιάδες έως πέντε εκατ. δολάρια από τις πληγείσες εταιρείες. Συνολικά ζητούν 70 εκατ. δολάρια, όπως αναφέρθηκε σε ιστοσελίδα του dark web, σε blog που χρησιμοποιεί η συμμορία χάκερ REvil, που εδρεύει στη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η ίδια συμμορία επιτέθηκε στην βραζιλιάνικη εταιρεία JBS, τον μεγαλύτερο προμηθευτή κρεάτων στον κόσμο. Η εταιρεία δήλωσε ότι πλήρωσε λύτρα 11 εκατ. δολαρίων!

Οπως αναφέρουν οι Times, το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων από τη Ρωσία τέθηκε στη σύνοδο κορυφής της Γενεύης ανάμεσα σε Μπάιντεν και Πούτιν. Ο αμερικανός πρόεδρος είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι 16 κλάδοι των υποδομών των ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν εκτός ορίων για τους χάκερ. Ανάμεσά τους, οι τηλεπικοινωνίες, η περίθαλψη, τα τρόφιμα και η ενέργεια, κλάδοι που θεωρούνται υψίστης σημασίας από το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο Σεργκέι Τσέχοφ, ρώσος βουλευτής και μέλος της επιτροπής διεθνών σχέσεων, δήλωσε ότι οι υπόνοιες ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την επίθεση είναι «προκλητικές» και ότι «αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν να προστατέψουν τα συστήματά τους, θα συζητούσαν με τη Μόσχα τους κανόνες για κοινή συνεργασία των δύο χωρών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...