343
Μέλη της οικογένειας του Φλόιντ μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο | REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν και Χάρις συνάντησαν την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ – «Αλλαξε τον κόσμο»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 23:41
Μέλη της οικογένειας του Φλόιντ μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Μπάιντεν και Χάρις συνάντησαν την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ – «Αλλαξε τον κόσμο»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 23:41

Δεκτά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις έγιναν την Τρίτη στον Λευκό Οίκο τα μέλη της οικογένειας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πριν από ένα χρόνο σαν σήμερα, 25 Μαΐου, είχε δολοφονηθεί από αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Ηταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού εκ μέρους του Λευκού Οίκου στη μνήμη του ανθρώπου ο θάνατος του οποίου πυροδότησε ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα και προέβαλε εντονότερα παρά ποτέ το αίτημα για αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας.

Στον Λευκό Οίκο βρέθηκαν η κόρη και η μητέρα του Φλόιντ, όπως και η αδελφή του, οι αδελφοί του, η κουνιάδα του και ο ανιψιός του.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επαίνεσε το «αξιοθαύμαστο θάρρος» της οικογένειας του Φλόιντ και ειδικά της κόρης του Τζιάνα. «Την παραμονή της κηδείας του πατέρα της, πριν από ένα χρόνο, η Τζιλ και εγώ συναντήσαμε την οικογένεια και η εκείνη (η Τζιάνα) μου είπε: “Ο μπαμπάς μου άλλαξε τον κόσμο”. Το κατάφερε», πρόσθεσε.

Οι συγγενείς του Φλόιντ ανέφεραν ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι πρόθυμος να υπογράψει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, το οποίο θα πάρει και το όνομα του Φλόιντ, όπως συνηθίζεται στις ΗΠΑ. Προς το παρόν το νομοθέτημα είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των παρατάξεων και δεν έχει εισαχθεί προς συζήτηση.

Μέλη της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ στον Λευκό Οίκο. Στα δεξιά η θυγατέρα του Τζιάνα | REUTERS/Kevin Lamarque

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με την πρόεδρο των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, η κόρη του δολοφονημένου Αφροαμερικανού διαβεβαίωσε ότι «ο Τζορτζ Φλόιντ θα αλλάξει τον κόσμο». «Είναι αποφασισμένοι ότι κάτι θα συμβεί», σχολίασε από την πλευρά της η Πελόζι.

Ο 46χρονος Τζορτζ Φλόιντ άφησε την τελευταία του πνοή κάτω από το γόνατο ενός λευκού αστυνομικού, του Ντέρεκ Σόβιν, ένα περιστατικό που λειτούργησε ως καταλύτης για το μεγαλύτερο κίνημα διαμαρτυρίας στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες με επίκεντρο την αστυνομική βία σε βάρος μαύρων πολιτών. Τον Απρίλιο ο Σόβιν κρίθηκε από το δικαστήριο, σε μια δίκη-ορόσημο για την αστυνόμευση στις ΗΠΑ. Η ποινή δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...