770
Το ζεύγος Μπάιντεν θα επιμεριστεί τα βάρη της προεκλογικής εκστρατείας – στο καρέ, με κινεζικής καταγωγής Αμερικανούς για τη γιορτή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς | REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν και Τραμπ προετοιμάζονται ενόψει του «προεδρικού» 2024

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 10:00
Το ζεύγος Μπάιντεν θα επιμεριστεί τα βάρη της προεκλογικής εκστρατείας – στο καρέ, με κινεζικής καταγωγής Αμερικανούς για τη γιορτή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς
|REUTERS/Evelyn Hockstein

Μπάιντεν και Τραμπ προετοιμάζονται ενόψει του «προεδρικού» 2024

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

Κατά πάσα βεβαιότητα, εντός του Φεβρουαρίου ή το αργότερο τον Μάρτιο θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα της εκ νέου υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι ανταποκρίσεις των διεθνών Μέσων από τις ΗΠΑ εστιάζουν στον ρόλο που θα παίξει η διακριτική (και εργαζόμενη) νυν Πρώτη Κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, όταν θα ανακοινωθεί η επαναδιεκδίκηση της προεδρίας.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο οι προβολείς πέφτουν πάνω στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία του διοργανώνοντας μικρές συγκεντρώσεις, εκ διαμέτρου αντίθετες με τη «λαρτζ» ρητορική του και τις τεράστιες και κοστοβόρες πολιτικές συγκεντρώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Η Τζιλ στον προεκλογικό αγώνα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επισημοποιήσει την απόφασή του να επιδιώξει δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο – κάποιοι λένε ότι τον φρενάρισε η υπόθεση με τα διαβαθμισμένα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του, άλλοι πάλι ότι ακριβώς εξαιτίας αυτού του θέματος θα ξανασκεφτεί το ζήτημα της υποψηφιότητάς του. Οι δεύτεροι κάνουν λάθος, γράφει η Corriere derra Sera. O ηγέτης των Δημοκρατικών δεν θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή ηττημένος, ενώ και η συμβία του έχει πειστεί ότι ο σύζυγός της μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του (τρέχουσα δημοφιλία, περί το 42%).

Ετσι, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του θα γίνει μετά τις 7 Φεβρουαρίου, δηλαδή αφότου εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Κογκρέσου. Αυτό θα γίνει επειδή ο Μπάιντεν επιθυμεί να απευθυνθεί στους Αμερικανούς ως εν ενεργεία πρόεδρος και όχι ως υποψήφιος πρόεδρος. Μετά το πέρας της ομιλίας θα φορέσει το προεκλογικό κοστούμι του. Η είδηση είναι ότι προεκλογικό ταγέρ θα φορέσει και η Τζιλ. Μάλιστα, ορισμένοι από τους συμβούλους του προέδρου τροφοδοτούν ήδη τα media με την πληροφορία ότι η Τζιλ θα είναι το μυστικό όπλο του Τζο στις προεδρικές του 2024.

Από τους στρατηγούς της προεκλογικής καμπάνιας η Τζιλ Μπάινετν θεωρείται ο ιδανικός τύπος για να προσεγγίσει «απλούς πολίτες» με τη μέθοδο «από πόρτα σε πόρτα», αφού ξέρει πώς μπορεί να συνδεθεί μαζί τους συνομιλώντας για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Βέβαια, της αρέσει να μιλάει σε μικρές ομάδες ανθρώπων, όμως θα λάβει ταχύρρυθμα μαθήματα ώστε να μάθει να μιλάει και σε μεγάλο κοινό.

Οι εκτιμήσεις των διεθνών Μέσων συγκλίνουν στον ρόλο της Τζιλ: θα αναλάβει προεκλογική δράση με πλήρη αφοσίωση στο καθήκον της, καθώς οι προεδρικές δεσμεύσεις του συζύγου της θα τον κρατήσουν μακριά από την «τρεχάλα» της προεκλογικής εκστρατείας. Το έργο της θα είναι δύσκολο, αφού πρέπει να μάθει τις τεχνικές πρόκλησης ενθουσιασμού στα πλήθη, αλλά και να επιδεικνύει ισχυρό αυτοέλεγχο. Ηδη υψώνονται (δεξιές) φωνές που τη χαρακτηρίζουν «μαριονετίστα» του Τζο.

Περίσσευμα θυμού με το «καλημέρα»
To ζεύγος Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ – ο πρώην πρόεδρος ξεκίνησε ήδη τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του, βασικά ψάχνοντας χρηματοδότες (REUTERS/Marco Bello)

Ο Τραμπ έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα του. Η φράση-τσιτάτο που συνοδεύει τις πρώτες εμφανίσεις του, σε μικρό κύκλο οπαδών και φίλων, είναι δηλωτική της ψυχικής κατάστασής του: «Είμαι πιο θυμωμένος και πιο αποφασισμένος από ποτέ» λέει, και συγχρόνως βάλλει κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του με την επιθετική φράση «μην εμπιστεύεστε τις απομιμήσεις, οι πολιτικές μου δεν υπάρχουν χωρίς εμένα τον ίδιο»!

Εχει συμπληρωθεί τρίμηνο αφότου ο 76χρονος Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αλλά μόλις τώρα άφησε τη βίλα του στο Μαρ-α-Λάγκο και πέρασε έξω από τα όρια της Φλόριντα. Μίλησε σε ολιγομελείς συγκεντρώσεις στο Νιού Χαμσάιρ και στη Νότια Καρολίνα. Χαμηλού προφίλ γεγονότα, αν συγκριθούν με τις μεγάλες και δαπανηρές συγκεντρώσεις του Τραμπ κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Τι δείχνει αυτό; Οτι οι χρηματοδότες τον έχουν εγκαταλείψει, έτσι γυρεύει υποστήριξη από νέους Μαικήνες των Ρεπουμπλικανών. Αν και προς ώρας είναι ο μοναδικός υποψήφιος στο κόμμα του, ορισμένα γκάλοπ τον φέρνουν προπορευόμενο, με σημαντικό ποσοστό, του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις (55%, 29%). Ωστόσο, σε μεμονωμένες Πολιτείες (όπως η Νότια Καρολίνα) τα γκάλοπ δείχνουν ότι ο λαός θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο για πρόεδρο, αντί του Τραμπ.

Δεδομένου ότι η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι έχει πει ότι θα δηλώσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ ακολουθεί την εξής τακτική: δηλώνει ότι δεν τη φοβάται και δεν τη βλέπει ως απειλή, όπως και άλλους που υπηρέτησαν στην κυβέρνησή του, όπως είναι οι Μάικ Πενς και Μάικ Πομπέο. Ετσι, στρέφει τα δηλητηριώδη σχόλιά του κατά του Ντε Σάντις.

Το περασμένο Σάββατο τον κατηγόρησε ότι «προσπαθεί να ξαναγράψει την Ιστορία» όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού. «Λέει πως είναι σκεπτικιστής για τα εμβόλια, όμως τα υποστήριξε αρχικώς και κήρυξε και πολλά lockdown στη Φλόριντα. Οταν μου λένε ότι θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το 2024, λέω ότι αυτό είναι πολύ άδικο». Ο Ντε Σάντις προς το παρόν κρατάει τα χαρτιά του κλειστά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...