662
Οι παίκτες της Μπάγερν ανταποδίδουν το χειροκρότημα των οπαδών της ομάδας μετά το εμφατικό 6-1 | REUTERS/Kai Pfaffenbach

Μπάγερν Μονάχου: Τρομακτική και χωρίς τον Λεβαντόφσκι

Sportscaster Sportscaster 6 Αυγούστου 2022, 17:02
Οι παίκτες της Μπάγερν ανταποδίδουν το χειροκρότημα των οπαδών της ομάδας μετά το εμφατικό 6-1
| REUTERS/Kai Pfaffenbach

Μπάγερν Μονάχου: Τρομακτική και χωρίς τον Λεβαντόφσκι

Sportscaster Sportscaster 6 Αυγούστου 2022, 17:02

Πέντε γκολ στο πρώτο 45λεπτο, με πέντε διαφορετικούς σκόρερ. Τελικό σκορ 6-1, με θύμα την κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ, Αϊντραχτ, στην Φρανκφούρτη. Από τον πρώτο της, κιόλας, αγώνα στη νέα Μπουντεσλίγκα η Μπάγερν Μονάχου επιβεβαίωσε τον τίτλο της ως ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση της «σαλατιέρας» (και) στο εφετινό γερμανικό πρωτάθλημα. Το περασμένο Σάββατο οι Βαυαροί είχαν κατατροπώσει (5-3) τη Λειψία, κερδίζοντας το Σούπερ Καπ Γερμανίας. Πετυχαίνοντας 11 τέρματα, συνολικά, σε δυο αναμετρήσεις τους με δυνατούς αντιπάλους, έδειξαν ότι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι των 344 γκολ και 72 ασίστ σε 375 ματς δεν θα τους λείψει τόσο, όσο πολλοί πίστευαν.

Αλλωστε, τώρα έχουν τον Σαντιό Μανέ. Προτού, καν, συμπληρωθούν 30 λεπτά στο εναρκτήριο παιχνίδι της σεζόν, ο αρχηγός της εθνικής Σενεγάλης πανηγύρισε το πρώτο του γκολ στην Μπουντεσλίγκα. Εγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής εδώ και μια δεκαετία, που σκοράρει και στις δύο πρώτες εμφανίσεις του με την Μπάγερν σε όλες τις διοργανώσεις (το είχε κάνει και στο 5-3 επί της Λειψίας), επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμα του Μάριο Μάντζουκιτς το 2012.

Μετά τα έξι υπέροχα χρόνια του στη Λίβερπουλ, ο Μανέ, όπως όλα δείχνουν, θα αφήσει το αποτύπωμά του σε έναν, ακόμη, μεγάλο σύλλογο της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο τα γκολ. Είναι κι ότι δείχνει ευτυχισμένος στη νέα του ομάδα. Μόλις ο αγώνας στο κατάμεστο «Βάλντστάντιον» ολοκληρώθηκε, ο 30χρονος μεσοεπιθετικός σκαρφάλωσε στην εξέδρα που φιλοξενούσε τους Βαυαρούς, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει την ομάδα τους στην Φρανκφούρτη, και με έναν τηλεβόα συντόνιζε τα συνθήματα και τα τραγούδια τους, μέσα σε αποθέωση. Η Μπάγερν τον τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τους καλύτερα αμειβόμενους παίκτες της -πάνω και από τον Μάνουελ Νόιερ, ή τον Τόμας Μίλερ- με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη της ατραξιόν.

Μέσα σε ένα καλοκαίρι η Μπουντεσλίγκα έχασε 57 γκολ – αυτά που σκόραραν το 2021-2022 ο Λεβαντόφσκι (35) και ο Χάαλαντ (22). Κι όμως, το γερμανικό πρωτάθλημα θα είναι κι εφέτος… η χαρά του «over». Γιατί η επίθεση είναι ο μόνος τρόπος παιχνιδιού που γνωρίζουν οι Γερμανοί. Οι απουσίες του Πολωνού (πήγε στην Μπαρτσελόνα) και του Νορβηγού (πήγε στη Μάντσεστερ Σίτι) θα είναι αισθητές σε μια διοργάνωση που δεν διαθέτει πολλούς παίκτες – «αστέρες», όμως επί της ουσίας η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ φρόντισαν να καλύψουν τα κενά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι Βαυαροί, με τον Μανέ. Οι Βεστφαλοί, οι οποίοι έχουν εξαιρετική παράδοση στην ανάδειξη επιθετικών (ο Λεβαντόφσκι και ο Χάαλαντ είναι τα καλύτερα παραδείγματα), ξοδεύοντας σοφά τα 60 εκατ. ευρώ που εισέπραξαν από τη Σίτι. Με τα μισά απέκτησαν από τη Ζάλτσμπουργκ τον 20χρονο Καρίμ Αντεγέμι, που θεωρείται ως το «next big thing» στην κοινωνία των επιθετικών. Με τα άλλα μισά, τον 28χρονο Σεμπαστιάν Αλέ, τον γαλλο-ιβοριανό φορ – αποκάλυψη του περσινού Αγιαξ. Προ ημερών διαγνώστηκε με καρκίνο των όρχεων, χειρουργήθηκε, και τώρα υποβάλλεται σε χημειοθεραπείες. Αλλά η πρόγνωση για την πορεία της υγείας του είναι πολύ αισιόδοξη. Οι γιατροί του διαβεβαιώνουν ότι σε μερικούς μήνες θα επιστρέψει στα γήπεδα.

Η Ντόρτμουντ είναι η τελευταία ομάδα που κατάφερε να αμφισβητήσει την παντοκρατορία της Μπάγερν. Κατέκτησε δυο διαδοχικούς τίτλους, το 2011 και το 2012, με τον Γιούργκεν Κλοπ στο τιμόνι, όμως έκτοτε οι Βαυαροί μονοπωλούν το τρόπαιο. Κέρδισαν 10 πρωταθλήματα στη σειρά – τα περισσότερα με χαρακτηριστική ευκολία. Θα είναι μεγάλη έκπληξη, αν δεν τερματίσουν πρώτοι και εφέτος. Παρά την παντελή έλλειψη σασπένς σε ό,τι αφορά τον πρωταθλητή, η Μπουντεσλίγκα έχει ενδιαφέρον επειδή διαθέτει αρκετές ισχυρές ομάδες (η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, που το 2022 τερμάτισε 11η, σήκωσε το Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας, μεταξύ άλλων, την Μπαρτσελόνα του Τσάβι).

Η νέα της έκδοση, 2022-2023, θα έχει ακόμη μεγαλύτερο, με τη συμμετοχή δυο ιστορικών κλαμπ με πολυάριθμους υποστηρικτές: της Βέρντερ Βρέμης και της Σάλκε, που ανέβηκαν από την Τσβάιτε Λίγκα (Β’ Κατηγορία), καταλαμβάνοντας τις θέσεις της Αρμίνια Μπίλεφελντ και της Γκρόιτερ Φιρτ.

Οι Ελληνες δεν λείπουν από το γερμανικό πρωτάθλημα, σχεδόν ποτέ. Εφέτος θα παρακολουθήσουμε, τον Κώστα Σταφυλίδη και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στην Μπόχουμ, τον Δημήτρη Λημνιό στην Κολωνία (μετά τον Ιανουάριο, λόγω τραυματισμού), και τον Ντίνο Μαυροπάνο στην Στουτγκάρδη. Στον ίδιο σύλλογο αγωνίζονται δυο νεαροί ελληνικής καταγωγής: ο 21χρονος κεντρικός αμυντικός, Αντώνης Αηδόνης, και ο 19χρονος σέντερ-φορ, Θωμάς Καστανάρας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...