• Ο Βενιζέλος, ο Τζόκερ, ο λαϊκισμός της τέχνης και ο Τσίπρας ως μαύρη Αρσακειάδα

    Είπε πολλά ενδιαφέροντα ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο Action24. Ηταν αναλυτικότατος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας (εδώ) και δηκτικότατος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι τάχα στον ΣΥΡΙΖΑ προσέγγισαν την υπόθεση Novartis «σαν Αρσακειάδες».

     

    «Κάνει αυτοκριτική, ήθελε μεγαλύτερη η εμπλοκή! Αρσακειάδες, αλλά ξέρετε τι τύπου Αρσακειάδες;  Μαύρες Αρσακειάδες με το σταυρό στο χέρι, δηλαδή εξορκιστές. Μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα…»

     

    Ισως αυτή η gothic εικόνα να αποτέλεσε τον ιδανικό καμβά για να πάει λίγο αργότερα η συζήτηση κάπου αλλού, στον σκοτεινό «Τζόκερ», την πολυσυζητημένη ταινία του Τοντ Φίλιπς.

     

    Το έναυσμα έδωσε ο Δημήτρης Σεβαστάκης, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν επίσης παρών στο πλατό και ζήτησε να κάνει μια ερώτηση «λογοτεχνικού» ενδιαφέροντος προς τον κ. Βενιζέλο.

    Ο κ. Σεβαστάκης θυμήθηκε ένα βιβλίο του κ. Βενιζέλου από το 2008, ο οποίος είχε γράψει το κατά πολλούς εμβληματικό «Προς μία μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία» (εκδ. Πόλις, εδώ η ομιλία του συγγραφέα κατά την παρουσίαση του βιβλίου).

     

    «Επειδή στο κείμενό σας για τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην προσέγγισή σας θέτετε το ερώτημα της κρίσης των μοντέλων πολιτικής διαμεσολάβησης, θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε δει τα “Παράσιτα” (Χρυσός Φοίνικας στις Κάννες) και το “Joker”, δύο εμβληματικές ταινίες εκδίκησης μίας αχανούς φτωχολογιάς», είπε ο κ. Σεβαστάκης προς τον κ. Βενιζέλο

     

    Αυτό που ακολούθησε ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων διάλογος περί τέχνης, λαϊκισμού και… Μπάτμαν, ανάμεσα στον κ. Βενιζέλο, τον κ. Σεβαστάκη και τους επίσης παρόντες δημοσιογράφους Γιώργο Κουβαρά και Δημήτρη Τάκη:

     

    Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, τα “Παράσιτα” δεν τα έχω δει, έχω διαβάσει αρκετά για την ταινία, τον “Joker” τον έχω δει».

    Σεβαστάκης: «Αρα θα ξαναγράφατε το κείμενό σας;»

    Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, το κείμενό μου αυτό είναι του 2007».

    Σεβαστάκης: «Ναι».

    Κουβαράς: «Ασε το κείμενο, να μας πει εάν του άρεσε ο “Joker”. Παίρνω εγώ τώρα τις ερωτήσεις».

    Βενιζέλος: «Από το 2007 και μετά, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Πάντως, δεν θα άλλαζα τη σταθερή μου θέση για την ανάγκη να ανακόπτεται ο λαϊκισμός».

    Κουβαράς: «Πάντως, επειδή ο κόσμος μάς παρακολουθεί, νομίζω…»

    Βενιζέλος: «Υπάρχει και καλλιτεχνικός λαϊκισμός ογκώδης».

    Σεβαστάκης: «Είχατε κάνει και υπουργός Πολιτισμού, το ξέρετε».

    Βενιζέλος: «Ο μικρότερος λαϊκισμός είναι ο πολιτικός. Υπάρχουν άλλες μορφές λαϊκισμού, οι οποίες είναι πολύ πιο βαριές και πολύ πιο επικίνδυνες».

    Κουβαράς: «Δεν μου λέτε, επειδή ο “Joker” έκανε μεγάλο πάταγο, είσαστε θετικός απέναντι στην ταινία ή όχι;»

    Βενιζέλος: «Κοιτάξτε, είμαι θετικός απέναντι στην ταινία ως καλλιτεχνικό επίτευγμα, ως προϊόν κινηματογραφικό».

    Τάκης: «Εμπεριέχει λαϊκισμό καλλιτεχνικό;»

    Βενιζέλος: «Προφανέστατα. Κάθε ταινία, η οποία γίνεται και μεγάλη επιτυχία, έχει, και πρέπει να έχει, μία δόση λαϊκισμού. Αλλά, εδώ, η ταινία αυτή εγγράφεται σε μία ολόκληρη κινηματογραφική παράδοση, έτσι; Επειδή αυτά τού αρέσουν του κ. Σεβαστάκη, έχει μία διακειμενικότητα η ταινία, δεν μπορεί να τη δει κανείς διαφορετικά. Παραπέμπει λοιπόν σε άλλες ταινίες, σε όλη τη φιλμογραφία για τον “Batman”».

     

  • Τι κοινό έχουν ο Στουρνάρας και η Τρέμη με τον... Τσίπρα;

    Η νέα εκπομπή της Ολγας Τρέμη στην ΕΡΤ1 με τον τίτλο «Δέκα» έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα με μια δημοσιογραφική επιτυχία: έφερε στο στούντιο για συνέντευξη τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος είχε καιρό να βρεθεί σε τηλεοπτικό πλατό – τις λιγοστές συνεντεύξεις του τις έδινε τα τελευταία χρόνια από το γραφείο του στην ΤτΕ

     

    Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε πολλά να πει στην ΕΡΤ1. Μίλησε εκτενώς για τη σκευωρία της Novartis, για την οικονομία, για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για παράλληλο νόμισμα το 2015, για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα κλπ. (εδώ). Είπε για παράδειγμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση τον αντιμετώπιζε ως «πολιτικό αντίπαλο».

     

    Γενικά το «10» εμφανίστηκε ως μια ψύχραιμη πολιτική εκπομπή και έκανε μια ποιοτικά υποσχόμενη πρεμιέρα, ασχέτως αν η τηλεθέαση δεν ήταν η αναμενόμενη (κινήθηκε γύρω στο 2%. Στα τέταρτα έκανε από 1,1% έως και 3,7%).

     

    Κάποιοι βέβαια παρατηρητικοί εντόπισαν το εξής ενδιαφέρον στοιχείο. Οτι ο κ. Στουρνάρας και η κυρία Τρέμη αποτελούν δημόσια πρόσωπα που προέκυψαν από εκείνη την ίδια πολιτική μήτρα που μας χάρισε και τον κ. Τσίπρα, το πολιτικό «φάντασμα» του οποίου ήταν κυρίαρχο στη συνέντευξη –άλλωστε και η παρουσιάστρια της εκπομπής είχε στοχοποιηθεί από το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια.

     

    Και οι τρεις, ο διοικητής της ΤτΕ, η παρουσιάστρια του «Δέκα» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν όλοι περάσει, με αξιοσημείωτη μάλιστα δραστηριότητα, από την ΚΝΕ! Η οποία, όπως αποδεικνύεται, μπορεί να σε φτάσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις νωρίς…

     

  • Ο Κυριάκος στη νίκη του Τσιτσιπά - μα δεν ήταν... γκαντέμης;

    Ενα από τα πρώτα αντιπολιτευτικά όπλα —ο Θεός να τα κάνει, αλλά λέμε τώρα— του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συντριβές στις εκλογές του Μαΐου, του Ιουνίου και του Ιουλίου ήταν να περιγράψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως γκαντέμη.

     

    Και καλά, μια παραπομπή στην θρυλική «γρουσουζιά» του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αλλά κυρίως ένα σεφερλιδικού επιπέδου αστείο που ελλείψει άλλου περνάει στις μάζες, επειδή τάχα μου με το που ανέλαβε ο Κυριάκος είχε συμβεί μια θεομηνία στη Χαλκιδική και ένας σεισμός στην Αθήνα (εδώ).

     

    Τέλος πάντων, κρύα αστεία καλοκαιριάτικα προσφέρουν μια κάποια δροσιά τουλάχιστον.

     

    Απλώς θα ήταν ωραίο να μάθουμε τι λένε όλοι αυτοί τώρα. Που ο κ. Μητσοτάκης ήταν το Σάββατο στην Ο2 Arena, στο Λονδίνο και είδε τον Στέφανο Τσιτσιπά να κατατροπώνει τον μεγάλο Ρότζερ Φέντερερ στα ημιτελικά του ATP Finals στο τένις (εδώ).

     

    Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη νίκη του 21χρονου Ελληνα και την πανηγύρισε με ένα λιτό μήνυμα στα social media.

    Βέβαια όλο και κάποιος Συριζαίος θα βρεθεί να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε γρουσούζης για τον Φέντερερ…

  • O Μάκης Βορίδης ως Παπαμιχαήλ στο «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»

    Η αλήθεια είναι ότι ο Μάκης Βορίδης δεν είπε κάτι εντελώς παράλογο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση στα πανεπιστήμια με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στην πρώην ΑΣΟΕΕ.

     

    Σε ένα σημείο της συνέντευξής του στην εκπομπή «Σήμερα» του Δημήτρη Οικονόμου και της Μαρίας Αναστασοπούλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρητικολόγησε σχετικά με την άσκηση της νόμιμης βίας –η οποία ως γνωστόν σε ένα συντεταγμένο κράτος αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο της Αστυνομίας.

     

    Επιστρατεύοντας αυτόν τον μειλίχιο τρόπο του δικηγόρου τόνισε, για να το θέσει «γλυκά» όπως μας είπε, ότι η επιβολή του νόμου έχει «στοιχεία αναγκαστικότητας».

     

    Είπε επί λέξει ο υπουργός:

     

    «Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν παντού στον κόσμο, αν είναι δυνατό, να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει, σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, στοιχεία αναγκαστικότητας – το λέω γλυκά».

     

    «Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας;» τον προκάλεσε στο σημείο αυτό η Μαρία Αναστασοπούλου

     

    «Είναι στοιχείο αναγκαστικότητας» της απάντησε ο κ. Βορίδης. «Η άσκηση νόμιμης βίας –ελπίζω ότι δεν σας σοκάρω με αυτό που σας λέω– είναι αυτό που κάνει η αστυνομία, άσκηση νόμιμης βίας, προκειμένου να εφαρμόσει τον νόμο». 

     

    Επί της ουσίας δεν μπορεί να διαφωνεί κανείς. Τα τυπικά είπε ο κ. Βορίδης, ασχέτως αν μοιάζει να ονειρεύεται τον εαυτό του ως Πάνο Φλωρά και τους φοιτητές ως Αλίκες Παπασταύρου σε μια σουρεάλ και επί της Πατησίων εκδοχή τού βουγιουκλακικού ξεπλύματος της «νόμιμης» βίας, «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».

     

    Ομως σε κάθε περίπτωση, τέτοιες κουβέντες από έναν πολιτικό με το ακραίο παρελθόν του κ. Βορίδη, τέσσερις ημέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου, δεν βοηθούν καθόλου.

     

    Αφήστε που δίνουν την ευκαιρία στον Γιάννη Ραγκούση να παθαίνει παροξυσμό στο Twitter και να ζητά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον συγκεκριμένο υπουργό επειδή είπε κάτι που κατά τα άλλα υπάρχει σε όλα τα εγχειρίδια λειτουργίας μιας δυτικής δημοκρατίας.

  • To δώρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σι Τζινπίνγκ ήταν ένα βιβλίο για την Αθήνα

    Με μια ποιητική συλλογή έφυγε από την Αθήνα ο πρόεδρος της Λαϊκής Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

     

    Το δώρο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κινέζο ηγέτη ήταν το βιβλίο «Διαδρομές στην Αθήνα» του Φώντα Λάδη, μια ποιητική περιήγηση σε γωνιές του ιστορικού κέντρου της πόλης, για αρχαιολογικούς χώρους και όχι μόνους.

     

    Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν είναι και το ακριβότερο δώρο που θα μπορούσες να κάνεις, αλλά αυτό δεν έχει σημασία όταν έχεις απέναντί σου έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο όσο ο αρχηγός της μεγάλης Κίνας.

     

    Οπως εξάλλου σημειώνει η Αριστοτελία Πελώνη στη στήλη της, «Κονκλάβιο», στην «Καθημερινή», η έκδοση που δόθηκε στον Σι Τζινπίνγκ ήταν μεταφρασμένη στα κινεζικά!

    Και άντε να μεταφράσεις στα μανδαρίνικα ένα ποίημα για το Μοναστηράκι.

     

    Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα που γνώρισε ο Σι Τζινπίνγκ ήταν όντως ένα ποίημα: λιακάδα, άδειοι δρόμοι, ελάχιστη κίνηση, βόλτες στην Ακρόπολη. Αλλο τι υπέστημεν εμείς οι υπόλοιποι…

  • Προλετάριοι όλων των λαών μετανοείτε! Ο Κουτσούμπας και η Γιάννα υπό το «βλέμμα» του Λένιν

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου, ως Σιδηρά Κυρία του «Ελλάδα 2021» συνέχισε τις επαφές της με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ετσι, μετά τη συνάντησή της με τη Φώφη Γεννηματά και τον Αλέξη Τσίπρα, σειρά πήρε ο Δημήτρης Κουτσούμπας – την επίσκεψή της στα γραφεία του ΚΚΕ ανακοίνωσε η ίδια με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter.

    Λογικά ο σύντροφος γραμματέας θα ενημέρωσε την κυρία Αγγελοπούλου ότι οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες και άλλα τέτοια, ωστόσο απ’ όλη τη συνάντηση αυτό που αξίζει είναι η φωτογραφία που κυκλοφόρησε:

     

    Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ δίπλα του η κυρία Αγγελοπούλου, μπροστά τους πορτοκαλαδίτσα και από πάνω τους ο Λένιν, ο Τσε και ο Φιντέλ.

    Είναι μια εικόνα της Ελλάδας και αυτή. Παραφράζοντας τον ποιητή που έλεγε πως «αν αποσυνθέσεις την Eλλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά ένα αμπέλι κι ένα καράβι», αν αποσυνθέσεις την ελληνική πολιτική θα σου μείνει μια Γιάννα, ένας Λένιν και μια πορτοκαλάδα. Προλετάριοι όλoυ του κόσμου μετανοείτε, που θα έλεγε και ο Βλαδίμηρος.

     

    Βέβαια δεν χρειάζεται να μας σοκάρει έτσι το παραπάνω ενσταντανέ. Εκκρεμεί, βλέπετε, η συνάντηση της Γιάννας με τον Γιάνη. Εκτός από τη δυσκολία να χωρέσουν σε ένα κάδρο δύο τεράστια «εγώ», λογικά θα γίνει υπό το βλέμμα ενός πορτρέτου της Δανάης…

  • Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι «εδώ» - πού ακριβώς;

    Η εκδήλωση-ομιλία στην οποία συμμετείχε την Τετάρτη στους Αμπελόκηπους ο λαμπερός πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε κάτι το σουρεαλιστικό, αν όχι το μίζερο.

     

    Υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη μεγάλη διεύρυνση, έχει αρχίσει το iSYRIZA που καλεί τον κόσμο να πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του και άλλα τέτοια φιλόδοξα, αλλά ο κόσμος που μαζεύτηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο της Πανόρμου για να ακούσει τον κ. Τζανακόπουλο δεν ήταν και τόσο πολύς, ιδίως για τα δεδομένα ενός βουλευτή που πριν τέσσερις μήνες πήρε κοντά 25.000 σταυρούς.

    Σε μια προσπάθεια μάλλον να εξηγήσει τη μικροκλίμακα της εκδήλωσης, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως ξεκινάει την απευθείας επικοινωνία με τον λαό διότι υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» από τα ΜΜΕ, που ως γνωστόν φταίνε για όλα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αποτυχία του iSyriza. Το ενδιαφέρον είναι ότι η «σιγή ασυρμάτου των ΜΜΕ» καταγγέλθηκε από τον προβεβλημένο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μόλις ώρες αφότου ο ίδιος βγήκε σε πανελλήνια μετάδοση στον ΑΝΤ1 για να πει τις θέσεις του.

     

    Η δε εικόνα του, καθισμένος σε ένα τραπέζι που έγραφε «είμαστε εδώ», ήταν μια που θύμιζε περισσότερο help desk γραφείου ενοικιάσεως αυτοκινήτων σε περιφερειακό αεροδρόμιο…

  • Ο Κυρανάκης θα μας ενημερώνει τι τρώει κάθε βράδυ;

    Είναι κάτι συμπτώσεις… Ετυχε, την ώρα που ο Χρήστος Γιαννούλης του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής (εδώ) ζήτημα ποινικώς κολάσιμων ενεργειών από τις ομάδες που σκοπεύουν να διοργανώσουν επιδεικτικά μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ κοντά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων, να είναι απέναντί του, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

     

    Δεν ήταν, για παράδειγμα, στην αίθουσα κάποιος γνωστός λάτρης του χοιρινού όπως ο Κώστας Καραμανλής που θα μπορούσε να απαντήσει με λυρισμό και από καρδιάς στον αιρετικό συμπολίτη του, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ· έτυχε να είναι ο κ. Κυρανάκης, ένας fit βουλευτής του Νοτίου Τομέα των Αθηνών ο οποίος αντιλαμβάνεται τα πράγματα πιο αποστειρωμένα.

     

    Ετσι, ο κ. Κυρανάκης βρήκε απλώς την ευκαιρία να κατηγορήσει τον κ. Γιαννούλη ότι αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να απαγορεύσουν τα πατροπαράδοτα μπάρμπεκιου και τις μπιρίτσες. Ηταν μια μάλλον στρεψόδικη ανάλυση από τον δημοφιλή –δεύτερο σε σταυρούς στον Νότιο Τομέα– βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος στην προσπάθειά του να εκθέσει τον ιδεολογικό αντίπαλο φάνηκε έτσι να υιοθετεί τις ενέργειες και τις σκέψεις διάφορων ακραίων ρατσιστών των Διαβατών. Αθελά του; Ηθελημένα; Αγνωστο…

     

    Το επόμενο πρωινό βέβαια, ο κ. Κυρανάκης βγήκε στα κανάλια και διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είπε κάτι το ρατσιστικό, προσέθεσε πως απλώς κατέδειξε το αυτονόητο ότι στη χώρα μας επιτρέπεται η κατανάλωση χοιρινού και (υπό προϋποθέσεις) αλκοόλ και είπε ότι γενικά δεν είχε κάποια πρόθεση να ρίξει λάδι στη φωτιά –άλλωστε το χοιρινό δεν θέλει λάδι.

     

    Προφανώς ο φέρελπις βουλευτής της ΝΔ εννοούσε και ότι το βράδυ της Τρίτης απλώς ένιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τους ψηφοφόρους του ότι έφαγε χοιρινό σουβλάκι πίνοντας μπίρες και ότι η ανάρτησή του ήταν εντελώς αθώα.

    Λογικά θα πρέπει να ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για το τι θα φάει και τα επόμενα βράδια, φιλετάκια, σούπα για το κρύωμα, τσιπούρα κλπ

  • Ζωάρα: O Τσίπρας για ποτά με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στου Ψυρρή

    Το έχουμε ξαναπεί: ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει τις ημέρες και τις νύχτες του μακριά από τις σκοτούρες και τις απαιτήσεις της εξουσίας, απολαμβάνει με έναν τρόπο τον δικό του πολιτικό μήνα του μέλιτος αφού κανείς δεν τον αμφισβητεί στο κόμμα και κανείς δεν γκρινιάζει που δεν ασκεί αντιπολίτευση, παρά μόνο κηρύσσει ψευδοαντάρτικα στην Προανακριτική.

     

    Ετσι, το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε ορισμένους βουλευτές του κόμματος και πήγαν για ποτά στο «Λοκάλι» στου Ψυρρή.

     

    Γύρω από ένα τραπέζι βρέθηκε αυτό που θα πρέπει να αποκαλούμε «ο όλος ΣΥΡΙΖΑ» (κατά το «όλον ΠΑΣΟΚ»). Ηταν δηλαδή και ο Παύλος ο Πολάκης αλλά και η Νίνα Κασιμάτη. Kαι ο γηραλέος Αλέκος Φλαμπουράρης αλλά και η νεαρά Κατερίνα Νοτοπούλου. Και ο κομματικός Κώστας Ζαχαριάδης αλλά και ο μέχρι πρότινος Πασόκος Θάνος Μωραΐτης. Και ο «αδελφός» Νίκος Παππάς αλλά και ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας.

    Λένε ότι ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει να μην υπάρχουν κάμερες σε αυτή τη σύναξη, αλλά ο κ. Πολάκης δεν κρατήθηκε και ανήρτησε τις φωτογραφίες στο Facebook.

     

    Ετσι, είδαμε πόσο διαχυτικός έγινε με τον κ. Τσίπρα ο κ. Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος μόλις λίγα χρόνια πριν τον κατηγορούσε (εδώ) για τυχοδιωκτισμό και άλλα πολλά αλλά τώρα τον πιάνει σαν καλό του φιλαράκι από τον ώμο. Να φταίει το ποτό; Η βουλευτική καρέκλα; Ο τυχοδιωκτισμός ο ίδιος;

  • Η επιστροφή του τραυματία Βασίλη Λεβέντη

    Τέσσερις μήνες πέρασαν χωρίς τον Βασίλη Λεβέντη στην τηλεόραση. Αλλά άξιζε η υπομονή. Οχι μόνο επειδή ήταν ο Λεβέντης που όλοι αγαπήσαμε –συνωμοσιολόγος, παραπονιάρης, έμπλεος αυτοπεποίθησης– αλλά επειδή η εικόνα του είχε κάτι από καβγά: ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων εμφανίστηκε στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ με μια μεγάλη πληγή στο κεφάλι.

     

    Προφανώς το βαρύ χτύπημα δεν έκαμψε το ηθικό του προέδρου, ο οποίος βγήκε στο πλατό του ΣΚΑΪ, έτοιμος να καταγγείλει τους πάντες –από την ΕΡΤ που «τόσους μήνες δεν με κάλεσε», μέχρι τον αμερικανό και τον γερμανό πρεσβευτή που, όπως είπε, ευθύνονται για τη μη είσοδο του κόμματός του στη Βουλή– και να ορκιστεί τη μεγάλη επιστροφή.

     

    «Εχω ορκιστεί ότι θα ξαναβάλω την Ενωση Κεντρώων στην Βουλή» τόνισε ο κ. Λεβέντης και είπε ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν φεύγει από πρόεδρος. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αρχίσει να μιλάει σε τρίτο πρόσωπο, όπως κάποτε έκαναν οι αυτοκράτορες της Ρώμης.

     

    «Την θέση του πρόεδρου θα την έχει ο Λεβέντης όσο ζει γιατί μόνο ο Λεβέντης μπορεί να οδηγήσει σε νίκη το κόμμα».

     

    Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λεβέντης φάνηκε να έχει μάθει από τα λάθη του. Που –δεν θα το πιστέψετε– είναι ότι εμπιστεύτηκε τους ανθρώπους.

    «Προτίμησα και έβαλα νέους και με πρόδωσαν. Hρθαν “σφετεριστικά” δίπλα μου για να βουτήξουν την έδρα. Πίστεψα στον άνθρωπο και στην ηθική υπόσταση», είπε, για να συμπληρώσει:

     

    «Θα ξαναβάλω την Ενωση Κεντρώων στην Βουλή πολύ γρήγορα. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις που είναι με λίστα»προέβλεψε, λέγοντας ότι θα έχουμε σύντομα εκλογές καθώς η ΝΔ θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το καλό κλίμα.

     

    Σε μια άλλη προφητεία ο κ. Λεβέντης, που δήλωσε 68 ετών, άρα δεν τον λες και «γέροντα», προέβλεψε ότι επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι η Φώφη Γεννηματά.

     

    Εμείς, από την πλευρά μας, να του ευχηθούμε περαστικά.

     

  • Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη για τα ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή είχε ένα «φάουλ»

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης βγήκε την Κυριακή βόλτα στα μαγαζιά για (window) shopping, οικογενειακώς. Μαζί του ήταν η σύζυγός του και ο μικρός γιος τους, ο Γιάννης.

     

    Ο κ. Χατζηδάκης έκρινε σωστό όχι μόνο να μοιραστεί αυτήν την όμορφη προσωπική του στιγμή με όλους εμάς, προβάλλοντάς τη στα social media, αλλά και να μας υπενθυμίσει ότι το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων ήταν απόφαση δική του, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης που κατείχε τη διετία 2012-14.

     

    Στη σχετική ανάρτηση στο Facebook μάλιστα σημείωσε: «Εκμεταλλευόμενοι το νόμο που ψήφισε πριν μερικά χρόνια ο μπαμπάς πήγαμε για ψώνια Κυριακάτικα! Στο μέλλον θα δούμε αν στο Γιάννη αρέσει αυτό το μέτρο. #sunday #shopping #family»

    Οντως στον μικρό Γιάννη μπορεί να αρέσει το μέτρο που προώθησε ο μπαμπάς του. Είναι εξάλλου ένα μέτρο που αυξάνει την κίνηση στην αγορά και μεγαλώνει τους τζίρους των καταστημάτων και μπορεί να δώσει πνοή στο εμπόριο.

     

    Βάζοντας όμως στο πλαίσιο της προσέγγισής του την οικογένεια, ο κ. Χατζηδάκης μπορεί να γίνει αποδέκτης μιας κριτικής: απ’ όλους τους μπαμπάδες και τις μαμάδες που ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν την Κυριακή και δεν μπορούσαν να είναι μαζί με τα παιδιά τους.

     

    Η ειρωνεία είναι ότι η υφιστάμενη διάταξη περί λειτουργίας των καταστημάτων ορισμένες Κυριακές τον χρόνο (όχι όλες δηλαδή) ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ…

  • Ερωτας ήταν και πάει - η Μεγαλοοικονόμου μετάνιωσε για τον Τσίπρα

    Η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου είπε λοιπόν ότι θα φτιάξει κόμμα. Θα το λέει ΛΥΣ.ΙΣΟ.ΛΑ — «η Λυσιστράτη ήταν η Αθηναία δημοκρατική, η Λαμπιτώ ήταν Σπαρτιάτισσα ολιγαρχική και από την Ισότητα μεταξύ άνδρών και γυναικών. Δηλαδή τα ίδια δικαιώματα και οι ίδιες υποχρεώσεις εκ μέρους και των δύο φύλων», εξήγησε η ίδια στα «Παραπολιτικά», σε μια συνέντευξη που θα προσέφερε γέλιο αν δεν θυμάμασταν ορισμένα πράγματα.

     

    Συνηθίζαμε να γελάμε με την κυρία Μεγαλοοικονόμου, η οποία το καλοκαίρι του 2017 είχε εγκαταλείψει τον Βασίλη Λεβέντη —ποιον, αυτόν που την είχε κάνει βουλευτή επειδή του είχε παρουσιαστεί με μια εικόνα της Παναγίας!— και τον Ιανουάριο του 2018 εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με μια μεγαλοπρεπή υποδοχή της στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Αλέξη Τσίπρα.

     

    Γελούσαμε με τα στιχάκια που σαν groopie έφτιαχνε για τον τότε Πρωθυπουργό της χώρας —«Σε λένε Αλέξη και είσαι ηγέτης, η κάθε σου λέξη, ομόνοια καταπέλτης», τραγουδούσε έξω από τη Βουλή. Γελούσαμε και με τους τσακωμούς της με τον νυν βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνο που την έκανε τούρμπο όταν την έλεβε «70 χρονών γυναίκα» (είναι 66). Γελούσαμε ξανά με τα παθιασμένα φιλιά της στον Αλέξη της μέσα στη Βουλή.

     

    Ομως η κυρία Μεγαλοοικονόμου δεν ήταν για γέλια. Ηταν η βουλευτής Νο151 του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ηταν αυτή που έναν χρόνο προτού φτιαχτεί η συμμαχία των «προθύμων» έδωσε μια πρώτη ιδέα για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί μια ακόμα πιο ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία. Ηταν αυτή που με την έδρα της στη Β’ Πειραιώς επέτρεπε στον κ. Τσίπρα και στην παρέα του να κυβερνούν, να κάνουν επικοινωνιακά σόου τη νύχτα που καιγόντουσαν άνθρωποι, να κρεμάνε στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπαλους και εν τέλει να απευθύνουν «πλατιές απευθύνσεις» σε τύπους που διέκριναν προοδευτικό πρόσημο σε πολιτικούς όπως η κυρία Μεγαλοοικονόμου.

     

    Τώρα βέβαια, λέει ότι μετάνιωσε για όλο αυτό. Ισως επειδή ο Αλέξης είχε υποσχεθεί ότι θα τηλεφωνούσε και δεν το έκανε —άνδρες, τι να κάνεις…

     

    «Δεν το έχω δει τον Τσίπρα. Όταν κατέθεσα την ανεξαρτητοποίησή μου στον πρόεδρο της Βουλής, ταυτοχρόνως του έστειλα και μια επιστολή όπου του εξηγούσα τους λόγους της αποχώρησής μου από το κόμμα που ήμουν συνεργαζόμενη. Δε τη δημοσιοποίησα πριν γίνουν οι εθνικές εκλογές, αφού δεν τη δημοσιοποίησε ο ίδιος, γιατί δεν ήθελα να θεωρήσουν ότι τους βλάπτω. Θα προτιμούσα να είχα μείνει ανεξάρτητη μέχρι το τέλος, να μην είχα πάει συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ».

  • H Γιάννα Αγγελοπούλου μόλις ανακάλυψε το Twitter

    Ποτέ δεν είναι αργά. Μια πρώτη γνωριμία με τον κόσμο των social media επιχειρεί η Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία την Παρασκευή εγκαινίασε με κάθε επισημότητα τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.

     

    Η 63χρονη πρώην βουλευτής και νυν επικεφαλής του Ελλάδα 2021, του σχήματος που θα αναλάβει τη διοργάνωση-επιμέλεια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, συστήνεται κατ’ αρχάς ως μητέρα (στα αγγλικά) και έπονται οι άλλες ιδιότητές της.

     

    Η κυρία Αγγελοπούλου είναι λοιπόν κατά σειρά: μητέρα, δικηγόρος, πρώην κοινοβουλευτικός, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, πρόεδρος του Ελλάδα 2021, πολίτης. Και ακολούθως μας ενημερώνει ορθά ότι τον λογαριασμό δεν θα τον χειρίζεται η ίδια αλλά συνεργάτης της, με την εξαίρεση προσωπικών σχολίων που θα μονογράφονται με την ένδειξη GA.

     

    Το πρώτο μήνυμα της GA ήταν στα αγγλικά και εξέφρασε τον ενθουσιασμό της κυρίας Αγγελοπούλου που μπήκε και αυτή στην κοινότητα του Τwitter.

     

    To δεύτερο GA ήταν στα ελληνικά: «Ξεκινάμε. Θα έχουμε πολλά να μοιραστούμε. GA»

  • Μετά την ομιλία του Καραμανλή, η Νατάσα Παζαΐτη πόσταρε φωτογραφία της από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1989

    Εχει η πολιτική κάτι συμπτώσεις. Την Κυριακή ο Κώστας Καραμανλής έλυσε τη σιωπή του και μίλησε – όχι φυσικά για το παρελθόν και τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά για το μέλλον, ένα μάλλον πιο βολικό πεδίο συζήτησης (εδώ). Πολιτικοί αναλυτές «διάβασαν» πάντως στην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού μια προσπάθεια να επιστρέψει στη δημόσια σφαίρα, στην οποία τυπικά υπάρχει βέβαια ως βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά λόγω της αφωνίας του κάπου τον είχαμε ξεχάσει.

     

    Ε, την επομένη, βρήκε την ευκαιρία και η σύζυγός του, η Νατάσα Παζαΐτη, να μας θυμίσει όχι μόνο ότι κάποτε παρήλαυνε στη Θεσσαλονίκη ως υπερήφανη σημαιοφόρος, αλλά την είχαν εξώφυλλα τα περιοδικά. Και όχι όποια κι όποια περιοδικά, τίποτα «Κλικ» και άλλα τέτοια φαιδρά, αλλά το τιμημένο «Μακεδονική ζωή», που το 1990 ήδη μετρούσε 287 τεύχη!

     

    Η επιστροφή της κυρίας Παζαΐτη στη δημόσια σφαίρα έγινε μέσω ανάρτησής της στο Facebook. Ανήμερα την επέτειο του «Οχι», ανέβασε το εν λόγω εξώφυλλο του «Μακεδονική ζωή» με τη σημείωση ότι μολονότι το τεύχος ήταν του Απριλίου 1990, η φωτογραφία της ήταν από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1989, οπότε ήταν σημαιοφόρος του Λυκείου Ελληνίδων, ενδεδυμένη αναλόγως.

  • O Πέτρος Κόκκαλης συνδέει το '40 με τα ορυκτά καύσιμα

    Πολύ μελάνι χύθηκε –για την ακρίβεια megabytes καταναλώθηκαν– σχετικά με το μήνυμα του Επους του ’40 και το πού τελικά είπαν «Οχι» οι Ελληνες την 28η Οκτωβρίου. Η αλήθεια είναι ότι όλα ξεκίνησαν από έναν υπαινιγμό της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία στο πολυσυζητημένο μήνυμά της προς τους μαθητές και τις μαθήτριες έκανε λόγο για λαϊκισμό, ξεχνώντας τον φασισμό και έτσι ξεκίνησε η όλη προβληματική, 79 χρόνια μετά.

     

    Ενα άλλο κυβερνητικό στέλεχος, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στάθηκε στο μήνυμά της στον «εθελοντισμό» των Ελλήνων του ’40 προκαλώντας και αυτή ποικίλα σχόλια.

     

    Αλλά κάποιοι το απογείωσαν. Οπως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης ο οποίος ανακάλυψε παραλληλισμούς με το «αέρα» που φώναζαν οι έλληνες πολεμιστές στα βουνά της Ηπείρου το ’40 με το «Οχι» που πρέπει να πούμε εμείς στα ορυκτά καύσιμα, ώστε τα παιδιά μας να έχουν «αέρα».

     

    Αν σκεφτείς ποια οικογένεια είναι συνδεδεμένη με τα ορυκτά καύσιμα στην Ελλάδα και την παλαιά αντιπαλότητά τους με την οικογένεια Κόκκαλη, είναι να σε πιάνει τρόμος τι έχει να ειπωθεί την 25η Μαρτίου…

  • Ο Αλέξης Τσίπρας νιώθει τον χορευτή παραδοσιακών χορών να κλοτσάει μέσα του

    Κάποιοι στάθηκαν στο γεγονός ότι, πού τον βρίσκεις πού τον χάνεις, ο Αλέξης Τσίπρας είναι όλο διακοπές. Αλλά δεν είναι κακό. Εχει αφήσει πίσω του την πρωθυπουργία και τα βάσανά της και απολαμβάνει τις ημέρες του στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η θέση που δεν έχει και πολλές απαιτήσεις όταν έχεις μόλις χάσει τις εκλογές και οι επόμενες είναι σε μια τετραετία.

     

    Αλλοι στάθηκαν στο ότι ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε ταβέρνα στη Βλαχέρνα Αρκαδίας όπου κάποιοι παραβίαζαν εμφανώς την αντικαπνιστική νομοθεσία και άφηναν μικρά παιδιά να εισπνέουν τον βλαβερό καπνό τους. Τι να πεις, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τον αντικαπνιστικό νόμο.

     

    Ισως το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε κάποια στιγμή της παρουσίας του στην ταβέρνα και υπό τον ήχο παραδοσιακών οργάνων, ο κ. Τσίπρας σηκώθηκε και χόρεψε. Προφανώς κλοτσάει μέσα του ο παραδοσιακός –καίτοι «τσεγκεβαρικός»– Τσίπρας, τον οποίο έχουμε δει να χορεύει από «Καγκελάρη» στην Αρτα μέχρι «Σιγανό» στην Κρήτη.

    Μια παρατήρηση είναι ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να είχε το νου του στις καταλήψεις, αλλά στο μάθημα παραδοσιακών χορών της Γυμναστικής πρέπει να πρόσεχε.

     

    Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι ο συγκεκριμένος χορός δεν είναι πελοποννησιακός, αλλά ηπειρώτικος.

     

    Μια τρίτη παρατήρηση την έκανε ο αρκάς βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

     




text
  • Ο Στέφανος σκοπεύει να επενδύσει 10,8% του ΑΕΠ στην Υγεία. Μόνο;


    24 Απριλίου 2024, 18:24