422
Μαριούπολη. Πίσω από τις βομβαρδισμένες πολυκατοικίες το «φρούριο» της πόλης, το εργοστάσιο Azofstal | REUTERS/Stringer

Azovstal: Το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2022, 11:23
Μαριούπολη. Πίσω από τις βομβαρδισμένες πολυκατοικίες το «φρούριο» της πόλης, το εργοστάσιο Azofstal
|REUTERS/Stringer

Azovstal: Το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2022, 11:23

Εκρήξεις και πυκνός καπνός δημιουργούν ένα σκηνικό κόλασης δίπλα στο λιμάνι της ισοπεδωμένης Μαριούπολης, εκεί που βρίσκεται η χαλυβουργία Azovstal. Δεν είναι η καταστροφική μανία των ρωσικών δυνάμεων που έχει βάλει στο στόχαστρο μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ευρώπης, αλλά το γεγονός ότι οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης, περίπου 3.000 όλοι κι όλοι λένε ουκρανικές πηγές, έχουν στήσει εκεί το τελευταίο τους οχυρό. Το πόσο θα αντέξει, είναι το ερώτημα που μένει να απαντηθεί. Το τελεσίγραφο, πάντως, των Ρώσων προς τους πολιορκημένους, για να παραδοθούν, έμεινε αναπάντητο…

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα χαρακτήρισε την κατάσταση εκεί «απάνθρωπη» και πρόσθεσε πως η εξόντωση των πολιορκημένων «θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση».

Το εργοστάσιο βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή που βλέπει προς τη Θάλασσα του Αζόφ και καλύπτει περισσότερα από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περιλαμβάνει πάρα πολλά κτίρια, υψικαμίνους και σιδηροδρομικές γραμμές. «Το Azovstal είναι ένας τεράστιος χώρος με τόσα πολλά κτίρια που οι Ρώσοι δεν μπορούν να εντοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις», δήλωσε στον Guardian ο στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Ζντάνοφ. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρώσοι φαίνεται πως εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας επίθεσης με χημικά όπλα. Είναι ο μόνος τρόπος για να τους εξουδετερώσουν», πρόσθεσε.

Δορυφορική φωτογραφία του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη | Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ερευνούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως η Ρωσία έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη. Οι αυτονομιστές του Ντονμπάς που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, πάντως, διαψεύδουν ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο στο Azovstal. «Είναι ένα φρούριο μέσα στην πόλη», σχολίασε πρόσφατα αξιωματούχος της ίδιας πλευράς.

Οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης είναι μερικοί πεζοναύτες της 36ης ταξιαρχίας που κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό και να ενωθούν με το Τάγμα «Αζόφ» και μαχητές μιας ταξιαρχίας εθνοφρουράς.

Ευρωπαίος αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες δήλωσε στο Reuters ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα αντέξουν, καθώς και ότι ήταν δύσκολο για τις ρωσικές δυνάμεις να εισέλθουν στη βιομηχανική εγκατάσταση. «Υπάρχει ένα εκτεταμένο δίκτυο στοών κάτω από το εργοστάσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Μαριούπολη είναι πολύ σημαντική για τον Πούτιν. Με μια νίκη εκεί (και την παράδοση των μαχητών του Τάγματος “Αζόφ”) μπορεί να ισχυριστεί ότι η επιχείρηση “αποναζιστικοποίησης” ήταν επιτυχής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο Ολεγκ Ζντάνοφ σχολίασε πως οι πιθανότητες οι ουκρανικές δυνάμεις να σπάσουν τον ρωσικό αποκλεισμό είναι μηδαμινές. «Το πόσες προμήθειες έχουν και πόσο καιρό μπορούν να αντέξουν, κανείς δεν το ξέρει. Αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι περικυκλωμένοι από όλες τις πλευρές, πρέπει να πολεμήσουν μέχρι τέλους…», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...