565
Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του στη Βουλή | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αυγενάκης: Να ανοίξουν τα στόματά τους οι αθλητές – Θα τους βοηθήσουμε

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 12:58
Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε ομιλία του στη Βουλή
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αυγενάκης: Να ανοίξουν τα στόματά τους οι αθλητές – Θα τους βοηθήσουμε

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2021, 12:58

Νόμο για την εκπροσώπηση των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των ομοσπονδιών, με δικαίωμα ψήφου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μετά τον σάλο που έχει ξεσπάσει στον χώρο του αθλητισμού –και όχι μόνο– από τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε αυτόν τον χώρο. Ο χώρος της ομοσπονδίας χρειάζεται καθαρό οξυγόνο. Ηρθε η ώρα να βάλουμε το μαχαίρι βαθιά, να υπάρξει ανανέωση, να μπει φρέσκος αέρας σε όλες τις διοικήσεις των ομοσπονδιών και για πρώτη φορά με νόμο θα υπάρχει εκπρόσωπος των αθλητών σε όλες τις διοικήσεις των ομοσπονδιών με δικαίωμα ψήφου».

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από υγιή αθλητισμό. «Η Σοφία εκπροσωπεί το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας. Είναι οι πολλοί. Οι λίγοι ευτυχώς, αλλά κραταιοί μέχρι πρότινος, ήταν αυτοί οι εν λόγω κύριοι της διοίκησης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι γιατί όντως περνούσαν πολλές διοικήσεις και κανένας δεν τους άγγιζε», σημείωσε.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ως υφυπουργός έχει γίνει κοινωνός πολλών προσωπικών ιστοριών αθλητών και αθλητριών. «Είναι αρκετά τα περιστατικά και θέλουν φιλτράρισμα και πολύ προσεκτική διαχείριση, να μην πάμε στο άλλο άκρο. Επίσης έχει σημασία ποιος το λέει, η προσωπικότητα του καθενός, γιατί ενέχει και ο κίνδυνος να υπάρχει και η επιθυμία της προσωπικής εκδίκησης», ανέφερε. Κάλεσε δε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της κυρίας Μπεκατώρου κι άλλοι αθλητές. «Να ανοίξουν τα στόματά τους, να μιλήσουν για τα δικά τους βιώματα, αν έχουν αντίστοιχα περιστατικά και να τα καταγγείλουν στη Δικαιοσύνη. Είμαστε εδώ, δίπλα τους να τους βοηθήσουμε. Παράλληλα, θα βοηθήσουμε να διαμορφωθεί ένα υγιές τοπίο για τη νέα γενιά των αθλητών. Είναι υποχρέωσή μας», συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Επιπλέον, επισήμανε ότι όταν το υπουργείο Αθλητισμού έθεσε το ζήτημα του ορίου θητειών και ηλικιών στις διοικήσεις των ομοσπονδιών «για να σπάσουμε την αίσθηση της μονιμότητας και της κυριαρχίας προσώπων», μια από αυτές τις διοικήσεις που αντέδρασαν σφόδρα, με ανακοινώσεις και σκληρές κουβέντες, ήταν και της Ιστιοπλοΐας.

«Ανθρωποι που δεν είχαν το θάρρος από την πρώτη στιγμή που βγήκε δημόσια η Σοφία Μπεκατώρου να καταγγείλει αυτό που της συνέβη, που έσπασε τη σιωπή της, να την αγκαλιάσουν. Αντίθετα, βγήκαν με μια κατάπτυστη ανακοίνωση που άφηνε υπονοούμενα, κάτι που δεν αρμόζει στους ανθρώπους του αθλητισμού. Συν τοις άλλοις, εγώ θα καυτηριάσω την ακόμα πιο προκλητική ανάρτηση, την οποία εξαφάνισε λίγες ώρες αργότερα η γενική γραμματέας της ίδιας Ομοσπονδίας, που και εκείνη αντί να συμπαρασταθεί στην Ολυμπιονίκη, βρέθηκε να αναρτά φράσεις και κουβέντες που μόνο εκνευρισμό προκαλούν», υπογράμμισε ο κ. Αυγενάκης.

Παραιτήθηκε και άλλο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας

Μετά τον πρόεδρο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιά, Γιάννη Παπαδημητρίου, ακόμη ένα μέλος του ΔΣ, ο εκπρόσωπος του ομίλου του Καλαμακίου Γιώργος Χριστόπουλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του, διότι «οι συνθήκες δεν τον εκφράζουν».

Η επιστολή του κ. Χριστόπουλου 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,  

Με ιδιαίτερη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να σας δηλώσω ότι δεν δύναμαι να παραμείνω στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις καταγγελίες της κ. Σοφίας Μπεκατώρου. 

Κατόπιν των συγκλονιστικών αυτών αναφορών, στέκομαι στη γενικότερή τους αντιμετώπιση από πλευράς της εκπροσώπησης  ΕΙΟ  και στο εν γένει κλίμα περαιτέρω διατάραξης του αθλητικού πνεύματος που επικρατεί  το τελευταίο διάστημα. 

Οι συνθήκες πλέον αυτές δεν με εκφράζουν ως άνθρωπο του Ναυταθλητισμού, ως Εργοδότη που απασχολεί δεκάδες οικογενειάρχες και ως Επιστήμονα.  

Προς τούτο σας υποβάλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με άμεση ισχύ».