525
Ο Πασκάλ Ντόναχιου είναι υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017 | REUTERS/Lorraine O'Sullivan

Αβεβαιότητα κληρονομεί ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 09:00
Ο Πασκάλ Ντόναχιου είναι υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017
|REUTERS/Lorraine O'Sullivan

Αβεβαιότητα κληρονομεί ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2020, 09:00

Στα χέρια του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου περνά για τα επόμενα 2,5 χρόνια το τιμόνι του Eurogroup, έπειτα από την εκλογή του από τους συναδέλφους του, η οποία ήταν μια μικρή έκπληξη.

Θα αντικαταστήσει τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο πρώτος γύρος για την ανάδειξη του νέου προέδρου ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες δέκα ψήφους. Από τον δεύτερο γύρο αποσύρθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένγκα που συγκέντρωσε τις λιγότερες ψήφους και αναμετρήθηκαν η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο με τον Ντόναχιου.

Η Καλβίνιο, όπως σημειώνει ο Monde, είχε στον πρώτο γύρο τη στήριξη της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Φινλανδίας και  φυσικά της Ισπανίας. Αλλά οι εννέα από τις 19 ψήφους που έλαβε δεν της εξασφάλιζαν την εκλογή. Η αποχώρηση του Γκραμένγκα (που στηρίχτηκε από τις χώρες Benelux) έριξε το βάρος τελικά υπέρ του Ντόναχιου.

Μια ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή πληροφορία έδωσε την Παρασκευή η ισπανίδα υπουργός, η οποία έκανε λόγο για υπουργό που τελικά αθέτησε την υπόσχεσή του. «Είχαμε εξασφαλισμένες 10 ψήφους. Κάποιος δεν έκανε αυτό που είπε ότι θα έκανε», δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό SER. «Η ψήφος είναι μυστική και σε αυτή την περίπτωση εξ αποστάσεως», είπε και υπενθύμισε ότι οι χώρες που τη στήριζαν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του πληθυσμού και των οικονομιών της ευρωζώνης.

Πάντως η Καλβίνιο αρνήθηκε να πει ποιο πιστεύει ότι ήταν αυτό το πρόσωπο που της στέρησε την προεδρία από τον πρώτο γύρο. Για την εκλογή χρειαζόταν 10 από τις 19 ψήφους.

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Ντόναχιου είχε δηλώσει ότι η οικονομία της χώρας του «είχε πολλές επιτυχίες, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη και με πολλές προκλήσεις. Θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό, αλλά και την εμπειρία μου έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι το Eurogroup θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ανάκαμψης».

Ο απερχόμενος πρόεδρος αναφέρθηκε στις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν και τόνισε ότι «επιβεβαιώνουν ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση χωρίς προηγούμενο το δεύτερο τρίμηνο» ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, αλλά είναι νωρίς για χαλάρωση». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για το επόμενο έτος η αβεβαιότητα παραμένει ψηλά». Για τον διάδοχό του εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα είναι ένας άριστος πρόεδρος».

Για «υψηλού επιπέδου αβεβαιότητα» έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ποιος είναι ο Πασκάλ Ντόναχιου

Με τη φήμη ενός συνετού μάνατζερ, ο κεντροδεξιός Ντόναχιου είναι υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας από το 2017. Διατήρησε τη θέση του και μετά τον πρόσφατο σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

Πιστώνεται ότι επανέφερε τη χώρα του στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από μια σοβαρή ύφεση, αν και οι προσπάθειες κινδυνεύουν να ακυρωθούν από την πανδημία του κορονοϊού. Παράλληλα, προετοίμασε την Ιρλανδία για το πιθανό σοκ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο η χώρα του θα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Ο 45χρονος Ντόναχιου τάσσεται υπέρ ενός (πολύ χαμηλού) φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις της τάξης του 12,5%, και αντιστέκεται όταν η ΕΕ θέλει να φορολογήσει μεγάλες επιχειρήσεις του Διαδικτύου (όπως η Google, η Amazon, το Facebook και η Apple), οι οποίες έχουν εξάλλου εγκαταστήσει στη χώρα του τα ευρωπαϊκά παραρτήματά τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...