489
Φωτογραφία από την επίθεση του όχλου στις 19 Μαΐου 2018 στον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης | INTIMEnews

Αθώος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 14:39
Φωτογραφία από την επίθεση του όχλου στις 19 Μαΐου 2018 στον τότε δήμαρχο Θεσσαλονίκης
|INTIMEnews

Αθώος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2023, 14:39

Αθώος κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, για την επίθεση σε βάρος του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον Μάιο του 2018, στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε χρησιμοποιήσει μειωτικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Γιάννη Μπουτάρη, προτρέποντας τους φυσικούς δράστες της επίθεσης να κινηθούν εναντίον του.

Το Δικαστήριο τον απάλλαξε για την πράξη της προτροπής σε διάπραξη πλημμελήματος, κάνοντας δεκτή την προηγούμενη εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία επικαλέστηκε νομικούς λόγους και ειδικότερα τη μεταγενέστερη τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Ποινικού Κώδικα. Όσον αφορά την πράξη της εξύβρισης που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος, η ποινική δίωξη παύτηκε οριστικά, λόγω παραγραφής με το νόμο για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκαν δύο ακόμη κατηγορούμενοι που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.

Αντίθετα, το δικαστήριο καταδίκασε εννέα κατηγορούμενους σε ποινές φυλάκισης από 6 έως 11 μήνες, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίπτωση, για διακεκριμένη ή απλή διατάραξη κοινή ειρήνης και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ανάμεσα σε αυτούς που καταδικάστηκαν είναι κι ένας αστυνομικός, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών (βρέθηκε ιδιωτικά στην εκδήλωση).

Στο σύνολό τους, οι 12 κατηγορούμενοι (κάποιοι ήταν απόντες και παραστάθηκαν με πληρεξούσιους δικηγόρους) αρνήθηκαν τις πράξεις που τους καταλογίζει η δικογραφία.

Ολοι αποδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στην εκδήλωση, αλλά υποστήριξαν ότι δεν άσκησαν βία. Η συμμετοχή τους είχε ταυτοποιηθεί μέσω βιντεοληπτικού υλικού που εξετάστηκε από την αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, τον οποίο ο Γιάννης  Μπουτάρης είχε κατονομάσει ως υποκινητή της εις βάρος του επίθεσης, ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε ότι τον αποκάλεσε -στο περιθώριο της εκδήλωσης- «πολιτικό τραβέλι», υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «πολιτική έκφραση».

«Τον γνωρίζω 50 χρόνια, τον τίμησα σαν δήμαρχο, είχαμε συνεργασία και τον σέβομαι σαν άνθρωπο. Εχουμε μόνο πολιτικές διαφορές», είπε στην απολογία του, αρνούμενος ότι ξεσήκωσε, με νεύματα και χειρονομίες, τους συγκατηγορουμένους του να κινηθούν εναντίον του κ. Μπουτάρη, όπως είχε καταθέσει εκείνος εξεταζόμενος ως μάρτυρας.

«Δεν έχετε μπροστά σας έναν τραμπούκο…», είπε ο κ. Ψωμιάδης, απευθυνόμενος στο Δικαστήριο.

Προηγουμένως, ο κ. Μπουτάρης είχε καταθέσει -μεταξύ άλλων- τα εξής: «Ο όχλος ένα “τσικ” θέλει για να ξεσπάσει. Έκανε τη δουλειά του (ο Ψωμιάδης) για να ξεσηκώσει τον κόσμο».

Περιγράφοντας δε, όσα διαδραματίστηκαν εκείνο το απόγευμα, ανέφερε: «Μέσα στο πλήθος υπήρχαν τρεις διάσπαρτες ομάδες […] Με το νεύμα αυτό ενώθηκαν […] Ήρθαν, με περικύκλωσαν, άρχισαν να με σκουντούν και να με χτυπούν- άλλος από πίσω, άλλος από μπροστά και το πλάι. Επεσα στον δρόμο. Δεν κατάλαβα ποιοι ήταν. Φτάνοντας στο όχημα ένας έσπασε το παρμπρίζ […] Εάν δεν είχα μαζί μου τον υπεύθυνο ασφαλείας θα είχα πρόβλημα».

Την ικανοποίησή του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε, σε δήλωσή του, ο Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ερωτηθείς για το τι θα θυμάται από αυτή την υπόθεση, απάντησε λέγοντας: «Τίποτα απολύτως. Μόνο ότι υπάρχουν χαζοί άνθρωποι στον κόσμο…». Για την ίδια υπόθεση έχουν υπάρξει καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τριών προσώπων, που είχαν συλληφθεί με την αυτόφωρη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News