440
Η Κάστερ Σεμένια σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, το 2018 | REUTERS

Αθλητικό δικαστήριο προς Σεμένια: Μείωσε την τεστοστερόνη αν θέλεις να ξανατρέξεις

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 15:36
Η Κάστερ Σεμένια σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας, το 2018
|REUTERS

Αθλητικό δικαστήριο προς Σεμένια: Μείωσε την τεστοστερόνη αν θέλεις να ξανατρέξεις

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2019, 15:36

Να μην το βάλει κάτω και να μην αποχωρήσει από τον στίβο, ζητούν από την ολυμπιονίκη Κάστερ Σεμένια οι θαυμαστές της, μετά την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη απόφαση του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αναγκάζει την αθλήτρια να μειώσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης της αν θέλει να ξανατρέξει σε αγώνες 400 μέτρων έως 1.500 μέτρων.

«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν μία τέτοια διάκριση (κατά των γυναικών με υψηλή τεστοστερόνη) είναι ένα αναγκαίο, λογικό και αναλογικό μέσο επίτευξης του στόχου της Διεθνούς Ενώσεως Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού προκειμένου να διατηρήσει την ακεραιότητα των γυναικείων αθλημάτων», ανέφερε η απόφαση του δικαστηρίου.

Η 28χρονη αθλήτρια από τη Νότια Αφρική, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση, τόνισε ότι η IAAF πάντα την είχε στο στόχαστρο. «Επί μία δεκαετία κατέβαλλε προσπάθειες για να με επιβραδύνει, αλλά αυτό στην πραγματικότητα με έκανε δυνατότερη. Για μία ακόμη φορά θα τα καταφέρω και θα συνεχίσω να αποτελώ έμπνευση για νέες γυναίκες και αθλήτριες στη Νότια Αφρική και σε όλο τον κόσμο».

Αργότερα όμως, έγραψε στο Twitter: «Το να ξέρεις πότε να φεύγεις είναι σοφία. Το να μπορείς να το κάνεις είναι κουράγιο. Το να φεύγεις με το κεφάλι ψηλά, είναι αξιοπρέπεια».

Το μήνυμα αναστάτωσε τους θαυμαστές της, που έσπευσαν να της απαντήσουν να μην τα παρατήσει ποτέ και να πολεμήσει μέχρι τέλους.

Αργότερα, η Σεμένια ανέβασε ένα ακόμα τουίτ, στο οποίο έγραφε: «Αυτή είμαι εγώ και θα είμαι πάντα. Τελείωσα».

Η Σεμένια κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016.

Την Πέμπτη, ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, ολυμπιονίκης και πρόεδρος της IAAF, επικρότησε την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ο στίβος έχει δύο κατηγοριοποιήσεις: την ηλικία και το φύλο. Κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε και τις δύο και είμαι ευγνώμων στο διαιτητικό δικαστήριο που μας στήριξε».

Ο Κόου τόνισε ότι η ομοσπονδία θα ξεκινήσει αμέσως την εφαρμογή των νέων κανονισμών.

Η Κάστερ Σεμένια, σε δρόμο 5.000 μέτρων, στη Νότια Αφρική, την περασμένη εβδομάδα

Ετσι, η Σεμένια και άλλες αθλήτριες που έχουν εκ γενετής υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης και διαφοροποίηση στην σεξουαλική ανάπτυξη πρέπει να πάρουν φάρμακα για να μειώσουν την τεστοστερόνη και να μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες δρόμων 400 μέτρων έως 1.500 μέτρων ή να αλλάξουν απόσταση.

Η Σεμένια σκοπεύει να αγωνιστεί στο διεθνές μίτινγκ στη Ντόχα του Κατάρ την Παρασκευή και να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου τις επόμενες 30 ημέρες.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδίας στίβου της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι οι αρμόδιοι είναι σοκαρισμένοι και έκπληκτοι από την απόφαση, που συνιστά διάκριση εναντίον της αθλήτριας.

Η Κάστερ Σεμένια μαζί με τον δικηγόρο της στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, τον περασμένο Φεβρουάριο

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...