429
Φιαλίδια με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Leonhard Foeger

AstraZeneca: Χάρη στο εμβόλιό μας η Βρετανία είναι ασφαλέστερη από τις χώρες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2021, 13:37
Φιαλίδια με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Leonhard Foeger

AstraZeneca: Χάρη στο εμβόλιό μας η Βρετανία είναι ασφαλέστερη από τις χώρες της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2021, 13:37

H Βρετανία ενδέχεται να είναι περισσότερο προστατευμένη από τον κορονοϊό, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ευρείας χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca.

Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας Πασκάλ Σοριό,  ο οποίος σχολίασε ότι η χώρα έχει πολλά κρούσματα, αλλά «όχι τόσες νοσηλείες, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».

Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ο Σοριό ανέφερε ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, ίσως αναπτύσσουν καλύτερη ανταπόκριση μέσω των Τ-κυττάρων του οργανισμού, από αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer, κάτι που τους βοηθά να αποφύγουν τη βαριά νόσηση και τον θάνατο.

«Ολοι επικεντρώνονται στα αντισώματα, αλλά αυτά φθίνουν με τον καιρό. Αυτό που παραμένει και είναι πολύ σημαντικό είναι τα Τ-κύτταρα, που αμέσως μόλις ο ιός επιτεθεί, ξυπνούν και έρχονται προς διάσωση και προστασία».

Ο ίδιος εμφανίζεται βέβαιος ότι τα Τ-κύτταρα είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. «Και αυτό το εμβόλιο έχει αποδειχθεί πως τα ενεργοποιεί καλύτερα», υποστήριξε ο ίδιος.

Βέβαια, δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη σε επιστημονική επιθεώρηση μελέτη που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του αφεντικού της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τη έρευνα που έκανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στον ελληνικό πληθυσμό, και αφορά τα αποτελέσματα από τις νοσηλείες στους εμβολιασμένους, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη των θανάτων και την αποφυγή βαριάς νόσησης (ΜΕΘ) είναι ελαφρώς καλύτερη από του εμβολίου της Pfizer.

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των θανάτων σε ηλικίες άνω των 60 ετών

  • Moderna 97%
  • AstraZeneca 94%
  • Pfizer 90%
  • Johnson 67%

Αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην αποφυγή νοσηλείας σε ΜΕΘ για ηλικίες άνω των 60 ετών

  • Moderna 98%
  • AstraZeneca 96%
  • Pfizer 93%
  • Johnson 61%

Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα ποσοστά, τα τρία πρώτα εμβόλια έχουν σχεδόν την ίδια αποτελεσματικότητα και στατιστικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιο περισσότερο αποτελεσματικό, πόσο μάλλον να λάβει το τρόπαιο του καλύτερου και να ισχυριστεί κάποιος ότι έχει βοηθήσει στην επιδημιολογική εικόνα μιας ολόκληρης χώρας.

O Σοριότ είπε επίσης ότι «στη Βρετανία το το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό των πιο ηλικιωμένων, ενώ στην Ευρώπη αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν είναι αποτελεσματικό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα», μια έμμεση αναφορά στην επικριθείσα στη Βρετανία δήλωση του προέδρου Μακρόν περί «ημιαποτελεσματικότητας» του σκευάσματος της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών.

Πάντως ο ίδιος σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν οι συγκριτικά λιγότερες νοσηλείες στη Βρετανία οφείλονται πράγματι στην έγκαιρη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πιο ηλικιωμένους ή σε άλλους παράγοντες.

Διευκρινίζεται ότι τα εμβόλια της AstraZeneca δεν χορηγούνται πλέον στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες δεν τα προτιμούσαν, με τον φόβο της παρενέργειας του θρομβοεμβολικού επεισοδίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...