482
Ο Πασκάλ Σοριό και το εμβόλιο της AstraZeneca: ήρωας και αντι-ήρωας για τους μετόχους | REUTERS (Brenda Goh και Lim Huey Teng)

AstraZeneca: Ο CEO χρυσωμένος και οι μέτοχοι έξαλλοι…

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 17:15
Ο Πασκάλ Σοριό και το εμβόλιο της AstraZeneca: ήρωας και αντι-ήρωας για τους μετόχους
|REUTERS (Brenda Goh και Lim Huey Teng)

AstraZeneca: Ο CEO χρυσωμένος και οι μέτοχοι έξαλλοι…

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2021, 17:15

Η διοίκηση της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, της οποίας το εμβόλιο για την κορονοϊκή ίωση έχει αγοραστεί από πλήθος χωρών, αντιμετωπίζει αυξανόμενη εσωτερική αντιπολίτευση όσον αφορά τα σχέδιά της να απονείμει στον διευθύνοντα σύμβουλό της, στον γαλλοαυστραλό Πασκάλ Σοριό, αδιανόητη αύξηση των μπόνους που εισπράττει πέραν του μισθού του.

Ηδη τρεις συμβουλευτικοί οίκοι έχουν απευθυνθεί στους μετόχους της φαρμακευτικής και τους καλούν σε… αντίσταση: οι Pirc, Glass Lewis και Institutional Shareholder Services (ISS) έχουν επισημάνει την ανησυχητική πρόθεση της AstraZeneca να χρυσώσει τον CEO της με αύξηση του μεγίστου μπόνους μεριδίων από το 550% του βασικού μισθού του (ο οποίος είναι 1,5 εκατ. ευρώ) σε 650%.

Και δεν είναι μόνο αυτά τα μπόνους: η εταιρεία θέλει να αυξήσει και το μέγιστο ετήσιο μπόνους του Σοριό στο 250% του μισθού του, από το 200% που ελάμβανε, αναλόγως με την απόδοση των διακηρυγμένων στόχων της. Ετσι οι επενδυτικοί σύμβουλοι πρότειναν στους μετόχους να καταψηφίσουν ασυζητητί την πρόταση της διοίκησης, στη γενική συνέλευση που θα γίνει την επόμενη Τρίτη.

Ο Νέβιλ Ουάιτ, επικεφαλής πολιτικής μάνατζμεντ της EdenTree Investment Management, εταιρείας η οποία κατέχει μετοχές της AstraZeneca, χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αυξήσεις των διαφόρων μπόνους του Σοριό «ανήθικες» και είπε ότι θα τις καταψηφίσει. Προσέθεσε δε ότι «αυτό είναι βέβαια δύσκολο, καθώς ο Πασκάλ αυτόν τον καιρό είναι συγχρόνως και ήρωας και αντιήρωας».

Η γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας θα γίνει λοιπόν σε τεταμένο κλίμα, καθώς το εσωτερικό σκάνδαλο των τεραστίων απολαβών του CEO της έρχεται ύστερα από την παγκόσμια κριτική που δέχθηκε το αντικορονοϊκό εμβόλιό της όσον αφορά τον κίνδυνο πρόκλησης θρομβώσεων, κ.λπ.

Σημειωτέον ότι τα μερίσματα των μετόχων πιέζονται και από τη «δέσμευση» της διοίκησης να προμηθεύσει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ο Σοριό όμως, προσωπικά αυτός, έχει εισπράξει περισσότερα από 17 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία, παρέχοντας ως έργο την επίβλεψη της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της φαρμακευτικής.

Ο Guardian γράφει ότι η AstraZeneca διακηρύττει τη σύνδεση των αμοιβών των στελεχών τόσο με την επιτυχία της εταιρικής στρατηγικής όσο και με τις αποδόσεις που καρπώνονται οι μέτοχοι. Και αμύνεται στις επικρίσεις που δέχεται, υπαινισσόμενη απληστία των μετόχων: «Από τον διορισμό τους κιόλας, οι διευθυντές μάς έχουν οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η AstraZeneca να αποφέρει συνολική απόδοση των μετοχών της τάξης του 300% τα τελευταία οκτώ χρόνια, σημαντικά πιο μπροστά από τις άλλες παγκόσμιες φαρμακευτικές εταιρείες».

Το βρετανικό Μέσο συγκρίνει και τις απολαβές άλλων συντελεστών εμβολίων, άλλων εταιρειών, και γράφει: «Η καθηγήτρια Σάρα Τζίλμπερτ, η οποία ηγήθηκε της επιστημονικής ομάδας που δημιούργησε το εμβόλιο της Oxford/AstraZeneca, θα μπορούσε να λάβει περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ λόγω του μεριδίου της (5,2%) στην εταιρεία βιοτεχνολογίας η οποία ετοιμάζεται να κατακτήσει την αμερικανική χρηματαγορά. Και ο Στεφάν Μπανσέλ, ο CEO της Moderna, αξίζει τώρα περί τα 5 δισ. δολάρια ως αποτέλεσμα του μεριδίου του 8% στην εταιρεία βιοτεχνολογίας, αφού οι μετοχές αυξήθηκαν περισσότερο από 500% τον τελευταίο χρόνο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...