263
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Raneen Sawafta

AstraZeneca: Ελλιπή τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές, λένε οι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 15:21
Φιαλίδιο με το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Raneen Sawafta

AstraZeneca: Ελλιπή τα στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές, λένε οι Αμερικανοί

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2021, 15:21

Για ακόμα μία φορά βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, καθώς όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ που εξετάζουν τον φάκελο για την άδεια έγκρισης του εμβολίου, τα δεδομένα που κατατέθηκαν όχι απλώς δεν είναι επαρκή, αλλά δεν είναι και ενημερωμένα.

«Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε παρωχημένα στοιχεία για το εμβόλιο του κορονοϊού στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε στις ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ.

H Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB), η ανεξάρτητη επιτροπή που επέβλεπε τις κλινικές δοκιμές, εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι η AstraZeneca κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές δεδομένα, τα οποία δεν παρέχουν πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όπως γράφει η Washington Post.

«Καλούμε την εταιρεία να συνεργαστεί με την DSMB, προκειμένου να ελέγξει τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να διασφαλίσει ότι θα κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν τα πιο πρόσφατα και ακριβή δεδομένα», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το NIAID.

Σύμφωνα με όσα είχε καταθέσει η φαρμακευτική εταιρεία, το εμβόλιό της αποδείχθηκε κατά 79% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης σε ευρείας κλίμακας έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή, το Περού και τις ΗΠΑ.

Επίσης αποδείχθηκε αποτελεσματικό σε ποσοστό 100% στην πρόληψη των σοβαρών μορφών της Covid-19 και της νοσηλείας.

Στις ανεπιθύμητες ενέργειες δεν γίνεται αναφορά στα θρομβοεμβολικά επεισόδια, ακόμη και αν μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί αιτιολογική σχέση για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης θρόμβων, κάτι βέβαια που συνεχίζει να βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Διευκρινίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει μέχρι στιγμής τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...