313
| REUTERS/Francis Mascarenhas/File Photo

AstraZeneca: Αναληθή τα δημοσιεύματα περί αποτελεσματικότητας 8% στους άνω των 65 ετών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 10:14
| REUTERS/Francis Mascarenhas/File Photo

AstraZeneca: Αναληθή τα δημοσιεύματα περί αποτελεσματικότητας 8% στους άνω των 65 ετών

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2021, 10:14

Την αποτελεσματικότητα στα άτομα άνω των 65 ετών του εμβολίου κατά της Covid-19 υπερασπίστηκε η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca που το παράγει, διαψεύδοντας αναφορές δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Οι εφημερίδες Bild και Handelsblatt έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας ότι η γερμανική κυβέρνηση αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19 στους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι μόλις 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξήγησε στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στην επιθεώρηση The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, «τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης».

Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα βασίσουν την απόφασή τους για να εγκρίνουν το εμβόλιο της AstraZeneca στα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ μαίνεται η διαμάχη της Κομισιόν με την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στις συμφωνημένες παραδόσεις των εμβολίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...