Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι | Facebook/Ashraf Ghani/via REUTERS
Επικαιρότητα

Ασραφ Γκάνι: Θέλω να επιστρέψω στο Αφγανιστάν, δεν έκλεψα τα χρήματα

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πρώην πρόεδρος της χώρας δηλώνει ότι στηρίζει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται με τους Ταλιμπάν, ενώ εξήγησε γιατί εγκατέλειψε τη Καμπούλ
Protagon Team

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκάνι δήλωσε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου έχει καταφύγει, πως στηρίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας. Προσέθεσε ακόμη πως βρίσκεται «σε συζητήσεις για να επιστρέψει» στη χώρα του, απ΄όπου έφυγε το Σαββατοκύριακο.

«Στηρίζω την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με [τον πρώην αντιπρόεδρο] Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ και τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Εύχομαι την επιτυχία αυτής της διαδικασίας», δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε την Τετάρτη στο Facebook.

Πρόσθεσε ότι «προς το παρόν, βρίσκομαι στα Εμιράτα προκειμένου το αίμα να σταματήσει να κυλάει και το χάος να παύσει» και υπογράμμισε πως δεν έχει «καμία πρόθεση» να παραμείνει στην εξορία.

Επιπλέον, διέψευσε τις πληροφορίες ότι πήρε μεγάλα ποσά χρημάτων μαζί του, κατά την αναχώρησή του από το προεδρικό μέγαρο. Κατά πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, ο Γκάνι.

Πρώην υπουργοί επέκριναν τον Γκάνι διότι έφυγε από τη χώρα ξαφνικά, καθώς οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην Καμπούλ την Κυριακή. «Εάν είχα μείνει, θα γινόμουν μάρτυρας μιας αιματοχυσίας στην Καμπούλ», είπε στο βίντεο, τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του, από τότε που επιβεβαιώθηκε πως βρίσκεται στα Εμιράτα. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως έφυγε έπειτα από συμβουλές κυβερνητικών αξιωματούχων.