584
Στιγμιότυπο από την άσκηση διάσωσης στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ολυμπίας | Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ

Ασκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 17:38
Στιγμιότυπο από την άσκηση διάσωσης στον αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Ολυμπίας
|Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ

Ασκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουνίου 2022, 17:38

Ασκηση προληπτικής απομάκρυνσης των επισκεπτών, σε περίπτωση πυρκαγιάς, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη.

Στην άσκηση που έγινε σε συνθήκες προσομοίωσης πυρκαγιάς – και το σενάριο να προβλέπει καιρικές συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία και κατά τόπους ισχυρούς ανέμους, καθώς και δείκτη επικινδυνότητας πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών «4»–, η οποία εκδηλώθηκε τρία χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο, «συνεργάστηκαν άψογα, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηλείας, το Δασαρχείο Ηλείας και το τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ολυμπίας, με συνεργασία εθελοντών», ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, ακολουθώντας συγκεκριμένο σχέδιο, κινητοποιήθηκαν άμεσα, ενώ ανταποκρίθηκαν απολύτως και τα συστήματα πυροπροστασίας στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο. Και οι δύο χώροι εκκενώθηκαν, συντεταγμένα, από τους επισκέπτες οι οποίοι μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλή τόπο, ενώ μικτό κλιμάκιο πυροσβεστών και ΕΚΑΒ πραγματοποίησε διάσωση αγνοούμενης, κατά την ίδια ενημέρωση.

Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ

«Είμαστε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να δουν τι πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά, μέσα ή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Δουλέψαμε και δουλεύουμε συστηματικά με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ακολουθώντας την οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόληψη, προετοιμασία και συντονισμό», δήλωσε αρχικά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε, επίσης, ότι «είναι η πρώτη φορά που οι Υπηρεσίες των τριών Υπουργείων, από τον Ιανουάριο του 2022, δουλεύουν συστηματικά και συνεργάζονται, σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να κατανοήσει ο ένας τη δουλειά και την αρμοδιότητα του άλλου και όλοι μαζί να συντονιστούν για να προστατέψουν το μείζον αγαθό την ανθρώπινη ζωή, τον αρχαιολογικό χώρο, το δάσος».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δημιουργεί προβλήματα αυξημένα ξαφνιάζοντας πολλές φορές με την σφοδρότητά της. Γι’ αυτό έχει σημασία η συστηματική πρόληψη και η προετοιμασία», πρόσθεσε η κυρία Μενδώνη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε: «Βρισκόμαστε σήμερα στην Αρχαία Ολυμπία, σε αυτόν τον χώρο που είναι παγκόσμιο σύμβολο, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τις Υπηρεσίες των δύο Υπουργείων, το Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τον Δήμο, για μια σημαντική άσκηση ετοιμότητας. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικά στους αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ένα νέο ξεκίνημα σε ό,τι αφορά ζητήματα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο. Η πρώτη τέτοια άσκηση έγινε στην Αφαία, στην Αίγινα και έπειτα από την Ολυμπία, θα συνεχίσουμε με την Επίδαυρο. Για πρώτη φορά θα γίνουν εγκαίρως καθαρισμοί και αντιπυρικές ζώνες. Με τη Λίνα Μενδώνη, από την αρχή, εντοπίσαμε και ιεραρχήσαμε τα ζητήματα των αρχαιολογικών χώρων, των πιο συμβολικών χώρων στην Ελλάδα».

Γραφείο Τύπου ΥΠΠΟΑ

Σημειώνεται πως τους Υπουργούς συνόδευσαν στην άσκηση ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, βουλευτές, δήμαρχοι και στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων. Μετά το πέρας της άσκησης, ακολούθησε σύσκεψη των υπουργών και των συναρμόδιων υπηρεσιών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρούν φέτος σε μια σειρά δράσεων για την αντιπυρική θωράκιση και άλλων εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων (Δελφών, Μυκηνών, Επιδαύρου, Μυστρά, Επικούρειου Απόλλωνα, Αρχαίας Μεσσήνης, Αφαίας Αίγινας, Ηραίου Σάμου, βυζαντινού κάστρου Πλαταμώνα και Σπαθών Ολύμπου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...