Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν συναντηθεί την Τρίτη με τον Κώστα Καραμανλή. Οι πρώτες κινήσεις του έδειξαν ισορροπιστική διάθεση και σεβασμό στην καραμανλική παράδοση της ΝΔ | .
Επικαιρότητα

Ασκήσεις ισορροπίας στη ΝΔ

Διάθεση να μην διαταράξει ισορροπίες με το καραμανλικό στρατόπεδο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση και προτού διεξαχθεί το τακτικό Συνέδριο έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τα πρόσωπα του εκπροσώπου Τύπου και του προεδρείου της ΚΟ – Την Πέμπτη το απόγευμα συνάντηση με Μειμαράκη
Σπύρος Μουρελάτος

Την επιδίωξή του να κλείσει το συντομότερο δυνατό τις εσωτερικές πληγές, που δημιουργήθηκαν κατά την πολύμηνη εσωκομματική μάχη στη Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε ένα μείγμα έμπιστων αλλά και πεπειραμένων στελεχών για τις θέσεις του εκπροσώπου Tύπου και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, στέλεχος με καραμανλικές καταβολές, με εμπειρία στο συγκεκριμένο πόστο και με διεθνείς διασυνδέσεις και προδιαγραφές επελέγη ως εκπρόσωπος Tύπου. Εως αργά χθες το βράδυ πληροφορίες έφεραν να έχει προταθεί η συγκεκριμένη θέση στον πρόεδρο της νεολαίας του ΕΛΚ, Κώστα Κυρανάκη, ο οποίος πάντως εμφανιζόταν αρνητικός στην προοπτική να εγκαταλείψει τη θέση του. Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση αναδιοργάνωσης του κόμματος έχει ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τοποθετείται ως αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, θέση που φαντάζει ως ισχυρό πρόκριμα ώστε να διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, όταν διεξαχθεί το τακτικό Συνέδριο. Ο κ. Αυγενάκης αναλαμβάνει και τον κρίσιμο ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στην ΚΟ και το κόμμα.

Γραμματέας της ΚΟ και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Γραμματέας της ΚΟ επελέγη ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, επίσης καραμανλικό στέλεχος, που αξιοποιήθηκε στις τελευταίες κυβερνήσεις της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Πρώτος και δεύτερος κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι επιλέγησαν δύο πολύ έμπειρα στελέχη και πρώην υπουργοί, οι Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης. Ιδίως ο τελευταίος  φαίνεται ότι εξαργυρώνει την αποτελεσματικότητα του στη συγκεκριμένη θέση, όταν οι δύο άλλοι εκπρόσωποι κατά την προεκλογική περίοδο, κ. Μητσοτάκης και Αδωνις Γεωργιάδης, παρέμειναν ουσιαστικά ανενεργοί αφού ήταν υποψήφιοι. Τρίτη κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, η βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, στέλεχος με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, η οποία «κούμπωσε» με την πρόθεση του νέου προέδρου να υπάρχει και μία γυναίκα στη συγκεκριμένη τριάδα. Αναπληρωτές γραμματείς της ΚΟ προτείνονται οι Κωνσταντίνος Βλάσης, Στέργιος Γιαννάκης, Αθανάσιος Καββαδάς, Ανδρέας Κατσανιώτης και Χρήστος Μπουκώρος. Ολοι εξελέγησαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και καθρεφτίζουν το άνοιγμα που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα γενιά στελεχών.

Το πολιτικό στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη το μεσημέρι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη

Ασαφές παραμένει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα προσχωρήσει στη λογική της δημιουργίας θέσεων Αντιπροέδρων, μολονότι τακτικοί του συνομιλητές επισημαίνουν με νόημα πως είναι μία προοπτική, που δεν απορρίπτει a priori. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο ίδιος εμφανιζόταν μάλλον αρνητικός σε μία τέτοια προοπτική. Επικρατέστεροι για τις συγκεκριμένες θέσεις παραμένουν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε την Τετάρτη ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη στη λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε στον νέο πρόεδρο ό,τι είναι διαθέσιμος να τον αξιοποιήσει από όποια θέση εκείνος επιλέξει, υπογραμμίζοντας ότι κοινός εχθρός δεν είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προϊδέασε για σκληρή δουλειά και ξεκαθάρισε πως δεν συζήτησε περί θέσεων και ρόλων. Την Πέμπτη (σήμερα) εξάλλου κλείνει και συμβολικά ο κύκλος της εσωκομματικής εσωστρέφειας, καθώς στις 17:30 μ.μ. ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι οι δύο άνδρες είχαν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες μετά την Κυριακή.

Το βάπτισμα του πυρός και το Ασφαλιστικό

Την Πέμπτη το μεσημέρι, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει το βάπτισμα του πυρός, καθώς συγκαλεί την πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, όπου θα ξεκαθαρίσει και τις… πολεμοχαρείς διαθέσεις του έναντι της κυβέρνησης, ιδίως στο Ασφαλιστικό, που θα είναι και η πρώτη κοινοβουλευτική μάχη κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να παρέχει συναίνεση, ούτε να λειτουργήσει ως άλλοθι σε μία καταστροφική πολιτική σε όλα τα επίπεδα, προεξοφλώντας πως πολύ γρήγορα το κόμμα του θα κληθεί να αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της χώρας. Στο εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απορρίψει τους διαχωρισμούς του παρελθόντος που δεν συνάδουν με τη νοοτροπία και τη λειτουργία ενός σύγχρονου κόμματος, ενώ θα καλέσει τους βουλευτές του να αποτελέσουν την προμετωπίδα στη σκληρή μάχη που θα δώσει το κόμμα τούς επόμενους μήνες.