1832
O Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βουλή: Ασκήσεις αντιπολίτευσης στις λάσπες της Καρδίτσας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:48
O Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίστηκε τον Αλέξη Τσίπρα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Βουλή: Ασκήσεις αντιπολίτευσης στις λάσπες της Καρδίτσας

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:48

Η συζήτηση στη Βουλή το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν για τα έκτακτα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κακοκαιρία «Ιανός», αλλά αποτέλεσε μια ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα να ασκήσει αντιπολίτευση επί παντός επιστητού, εκμεταλλευόμενος και την απουσία από την Ολομέλεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ως γνωστόν βρίσκεται στα Χανιά (εδώ) για να υποδεχτεί τον Μάικ Πομπέο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος και έφερε το επείγον νομοσχέδιο στη Βουλή, προφανώς όμως για να τα ακούει ο Πρωθυπουργός.

«Τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητά σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Δεν δείχνετε όμως τα ίδια αντανακλαστικά για τα θέματα που αφορούν τις ζωές των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη νέα καμπάνια ενημέρωσης που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την περασμένη Παρασκευή (εδώ).

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει σήμερα να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια εθνικής εμβέλειας για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν βάσει νόμου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έτσι, σε μια περίοδο που τα κανάλια αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εμφανίζεται σαν «τοκογλύφος»: «για να τους δώσετε λεφτά για τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων σας κάνουν κριτική».

Αυτό το χαρακτήρισε ως «βαθύτατα προσβλητικό για τους πολίτες και βαθύτατα προκλητικό και επικίνδυνο για τη δημοκρατία», την ώρα που «η οικονομία καταρρέει, η πανδημία σας έχει ξεφύγει και πέφτετε από τη μία αντίφαση στην άλλη, που παρουσιάζεστε ανίκανοι να διαχειριστείτε ακόμη και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στα νησιά του Ιονίου, που η ανασφάλεια κυριεύει τη πλειοψηφία των πολιτών».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τα «ακούει» από τον Αλεξη Τσίπρα (INTIMENEWS)

Ισχυρίστηκε μάλιστα ο κ. Τσίπρας  ότι μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση «δεν έχει δώσει ένα ευρώ να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία, τα δημόσια σχολεία με εκπαιδευτικούς, τις δημόσιες συγκοινωνίες», ενώ, αντίθετα, «τους κουνάτε το δάκτυλο και δίνετε και άλλα λεφτά στα ΜΜΕ, πάλι χωρίς όρους και κριτήρια, προφανώς γιατί έχετε ανοίξει μια φάμπρικα, γιατί βρίσκεστε σε πανικό και αδυναμία διαχείρισης της πραγματικότητας και εφόσον δεν μπορείτε να τη διαχειριστείτε, αυτό που θέλετε είναι να εκβιάζετε τα ΜΜΕ για να αποκρύπτουν αυτή την πραγματικότητα».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι για τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή από τον Ιανό, δεν είχε πάει κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές στην Καρδίτσα, ούτε η δημοτική και η περιφερειακή αρχή και ότι ο Πρωθυπουργός πήγε την Τρίτη «σαν κλέφτης». Πρόσθεσε ότι μια εβδομάδα μετά υπάρχουν ακόμη ολόκληρα χωριά αποκλεισμένα στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, κατεστραμμένες υποδομές, οι εργασίες αποκατάστασης γίνονται με ρυθμό χελώνας και η επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς θα είναι για καιρό αδύνατη και στην καλύτερη περίπτωση προβληματική.

Βολική για την κυβέρνηση η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ

Στον κ. Τσίπρα… απάντησε με τον τρόπο του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος του θύμισε εύστοχα τόσο τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ όσο και το πόσο «βολική» αντιπολίτευση κάνει στην κυβέρνηση.

«Εμείς δεν θα σας κάνουμε μια ανούσια κριτική για το πότε πήγε ο Πρωθυπουργός στην Καρδίτσα. Αν πήγε την Κυριακή ή την Τρίτη. Αυτή η –ας την πούμε– κριτική είναι βολική για την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας για να συνεχίσει:

«Εμείς εστιάζουμε στο τι δεν έγινε από την κυβέρνηση και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές τόσα χρόνια και ιδιαίτερα την κρίσιμη φάση της πλημμύρας. Και προφανώς στις μεγάλες καθυστερήσεις για τη γρήγορη καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών, στο γεγονός ότι για μέρες μένουν χωριά αποκομμένα από τον υπόλοιπο νομό στην Καρδίτσα, αλλά και κάτοικοι που δεν είχαν ούτε ένα πιάτο φαΐ. Για μέρες, ολόκληρες περιοχές δεν είχανε ρεύμα ή πόσιμο νερό. Το 2020 όλα αυτά. Την ακέραιη ευθύνη την έχει η κυβέρνηση.

»Δεν υποτιμάμε τη σφοδρότητα του φαινομένου στην Καρδίτσα, στη Στερεά, στην Κεφαλλονιά, σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός, σήμερα, δεν ενισχύεται και κατά συνέπεια δεν προετοιμάζεται και δεν εκπαιδεύεται με βάση το χειρότερο σενάριο και με οδηγό την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κόπων του λαού μας.

»Παρακολουθούμε το ίδιο έργο με εναλλαγή ρόλων. Πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούταν αποκλειστικά την κλιματική αλλαγή για να κρύψει τις δικές του ευθύνες. Τώρα τα ίδια λένε τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Την ίδια ώρα χάνονται ζωές, σπίτια, χωράφια, μηχανήματα, ζώα, μαγαζιά, υποδομές. Τα όσα είδαμε στην επίσκεψή μας στην Καρδίτσα είναι τραγικά. Ο κόσμος πραγματικά παραμένει βουτηγμένος στη λάσπη».

Ο Σταϊκούρας θύμισε στον Τσίπρα το Μάτι

Ο κ. Τσίπρας έλαβε πάντως την απάντησή του και από τον κ. Σταϊκούρα. «Κυβερνήσατε τέσσερα χρόνια και η οικονομία αλλά και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως στη Μάνδρα και το Μάτι, δεν ήταν το ατού της δική σας διακυβέρνησης» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας μάλιστα ότι για τις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα «υπάρχουν δημοσιεύματα και θέματα για τα οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα απαντήσεις» και κυρίως «δεν έχετε πει αρκετές εσείς ακόμα συγγνώμες».

Εμείς, είπε ο υπουργός Οικονομικών ακούμε την κοινωνία, «η οποία λέει ευτυχώς που δεν κυβερνάτε εσείς σήμερα, γιατί, εάν κυβερνούσατε, τότε δεν θα είχαμε αντιμετωπίσει αυτά τα κρίσιμα θέματα με αυτή την σοβαρότητα».

Στη μομφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση είναι «κρυμμένη από τους κατοίκους της Καρδίτσας» ο κ. Σταϊκούρας ανταπάντησε: «Εγώ χθες το βράδυ ήμουν στο Λιανοκλάδι, σε μια ανοικτή συγκέντρωση που είχε οργανώσει η αντιπολίτευση, είμαστε εκεί δεν είμαστε κρυμμένοι αντιθέτως λέμε τις σκέψεις μας και τις προτάσεις μας και ακούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είναι συμπληρωματικά μαζί με όσα άλλα έχουν ήδη εξαγγελθεί και υλοποιηθεί με Υπουργικές Αποφάσεις καθώς αυτές δεν χρειαζόντουσαν νομοθέτηση. Έχουμε, είπε, πάρει 12 μέτρα και άμεσα και έγκαιρα από τη στιγμή που έγινε το συμβάν. Και πρόσθεσε πως «κάθε 4 ημέρες είμαστε εδώ και λογοδοτούμε για το πώς πάει η υλοποίησή τους».

«Θέλει», είπε ο κ. Σταϊκούρας, «μεγάλο θράσος για να μιλάει κάποιος για καθυστερήσεις της Πολιτείας προς τους πληγέντες Αυτό θέλει θράσος και έχετε πολύ θράσος. Σε πέντε ημέρες έχουμε νομοθετήσει για την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων και του ΕΝΦΙΑ τους. Έχουμε δείξει αντανακλαστικά για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις με την τροπολογία αναστολής τους ενώ σε μια εβδομάδα θα έρθει και στη Βουλή και το σχετικό νομοσχέδιο».

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ακόμα και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόμαστε μαζί στους τόπους που επλήγησαν από τον «Ιανό» αναγνωρίσουν την άμεση αντίδραση της Πολιτείας, ασχέτως με τι λένε εντός της Βουλής.

Ατόπημα χαρακτήρισε, τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τη φράση του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η Ευρώπη σας λέει σπαταλήστε χρήματα για να αντιμετωπίσετε την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές» λέγοντάς του «το ρήμα “σπαταλήστε” είναι αυτό που σας αντιπροσωπεύει απόλυτα. Εμείς δημιουργούμε πόρους και τους αξιοποιούμε σε όφελος των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν σπαταλούμε πόρους, όπως εσείς, εμείς αξιοποιούμε τους πόρους».

Ευκλείδης υπερασπιζόμενος τον Αλέξη

Το (μικροπολιτικό) ενδιαφέρον είναι ότι για λογαριασμό του κ. Τσίπρα ανταπάντησε στον κ. Σταϊκούρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον οποίο ως γνωστόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα (εδώ).

Ευκλείδης Τσακαλώτος – 28/09/2020 – Ολομέλεια

Η απάντηση μου στον Κ. Σταικούρα, για όσα είπε για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.Ο κ. Σταικούρας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για εικονική πραγματικότητα. Είναι εικονική πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στη Καρδίτσα; Είναι εικονική πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στα σχολεία;Στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει. Όμως ότι και να λέει ο κ. Σταικούρας οι πολίτες γρήγορα θα καταλάβουν.

Geplaatst door Ευκλείδης Τσακαλώτος op Maandag 28 september 2020

«Ο κ. Σταϊκούρας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για εικονική πραγματικότητα. Είναι εικονική πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στην Καρδίτσα; Είναι εικονική πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στα σχολεία; Στην κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.  Ομως, ό,τι και να λέει ο κ. Σταϊκούρας, οι πολίτες γρήγορα θα καταλάβουν», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε να μην καθήσει κοντά στον κ. Τσίπρα (συνηθίζεται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να καταλαμβάνει θέση δίπλα στον επικεφαλής της ΚΟ), αλλά προτίμησε έδρανα αρκετά πιο πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας: «Ο κ. Τσίπρας δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς» 

Στα όσα κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας την κυβέρνηση για την καμπάνια των δύο εκατ. ευρώ στα κανάλια, απάντησε και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο κ. Πέτσας.

«Δεν θέλουμε να χειραγωγήσουμε κανέναν. Θέλουμε να σώσουμε ζωές», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε με νόημα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν θέλει «μπροστινούς», για να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας, αλλά προχωρά σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού και με μόνο μέλημα να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

«Το βασικό ζητούμενο, που πρέπει όλοι να αποφασίσουμε μέσα σε αυτή την αίθουσα, είναι αν χρειάζεται ή όχι μια επαγγελματική εκστρατεία ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση φρονεί πως “ναι”. Και η κυβέρνηση εκλέγεται για να υλοποιεί την πολιτική της. Γι΄αυτήν την εξέλεξαν οι πολίτες. Όχι γι΄αυτά που νομίζει η αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ο κ. Πέτσας και επεσήμανε: «Η πρώτη καμπάνια του “Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς” έδειξε ότι αυτή η εκστρατεία έσωζε ζωές και πιστεύουμε ότι θα ξανασώσει ζωές και τώρα. Αν, λοιπόν, απαντάμε καταφατικά ότι χρειάζεται μια καμπάνια ενημέρωσης, πρέπει να δούμε αν μπορεί να συνδυαστεί με τα δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου, όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πράγματι μπορεί να συνδυαστεί και το ίδιο κάναμε και τον Μάρτιο και τον Μάιο. Και το ίδιο κάναμε και τώρα, μόλις άνοιξαν τα σχολεία, με ειδική καμπάνια του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με ειδικά μηνύματα που εγκρίθηκαν από το ΕΣΡ και έπαιξαν δωρεάν από τα κανάλια. Αλλά μαζί με τα δωρεάν μηνύματα, πρέπει να έχουμε και μια εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματική. Και το ποσό που προκρίνουμε είναι δύο εκατομμύρια, για τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας, γιατί αυτό καλύπτει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε, με το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο είναι σχετικά περιορισμένο».

Ο κ. Πέτσας απάντησε και στην αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, για τα τεστ του κορονοϊού στο σύνολο του πληθυσμού. «Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι τα δύο εκατομμύρια ευρώ, θα κάλυπταν τα τεστ που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για το σύνολο του πληθυσμού. Δεν τα πάει καλά ο κ. Τσίπρας με τους αριθμούς, είναι γνωστό αυτό. Αλλά είναι δυνατό να λέτε ότι για 11 εκατομμύρια (ή 10 εκατομμύρια Έλληνες αν βγάλουμε εκτός τα μικρά παιδιά), με τα 20 ευρώ που είπε ο κ. Τσίπρας ότι κοστίζει ένα τεστ (αν κοστίζει 20 ευρώ, αυτό το ποσό θα φτάσει δισ. αν προβούμε σε επαναλήψεις), ότι θα καλυφθεί με τα 2 εκατομμύρια μιας εκστρατείας που έρχεται για να σώσει ζωές, για να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας, για να μην καταλαμβάνονται κλίνες ΜΕΘ ή ΜΕΘ; Το ποσό αυτό των 2 εκατομμυρίων ευρώ είναι το 0,029% του πακέτου των 6,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, πριν από μερικές εβδομάδες για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη φάση της. Ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με την ευρύτερη πολιτική μας στήριξης της οικονομίας», είπε ο κ. Πέτσας και προσέθεσε: «Μην μπερδεύουμε την κοινωνική πολιτική με μια καμπάνια ενημέρωσης, όπως αυτή. Η κοινωνική πολιτική -να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, η ανάγκη να μείνει ο παραγωγός στη θέση του, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το υπουργείο Οικονομικών και άλλα εργαλεία της κυβέρνησης- είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η ενημέρωση».