374
Στόχος της MYTILINEOS είναι η μονάδα στο Κιλκίς να αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Ελλάδα | MYTILINEOS

«Ασφαλή απόβλητα» από τη νέα επένδυση της Mytilineos

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 19:19
Στόχος της MYTILINEOS είναι η μονάδα στο Κιλκίς να αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Ελλάδα
|MYTILINEOS

«Ασφαλή απόβλητα» από τη νέα επένδυση της Mytilineos

Protagon Team Protagon Team 20 Ιανουαρίου 2021, 19:19

Hταν πριν από δύο χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2019, όταν η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ανακοίνωνε τη στρατηγική συμμετοχή της, με ποσοστό 60%, στην εταιρεία ZEOLOGIC, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Και αν για το φιλόδοξο, όσο και καινοτόμο ελληνικό startup του 2014 αυτή η συμφωνία ήταν μια μεγάλη δικαίωση, για τη MYTILINEOS ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την είσοδό της στον τομέα της επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με ανταγωνιστικές και πάντως πρωτοποριακές λύσεις.

Eναν χρόνo αργότερα, πέρυσι τέτοιες ημέρες, η ZEOLOGIC, συμφερόντων MYTILINEOS πια, ανακοίνωσε το πρώτο περιβαλλοντικό project της στη Μέση Ανατολή: τη συμφωνία με τη FAIRDEAL MARINE SERVICES FZE, για την κατασκευή στην Φουτζέϊρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων της πρώτης μονάδας επεξεργασίας απόβλητων πετρελαιοειδών ιλύων, καθώς και ιλύων που προκύπτουν από συστήματα επεξεργασίας αέριων ρύπων. Η συγκεκριμένη μονάδα (η πρώτη από τις πολλές που στοχεύουν να εγκαταστήσουν οι FAIRDEAL – ZEOLOGIC στον επβαρυμένο περιβαλλοντικά Περσικό Κόλπο) μπορεί να επεξεργαστεί απόβλητα και ιλύες από scrubbers που προκύπτουν, βάσει των αυστηρότερων προβλέψεων του ενημερωμένου ANNEX VI της MARPOL. Και αυτό, χάρη στην διεθνώς κατοχυρωμένη μέθοδο επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων GACS (Geochemical Active Clay Sedimentation), της οποίας τα δικαιώματα κατέχει αποκλειστικά η ZEOLOGIC και προσφέρει άρτιες περιβαλλοντικές λύσεις σε εταιρείες που λόγω της δραστηριότητάς τους έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο.

Η μέθοδος αυτή καθιστά τα απόβλητα αυτού του τύπου «Μη Επικίνδυνα» μετά την επεξεργασία τους και ως εκ τούτου η διαχείρισή τους γίνεται πλέον με ασφάλεια. Η τεχνολογία GACS έχει εφαρμογές και σε απόβλητα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της εξορυκτικής δραστηριότητας, καθώς και των σύμμεικτων αστικών αποβλήτων.

Στην Ελλάδα

Hταν λοιπόν θέμα (του δεύτερου) χρόνου η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας Επικίνδυνων και Μη Στερεών Αποβλήτων και Ιλύων στην Ελλάδα, την οποία ανακοίνωσε μόλις προχθές η ZEOLOGIC. Το έργο (σχεδιασμός, προμήθεια και κατασκευή) ανέλαβε η εταιρεία INWASTE, θα υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, και θα αποτελεί την πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στη χώρα.
Στόχος της MYTILINEOS είναι η μονάδα αυτή να καταστεί πρότυπη, να συμβάλει στην ασφαλή επεξεργασία των αποβλήτων και να αποτελέσει την πρώτη ολοκληρωμένη περιβαλλοντική λύση στο ζήτημα της επαρκούς διαχείρισης των Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Ελλάδα. Μάλιστα, με την ολοκλήρωση του έργου ανοίγεται η προοπτική για την αποτελεσματική διαχείριση και άλλων ιδιαίτερα βεβαρημένων αποβλήτων στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν σημαντικά έργα, όπως η εξυγίανση επιβαρυμένων εδαφών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...