431
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου μίλησε με σκληρά λόγια για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα | gouvernement.lu/Yves Kortum

Ασελμπορν: Οι ελπίδες ότι η Τουρκία θα γινόταν ευρωπαϊκή χώρα έσβησαν – χτύπημα στη Συμμαχία των Πολιτισμών με την Αγιά Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 12:57
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου μίλησε με σκληρά λόγια για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα
|gouvernement.lu/Yves Kortum

Ασελμπορν: Οι ελπίδες ότι η Τουρκία θα γινόταν ευρωπαϊκή χώρα έσβησαν – χτύπημα στη Συμμαχία των Πολιτισμών με την Αγιά Σοφιά

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2020, 12:57

«Καταπέλτης» για την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, σχολίασε με αφορμή και τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας, ότι οι όποιες ελπίδες υπήρχαν να γίνει ευρωπαϊκή χώρα, δείχνουν πλέον να διαψεύδονται.

«Οταν βλέπω τώρα στην Τουρκία τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, τότε αυτό αποτελεί χτύπημα εναντίον της Συμμαχίας των Πολιτισμών», υπογράμμισε ο κ. Ασελμπορν προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην ομώνυμη πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει το 2005 ο τότε πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο με τον ακόμη πρωθυπουργό -τότε- της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν – πρωτοβουλία που είχε υιοθετηθεί κατόπιν από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το 2004 αποφασίσαμε ομόφωνα να ανοίξουμε τον δρόμο για την Τουρκία, προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε. (…) Και το 2005 έγινε κάτι το πολύ μεγάλο, με τη Συμμαχία των Πολιτισμών. Οταν βλέπω τώρα στην Τουρκία το τι συμβαίνει με την Αγία Σοφία, τότε αυτό είναι ένα χτύπημα εναντίον αυτής της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Πιστεύω με αυτή την ενέργειά της, η Τουρκία κατά κάποιον τρόπο έσβησε αυτή την εξέλιξη, στην οποία συμμετείχε η ίδια από την αρχή. Και αυτό δεν είναι καλό», εκτίμησε ο κ. Ασελμπορν, κάνοντας παράλληλα αναφορά στην πρόσφατη καταδίκη των στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία:

«Μία κυβέρνηση η οποία πολεμά τους ίδιους τους δικούς της υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τρομοκράτες, είναι μια κυβέρνηση η οποία περιφρονεί την δημοκρατία και τον ίδιο της τον λαό κι αυτό είναι πολύ κακό», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικων του Λουξεμβούργου.

«Η Μεσόγειος δεν είναι μπανιέρα, αλλά μεγάλη θάλασσα», όπου πολλές χώρες έχουν δικαιώματα, τα οποία θα μπορούσαν να ασκήσουν, ήταν το σχόλιό του αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

«Υπάρχει ένας κανόνας: να τηρείς το διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και εδώ η Τουρκία δεν επιτρέπεται να συνεχίσει να εμφανίζεται ως ηγεμόνας. Αυτό δεν γίνεται, θα πάει στραβά. Και για αυτό πρέπει ως ΕΕ να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα δικαιώματα όλων στην Μεσόγειο, βεβαίως και της Τουρκίας, αλλά και όλων των άλλων- και των κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν στην Μεσόγειο τα δικά τους συμφέροντα», ξεκαθάρισε ο κ. Ασελμπορν για να καταλήξει σε δηκτικό ύφος:

«Πριν από 15-16 χρόνια είχα μεγάλες ελπίδες και προσωπικά, διότι ήμουν παρών, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα, μια μεγάλη χώρα του Ισλάμ, η οποία ανεβάζει ψηλά την δημοκρατία. Ποτέ δεν ήταν το σκεπτικό να επηρεάσουμε την Τουρκία κάπως διαφορετικά, να την επηρεάσουμε ευρωπαϊκά, αλλά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία και δυστυχώς πρέπει να διαπιστώσουμε – και σήμερα στην συζήτηση – ότι αυτό εξελίσσεται στη λάθος κατεύθυνση».