387
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο μήνυμά του που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης | REUTERS/John Schults

«Ας κάνουμε τον κόσμο ξανά μεγάλο», απαντά ο Μακρόν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2017, 10:11
Ο Εμανουέλ Μακρόν στο μήνυμά του που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης
|REUTERS/John Schults

«Ας κάνουμε τον κόσμο ξανά μεγάλο», απαντά ο Μακρόν στον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2017, 10:11

Σεβαστή, αλλά λανθασμένη και επιζήμια για το μέλλον του πλανήτη, είναι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποχωρήσει η χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ένα σύντομο βίντεο -και μάλιστα στα αγγλικά- ο Μακρόν υπενθύμισε την «αμετάκλητη δέσμευση» της χώρας του για την κλιματική αλλαγή και κάλεσε ανοιχτά όλους τους απογοητευμένους επιστήμονες και επιχειρηματίες από την πρόταση Τραμπ να έλθουν στη Γαλλία «για να εργαστούμε μαζί».

Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα των καιρών μας και ότι ήδη επηρεάζει τις ζωές μας.

Χωρίς κάποια αλλαγή στάση και νοοτροπίας από την πλευρά μας, τα παιδιά μας θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο «πολέμων, μεταναστεύσεων και ελλείψεων, έναν επικίνδυνο κόσμο». Είναι, συνέχισε, ένα μέλλον που δεν θέλουμε για  εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για τον κόσμο.

Η απόφαση του Ντόνλαντ Τραμπ είναι σεβαστή, αλλά «είναι πραγματικά λανθασμένη και τις ΗΠΑ και για τον κόσμο», πρόσθεσε. Αυτή είναι μια εκτίμηση που μετέφερε και προσωπικά στον Τραμπ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, είπε ακόμη.

Το μήνυμα του γάλλου προέδρου απευθυνόταν ωστόσο περισσότερο προς όλους τους «επιστήμονες, μηχανικούς, επιχειρηματίες και υπεύθυνους πολίτες που απογοητεύτηκαν από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ».

«Στη Γαλλία θα βρείτε μια δεύτερη πατρίδα. Ελάτε να εργαστείτε εδώ μαζί μας, να εργαστούμε μαζί για λύσεις για το περιβάλλον», είπε. Η Γαλλία, διαβεβαίωσε ακόμη, θα παραμείνει αμετάκλητα δεσμευμένη στη συμφωνία του Παρισιού.

«Θα πετύχουμε γιατί είμαστε πλήρως δεσμευμένοι», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος, κάνοντας μάλιστα μια αναφορά στο προεκλογικό σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ. Αντί για την Αμερική που πρέπει να γίνει ξανά μεγάλη, ο Μακρόν ζήτησε να κάνουμε ξανά μεγάλο τον κόσμο.

Στο μεταξύ, βέβαιος ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα εφαρμοστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Η συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη και θα εφαρμοστεί διότι είναι ευθύνη μας» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους έπειτα από συνάντηση που είχε στη γαλλική πρωτεύουσα με τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό και τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Από την πλευρά του ο κ. Μπλούμπεργκ διαβεβαίωσε ότι οι πόλεις, οι αμερικανικές πολιτείες, οι επιχειρήσεις και οι αμερικανοί πολίτες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την προστασία του κλίματος, παρά τις ανακοινώσεις του κ. Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα επιτρέψουμε στην Ουάσιγκτον να σταθεί εμπόδιο στην πορεία μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...