374
Μία διαμαντένια τιάρα μέρος της συλλογής που δημοπρατήθηκε | REUTERS/Denis Balibouse

Ας φάνε παντεσπάνι, ας φορέσουν τα διαμάντια της Μαρίας Αντουανέτας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 06:50
Μία διαμαντένια τιάρα μέρος της συλλογής που δημοπρατήθηκε
|REUTERS/Denis Balibouse

Ας φάνε παντεσπάνι, ας φορέσουν τα διαμάντια της Μαρίας Αντουανέτας

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2018, 06:50

Η Μαρία Αντουανέτα (1755-1793) ήταν αυστριακή πριγκίπισσα και έγινε βασίλισσα της Γαλλίας όταν παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄. Τα ακριβά της γούστα και ο προκλητικός τρόπος ζωής της, μέσα στη χλιδή και στα λούσα ενώ ο λαός πεινούσε, την μετέτρεψαν γρήγορα σε μία από τις πιο μισητές φιγούρες της εποχής της – με άλλα λόγια, αν ζούσε σήμερα, θα είχε εκατοντάδες χιλιάδες haters στα social media.

Τα μαργαριτάρια και τα διαμάντια της Μαρίας Αντουανέτας βγήκαν «στο σφυρί» (REUTERS/Denis Balibouse)

Ολα εκείνα τα πανάκριβα κολιέ που άλλοτε κοσμούσαν τον κομψό λαιμό της, έμειναν μετά την καρατόμηση της Μαρίας Αντουανέτας ορφανά περνώντας από τα χέρια διαφόρων συλλεκτών. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, ήρθε αισίως η ώρα να δημοπρατηθούν πολλά από αυτά τα κοσμήματα, που είχαν διακόσια περίπου χρόνια να παρουσιαστούν σε δημόσια θέα.

Μεταξύ αυτών, μία διαμαντένια τιάρα, ένα κολιέ με διαμάντια και πέρλες, σκουλαρίκια, ένα δαχτυλίδι με τα αρχικά της γραμμένα φυσικά με διαμάντια, κ.ά. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε από τον Οίκο Sotheby’s στη Γενεύη της Ελβετίας.

Το διαμαντένιο δαχτυλίδι με τα αρχικά της, «Μ.Α» (REUTERS/Denis Balibouse)

Το μαργαριταρένιο-διαμαντένιο κολιέ που είχε αρχική τιμή 2 εκατομμύρια δολάρια,τελικά πωλήθηκε για 36 εκατομμύρια δολάρια και όλη η συλλογή για 53 εκατομμύρια. Ακόμη πωλήθηκε το δαχτυλίδι με τα αρχικά της, που έρχεται σετ με μία μπούκλα από τα μαλλιά της, η οποία είχε αρχική τιμή τα 10.000 δολάρια!

Ενώ ο λαός της Γαλλίας δεν είχε να φάει ούτε ψωμί, ούτε φυσικά παντεσπάνι, η Μαρία Αντουανέτα αποκτούσε όλο και περισσότερα κοσμήματα, όπως αυτό εδώ το σκουλαρίκι (REUTERS/Denis Balibouse)

Η Μαρία Αντουανέτα θα ήταν περήφανη για την μεγάλη επιτυχία της δημοπρασίας – είναι και αυτό μια δικαίωση μετά από δύο αιώνες.

Σε εκείνη αποδίδεται άλλωστε η γνωστή φράση «ας φάνε παντεσπάνι…», που φέρεται ότι ξεστόμισε όταν της είχαν μεταφέρει ότι ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει. Τα πανάκριβα κοσμήματά της ήταν τα πρώτα που φυγάδευσε στην οικογένειά της στην Αυστρία. Η ίδια όμως, τελικά το έφαγε το κεφάλι της, καθώς, έχοντας αποτύχει να φύγει από τη Γαλλία μαζί με τον σύζυγο και τα παιδιά τους, γονάτισε μπροστά στη γκιλοτίνα σε ηλικία 37 ετών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...