Ο Σωτήρης Τσιόδρας, δεξιά, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου | ecclesiaonline.gr
Επικαιρότητα

Αρχοντας Οφφικιάλιος χειροθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Στην αναζήτηση της αλήθειας αλλά και στα fake news της πανδημίας που μας ταλαιπωρούν αναφέρθηκε στην σύντομη παρέμβασή του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας
Protagon Team

Άρχοντας Οφφικιάλιος χειροθετήθηκε την Τρίτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά τον μεγάλο εσπερινό στην Ιερά Μόνη Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόκειται για μια τιμητική διάκριση του Πατριαρχείου σε προσωπικότητες για το έργο τους και την προσφορά τους στην εκκλησία και την κοινωνία.

Μακάρι και άλλες προσωπικότητες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του καθηγητή κ.Τσιόδρα, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εξήρε το επιστημονικό έργο του καθηγητή και την προσήλωση του στην εκκλησία.

Ο κ. Τσιόδρας συγκινημένος από την τιμητική διάκριση στο πρόσωπό του δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «ο παναγιώτατος μού έκανε μια τιμή που δεν την αξίζω. Νομίζω πως η τιμή στο πρόσωπο μεταφέρεται σε όλον τον κόσμο, όχι σε εμένα. Σημαίνει διακονία σε όλον τον κόσμο». Δέχθηκε μάλιστα τα συγχαρητήρια πλήθους κληρικών που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη για τις εργασίες της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου, ενώ αύριο Τετάρτη θα εορτασθεί στο Φαναρι η γιορτή της Ινδίκτου.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Τσιόδρας απευθύνθηκε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας πως έκανε αυτό το ταξίδι «όχι ως άρχων, αλλά ως δούλος και διάκονος της αληθείας, χωρίς να προσδοκώ κάποια τιμή».

«Όπως η παγκόσμια κοινότης αναγνωρίζει, είστε σύμβολο της καθολικής ενότητας και της ομόνοιας» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως κατά τη γνώμη του «η επιστήμη ταυτίζεται εξ ορισμού με τη συνετή και συνεχή αναζήτηση της αλήθειας η οποία φρονώ πως είναι σκοπός της ζωής μας». Πρόσθεσε ότι στην αναζήτηση αυτή της αλήθειας συνοδοιπόρος είναι και «η εκκλησία μας, που πρεσβεύει την αλήθεια, το πρόσωπο του θεανθρώπου».

Αναφέρθηκε ακόμη και στις ψευδείς ειδήσεις που ταλαιπωρούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία, εν μέσω πανδημίας, κάνοντας λόγο για «επίμονη και ανυποχώρητη διαφωνία, η εγωιστική, η βασιζόμενη σε ψεύδη και όχι σε επιστημονικά επιχειρήματα αντιλογία δυστυχώς γίνεται συχνά παρανοϊκή, ασυμπαθής προς τον συνάνθρωπο και εν τέλει αντικοινωνική, εμποδίζοντας την προσέγγιση της αλήθειας και της ελευθερίας».

Αποτελεί μεγάλη θλίψη, συνέχισε, ένας θάνατος, «από μια ασθένεια που προλαμβάνεται, να γίνεται αναπόφευκτος λόγω μιας παρανοϊκή και μανικής στήριξης, μιας ψεύτικης ιδεοκατασκευής με σαθρά, αντιεπιστημονικά, αλλά δυστυχώς και μη πνευματικά ερείσματα».

«Μακάρι να είχαμε μια παιδική πίστη και εμπιστοσύνη στη δύσκολη αυτή εποχή» πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας: «Δεν ήρθα εδώ παρά για να σας ευχαριστήσω για τις ευχές σας στον συνεχή αγώνα όλων μας. Εμένα πολύ με στηρίξατε και προσωπικώς, αλλά και να σας παρακαλέσω και να επικαλεσθώ τις συνεχείς ευχές σας».