356
Ανδρες του ελληνικού στρατού και εκπρόσωποι της Πολιτείας με τα εμβόλια έξω από το ιατρείο του νησιού | rodiaki.gr

Από το Καστελόριζο άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 17:15
Ανδρες του ελληνικού στρατού και εκπρόσωποι της Πολιτείας με τα εμβόλια έξω από το ιατρείο του νησιού
|rodiaki.gr

Από το Καστελόριζο άρχισε ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2021, 17:15

Από το Καστελόριζο ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης ο εμβολιασμός των κατοίκων των μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου, που είναι και ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός στη χώρα.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού υλοποιείται με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ειδικά για τα μικρά αυτά νησιά– όσα έχουν λιγότερους από 1.000 κατοίκους (δείτε εδώ). Στόχος η αποτελεσματική θωράκισή τους έναντι της πανδημίας της Covid-19.

Το σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί εντός του Φεβρουαρίου, προβλέπει ότι ο εμβολιασμός θα είναι οριζόντιος, δηλαδή για όλο τον μόνιμο πληθυσμό των μικρών νησιών, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επαγγελματικής ιδιότητας – σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπη χώρα, όπου προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού.

Ενας από τους πρώτους εμβολιασμούς στο νησί (rodosreport.gr)

Μέσα στον Φεβρουάριο, τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων θα εφοδιαστούν με τον απαιτούμενο αριθμό εμβολίων, καθώς και με το ιατρικό προσωπικό που θα χρειαστεί, για να εμβολιαστεί, όποιος επιθυμεί, ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο εμβολιασμού των νησιωτών είναι πολύ μεγάλο, σύνθετο και απαιτητικό, λόγω της ανάγκης μεταφοράς των εμβολίων εκεί, σε συνάρτηση με τις ειδικές συνθήκες που απαιτούνται για τη διατήρησή τους. Για την υλοποίησή του υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπουργείου Υγείας, υπουργείου Εθνικής Αμυνας – 95 ΑΔΤΕ, Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ΕΟΔΥ, Β’ ΔΥΠΕ, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των δήμων των νησιών.

Για την έναρξη του εμβολιασμού, στο Καστελόριζο βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μια «πρωτόγνωρη διαδικασία, που στόχο έχει να εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού που το επιθυμούν, χωρίς να χαθεί καμία δόση εμβολίου».

Οπως δήλωσε στο skyrodos.gr ο αντιδήμαρχος Μεγίστης Στράτος Αμύγδαλος, την Τρίτη μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο νησί τα 205 εμβόλια.Ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο ημέρες από τον γιατρό και τη νοσηλεύτρια του ιατρείου, αλλά και στρατιωτικούς που υπηρετούν στην μονάδα του νησιού.

Ο κ. Αμύγδαλος ανέφερε ότι έχουν αιτηθεί να εμβολιασθούν 137 άτομα, από τους 200 μόνιμους κατοίκους, αριθμός όμως που αναμένεται να αυξηθεί, καθότι την Τετάρτη επέστρεψαν στο νησί αρκετοί κάτοικοι που είχαν μεταβεί στη Ρόδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...