374
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού | ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αρχαιολόγοι: Κνωσός, Ροτόντα και Φίλιπποι εκχωρούνται στο Υπερταμείο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 22:03
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού
|ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Αρχαιολόγοι: Κνωσός, Ροτόντα και Φίλιπποι εκχωρούνται στο Υπερταμείο

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2019, 22:03

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αρχαιολόγοι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να μεταβιβαστούν οριστικά στο Υπερταμείο σημαντικά ιστορικά μνημεία της χώρας βάσει της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου.

Τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσαν λίστα 587 Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου, από 37 νομούς της χώρας, επί συνόλου 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν ταυτοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Εντυπωσιακό είναι ότι στη λίστα αυτή υπάρχουν κωδικοί που αντιστοιχούν σε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unescο, όπως η Ροτόντα και το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη και ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά από συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη επί του θέματος σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δύο θέματα: Πρώτον, εξαίρεση των 2.329 ακινήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με νέα υπουργική απόφαση (προσφάτως είπαν και με νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ) και δεύτερον, θεσμική θωράκιση για να μην ξαναβρεθεί κανένα μνημείο ή κτίριο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στα “διαφιλονικούμενα”», όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Σταματία Μαρκέτου.

«Όχι μόνο δεν έχει βγει καμία απόφαση, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία θεσμική πράξη, αλλά αντιθέτως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καν αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας απόψεις» πρόσθεσε.

Η κυρία Μαρκέτου σημείωσε ότι πρόκειται για ακίνητα, τα οποία δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο ο Σύλλογος έχει ταυτοποιήσει τα 587 από τα 2.389, όπως την Σπιναλόγκα, τον Αρχαιολογικό Χώρο Ακρόπολης Σπάρτης, το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, αλλά και μνημεία της UNESCO, όπως την Ροτόντα και την Παναγία Αχειροποίητο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων στον νομό Καβάλας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την πρόεδρο του ΣΕΑ, το άρθρο 196, παράγραφος 4 του νόμου 4389, ο οποίος είναι και ο ιδρυτικός νόμος της ΕΤΑΔ, «εξαιρεί στην ουσία τα μνημεία, κάτι που αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο του ίδιου άρθρου, την 5, σύμφωνα με την οποία παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Η νομή, η χρήση και η διαχείριση όλων αυτών των σημαντικών μνημείων, δηλαδή, δεν θα ανήκει στο ΥΠΠΟΑ, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος».

Η ίδια εξήγησε ότι η προσφυγή στο ΣτΕ αφορά τη θεσμική θωράκιση των εν λόγω ακινήτων όχι μόνο στο παρόν αλλά και στο διηνεκές.

Επίσης σε ανακοίνωσή τους υπό τον τίτλο «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, εμείς έχουμε», οι αρχαιολόγοι της Κρήτης έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο με δέκα σημαντικά μνημεία μόνο στην Κρήτη (Κνωσός, τα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, η Σπιναλόγκα κλπ.)