Κάποιοι φιλοτεχνούν αγάλματα του Τραμπ. Αλλοι ήδη ζητούν δημοσίως -και εντύπως- την αποπομπή του | REUTERS/Dado Ruvic
Επικαιρότητα

Rolling Stone κατά Τραμπ: «Να τον διώξουμε πριν μας καταστρέψει…»

Το εμβληματικό αμερικανικό περιοδικό καλεί σε εκστρατεία για να απαιτηθεί η παραίτηση του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. «O πρόεδρος Τραμπ καταστρέφει κάθε μέρα το έθνος και τον λαό του», τονίζει εμφατικά ο αρθρογράφος Τζες Μπέρνι
Protagon Team

Kάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας μπορείς χωρίς φόβο και πάθος να αναφωνήσεις, όταν η αντίδραση έρχεται ακόμη και από εκεί που δεν τo περιμένεις. Τι στο καλό συμβαίνει στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ; Διότι 138 ημέρες αφότου ορκίστηκε 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πλέον ξεκινά επισήμως εκστρατεία για την αποπομπή του από τον Λευκό Οίκο.

Το αμερικανικό περιοδικό Rolling Stone έχει γράψει ιστορία με τις αναλύσεις του για την ποπ κουλτούρα αλλά και για τα πολιτικά ρεπορτάζ με την υπογραφή μεταξύ άλλων του Χάντερ Τόμσον, πρωτοπόρου της λεγόμενης -και αμετάφραστης στα ελληνικά- «gonzo δημοσιογραφίας»: πρωτοπρόσωπη γραφή με σκόπιμη ανάμειξη φανταστικών και βιωμένων γεγονότων, όπου ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο καθίσταται δύσκολος. Τα τελευταία χρόνια η θεματολογία του περιοδικού έχει διευρυνθεί χωρίς όμως να χάνεται η μουσική του ταυτότητα.

Τρίτη βράδυ, ο Τζες Μπέρνι, ακτιβιστής του Δημοκρατικού Κόμματος και δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ δημοσιεύει στο σημαντικό αυτό μουσικό περιοδικό άρθρο γνώμης με τίτλο «Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε την παραίτηση Τραμπ» και υποστηρίζει πως ο αμερικανός πρόεδρος «είναι νήπιο, αλλά με μικρότερη συναίσθηση και αυτοέλεγχο. Τις τελευταίες ημέρες ο Τραμπ απέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν κάνει για ένοικος του Λευκού Οίκου».

O αρθρογράφος απευθυνόμενος τόσο σε Δημοκρατικούς όσο και σε Ρεπουμπλικάνους δίνει μία συνοπτική ανασκόπηση των «τραμπικών» αντιδράσεων στο πλαίσιο των τελευταίων τραγικών συμβάντων στην Ευρώπη, όπως το σχόλιο περί όπλων -οι τρομοκράτες του Λονδίνου χρησιμοποίησαν μαχαίρια και ένα βαν- υπαινισσόμενος πως τα όπλα δεν είναι το πρόβλημα και πως με την ευρεία χρήση τους ίσως άνθρωποι να είχαν σωθεί ή την κριτική στον πρώτο πολίτη του Λονδίνου, ο οποίος τυγχάνει να είναι και μουσουλμάνος, την επιμονή του στη συνταγματική απαγόρευση κίνησης προς τις ΗΠΑ από συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες αλλά και την κριτική στο Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή.

«O πρόεδρος Τραμπ καταστρέφει κάθε μέρα το έθνος και τον λαό του», συμπληρώνει με καθαρότητα ο Μπέρνι. Γιατί να περιμένουμε να ξεδιπλωθεί το κουβάρι του σκανδάλου με την Ρωσία μέχρις ότου οι συνθήκες τον οδηγήσουν σε παραίτηση, συνεχίζει ο ίδιος και κλείνει καλώντας σε πολιτική συστράτευση που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση του αμερικανού μεγιστάνα.

Κανείς δεν ξέρει αν στο εγγύς ή απώτερο μέλλον θα αλλάξει ο ένοικος της Ουάσιγκτον. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ με τον Τραμπ στο τιμόνι δεν είναι οι ίδιες. Ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος περιγράφοντας την κατάσταση να χρησιμοποιήσει απλώς δύο γράμματα για την εποχή αυτή, οι ΗΠΑ π.Τ (προ Τραμπ) και οι ΗΠΑ μ.Τ (μετά Τραμπ).