298
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή της Βάλιας Πετούρη | ERT

Αρνητικός ο Κουτσούμπας για την ψήφο των αποδήμων: «Δεν μας καλύπτει η κυβερνητική πρόταση»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 20:01
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή της Βάλιας Πετούρη
|ERT

Αρνητικός ο Κουτσούμπας για την ψήφο των αποδήμων: «Δεν μας καλύπτει η κυβερνητική πρόταση»

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2019, 20:01

Ονειρο ήταν και πάει ο κυβερνητικός σχεδιασμός να περάσει η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με 300 ψήφους. Και αυτό διότι το ΚΚΕ, ένα από τα κόμματα που πρώτα είχαν φανεί να αποδέχονται τις προτάσεις της πλειοψηφίας, τώρα τηρεί διαφορετική στάση. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποκάλυψε το Σάββατο ότι η κυβερνητική πρόταση δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις του ΚΚΕ περί αποτροπής της νοθείας.

Σε συνέντευξη του το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ1 και στη Βάλια Πετούρη, ο κ. Κουτσούμας διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ είχε ταχθεί εξαρχής υπέρ της διευκόλυνσης των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν εφόσον η ασκούμενη πολιτική και οι θέσεις των κομμάτων επηρεάζουν και αυτούς και αυτή η ψήφος να μετρά όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων.

Πρόσθεσε, όμως, ότι από την πρώτη μελέτη της κυβερνητικής πρότασης «δεν καλύπτονται οι προϋποθέσεις που είχαμε βάλει» σε σειρά ζητημάτων που άπτονται του κινδύνου νοθείας και αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, αντισυνταγματικότητας ορισμένων αλλαγών και του εκλογικού νόμου και του πλαφόν που μένουν ανοιχτά.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης απλής και ανόθευτης αναλογικής ενώ συνδύασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος σημειώνοντας «από τη μια έχουμε αλλαγή του εκλογικού σώματος που μεγαλώνει, αλλά παραμένει η ανισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει προς το χειρότερο».

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε προβληματικές τις προτάσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας «θεωρούμε ότι (η εκλογή του ΠτΔ) θα μπορούσε να μείνει έτσι, να ισχύει όπως ήταν» και ότι το ΚΚΕ «δεν θεωρεί αστάθεια το να ψηφίζει ο ελληνικός λαός σε εκλογές και αν δημιουργείται αστάθεια σε ένα άδικο σύστημα, καλό είναι ο ελληνικός λαός να το αξιοποιεί προς όφελός του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...